Ρουσφέτια σε σκαφάτους στο Παραλίμνι με φόντο τις προεδρικές εκλογές – Εμπλοκή Καδή-Κουγιάλη

Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εμπλέκει τους Νίκο Κουγιάλη – Κώστα Καδή

 

Ρουσφέτια σε ιδιοκτήτες σκαφών στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου αποκαλύπτει έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Μάλιστα, τα γεγονότα φαίνεται ότι διαδραματίστηκαν την περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2018, ενώ υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκή του τέως Υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη, αλλά και ερωτηματικά για τον διάδοχό του, Κώστα Καδή.

Η έκθεση αναφέρεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Πρώτη περίπτωση: Σκάφος ελλιμενιζόταν για μεγάλο διάστημα στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου χωρίς άδεια και παρά τις επισημάνσεις του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) ότι το μεγάλο μέγεθός του επηρέαζε τη λειτουργία και ασφάλεια του καταφυγίου. Επίσης, παρά το γεγονός ότι το ΤΑΘΕ εξέδωσε μεγάλο αριθμό εξώδικων προστίμων προς την υπό αναφορά εταιρεία, αυτά δεν είχαν τακτοποιηθεί εντός της προβλεπόμενης περιόδου, ενώ δεν είχε ασκηθεί καμιά ποινική δίωξη.

Δεύτερη περίπτωση: Σκάφος ήταν ελλιμενισμένο στο αλιευτικό καταφύγιο για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς άδεια (σ.σ.: εκδόθηκε αργότερα) και παρά το γεγονός ότι στο σχετικό μητρώο δεν υπήρχαν σημαντικά στοιχεία, όπως ο αριθμός νηολογίου.

Τρίτη περίπτωση: Εταιρεία πήρε άδεια για ελλιμενισμό ακτοπλοϊκού επιβατηγού σκάφους στο αλιευτικό καταφύγιο, μετά από παρέμβαση του Υπουργού Γεωργίας. Όπως αναφέρεται, η εταιρεία είχε δύο σκάφη, ένα αλιευτικό με άδεια ελλιμενισμού στο καταφύγιο και ένα ακτοπλοϊκό. Επειδή όμως το δεύτερο δεν είχε άδεια ελλιμενισμού και δεν υπήρχε χώρος στο καταφύγιο, ζήτησε να το παρκάρει στη θέση του αλιευτικού.

Αυτό όμως δεν ήταν εφικτό καθώς οι διαστάσεις του ακτοπλοϊκού ήταν πολύ μεγαλύτερες και σύμφωνα με το ΤΑΘΕ θα δημιουργούνταν προβλήματα στη λειτουργία του καταφυγίου.

Παρά ταύτα, στις 9.2.2018 «ο τότε Υπουργός ΓΑΑΠ (σ.σ.: Νίκος Κουγιάλης) έδωσε γραπτώς οδηγίες στη διευθύντρια του ΤΑΘΕ όπως δοθεί ο υπό αναφορά ελλιμενισμός», που δόθηκε τελικά στις 6.5.2019 (επί του Κώστα Καδή). Φαίνεται μάλιστα ότι εξασφαλίστηκαν θέσεις στο καταφύγιο και για τα δύο σκάφη.

Σημειώνεται ότι με βάση τις ημερομηνίες που αναφέρονται στην έκθεση, τα γεγονότα διαδραματίστηκαν την περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2018.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, «διαφάνηκε προσπάθεια παρέμβασης από τον τότε Υπουργό ΓΑΑΠ […] χωρίς να έχει τέτοια εξουσία και χωρίς να δικαιολογήσει τους λόγους για τους οποίους θεώρησε ότι θα έπρεπε ή μπορούσε να παρέμβει στις εξουσίες της διευθύντριας ΤΑΘΕ».

Αναφέρεται επίσης ότι «εγέρθηκαν ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας έκδοσης άδειας ετήσιου ελλιμενισμού σε μη αλιευτικά σκάφη, προς αντικατάσταση αλιευτικών σκαφών».

Στην έκθεση γίνεται αναφορά επίσης στις αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο των κοινοτήτων Αργάκας και Γιαλιάς στην επαρχία Πάφου εντός της περιοχής «Natura», καθώς και σε άλλες ατασθαλίες.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy