Ρουσφέτι με κρατικές ενισχύσεις

Ρουσφέτι και με ενισχύσεις «de mininis»!


Τρέχουν στο παρά πέντε στην ΕΕ για ανάκτηση των υπερκερδών από το ΧΥΤΥ Κόσιης

Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, γνωστές και ως «de minimis» μπορεί  «πολλές φορές να δίνονται ακόμα και για ρουσφέτι»! Στην καταγγελία αυτή προέβη χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο Εφορος Κρατικών Ενισχύσεων κ. Θεοφάνης Θεοφάνους, συστήνοντας ότι «οι ενισχύσεις αυτού του τύπου πρέπει να αποφεύγονται». Ανέφερε ακόμη ότι προωθείται η δημιουργία μητρώου στο οποίο θα καταχωρούνται όλες οι ενισχύσεις οι οποίες παραχωρούνται.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ επιτρέπεται η χορήγηση ενισχύσεων «de minimis» έστω και αν η δικαιούχος επιχείρηση πήρε και άλλη ενίσχυση από διαφορετική χορηγία, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ σε μια τριετία. Oι ενισχύσεις «de minimis» δεν κοινοποιούνται στην ΕΕ αλλά τα κράτη μέλη είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για να παρακολουθούν εάν η ενισχυόμενη επιχείρηση έχει κάθε φορά υπερβεί ή όχι για την κρίσιμη τριετία το ανώτατο όριο σώρευσης των ενισχύσεων «de minimis», δηλαδή τις 100.000 ευρώ.


 

¶Òçïóôàóéï ¶Ðåêåòçáóýá÷ Ãéëéáëñî °Ðïâìüôöî//Household Waste Proc

«Δεν απαγορεύεται η κρατική ενίσχυση»

Ο Θ. Θεοφάνους ξεκαθάρισε ότι ο χαρακτηρισμός ενός μέτρου ως κρατική ενίσχυση δεν συνεπάγεται ταυτόχρονα και την απαγόρευση εφαρμογής του. Οι κανόνες της ΕΕ, όπως είπε, δεν απαγορεύουν τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων, αλλά θέτουν τα όρια και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες δύνανται να κηρυχθούν ως συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο. Οι κρατικές ενισχύσεις των οποίων η εφαρμογή απαγορεύεται, πρόσθεσε, είναι εκείνες που ενισχύουν οικονομικά μια επιχείρηση χωρίς αυτή να αναλαμβάνει οποιανδήποτε υποχρέωση πραγματοποίησης συγκεκριμένων και ουσιαστικών στόχων των επωφελούμενων επιχειρήσεων αλλά και της οικονομίας γενικότερα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνέχισε, υπερισχύουν οι αρνητικές επιπτώσεις του μέτρου, δηλαδή η στρέβλωση του ανταγωνισμού στη σχετική αγορά, στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση.

Τρέχουν στο παρά πέντε στην Κομισιόν για τα ΧΥΤΥ Κόσιης


Στο μεταξύ, εμπλοκή της Κομισιόν στην υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης επιδιώκουν οι αρμόδιοι, ώστε να καταστεί εφικτή η ανάκτηση του υπερκέρδους το οποίο αποκόμισε ο ανάδοχος. Η προσπάθεια για εμπλοκή της Κομισιόν γίνεται στο παρά πέντε, αφού το Δεκέμβριο του 2016 εκπνέει το χρονικό περιθώριο το οποίο προνοούν οι κανονισμοί της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ για εξέταση του θέματος, δεδομένου ότι έχουν παρέλθει 10 χρόνια (η αρχική σύμβαση υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2006).

Οπως αποκάλυψε χθες ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Θεοφάνης Θεοφάνους, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, το Γραφείο του έχει αποστείλει επιστολή στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ στην οποία παραθέτει την αρχική σύμβαση. Σκοπός της επιστολής, πρόσθεσε, είναι η έναρξη έρευνας για πιθανή ανάκτηση των υπερκερδών που έχει καρπωθεί ο ανάδοχος. Σε περίπτωση που υπάρξει απάντηση από την ΕΕ πριν την εκπνοή των 10 ετών, τότε ο Εφορος νομιμοποιείται να κινήσει τη διαδικασία. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος η υπόθεση να οδηγηθεί σε παραγραφή.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σημείωμα το οποίο κατέθεσε ο Εφορος στην Επιτροπή, το Γραφείο του εξετάζει επίσης την τροποποίηση που έγινε μετά την υπογραφή των αρχικών συμβολαίων στο ΧΥΤΥ Κόσιης, η οποία μεταξύ άλλων προνοούσε παράταση της διάρκειας της σύμβασης.


Η υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώ, παρ’ όλον ότι υπάρχει γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας ότι μπορεί να γίνει διακοπή του συμβολαίου, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας υπολογίζεται ότι τα υπερκέρδη ανέρχονται σε 10 – 15 εκ. ευρώ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.