Ρόζα Λούξεμπουργκ (1871 – 1919)

Ρόζα Λούξεµπουργκ (1871 – 1919)

Πολωνο-εβραία µε γερµανική υπηκοότητα, επαναστάτρια, µαρξίστρια από τους συνιδρυτές του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Γερµανίας, γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1871 στο Ζαµόστς της Πολωνίας (Ρωσική Αυτοκρατορία) και δολοφονήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1919 στο Βερολίνο.

Πολιτικοποιηµένη από νεαρή ηλικία, έγινε µέλος του Σοσιαλδηµοκρατικού Κόµµατος Γερµανίας και αποτέλεσε ηγετική µορφή της αριστερής του πτέρυγας. Αποχώρησε από αυτό όταν το Σ∆ΚΓ υποστήριξε την εµπλοκή της χώρας στον Α’ Παγκόσµιο Πόλεµο και συµµετείχε στη δράση του Ανεξάρτητου Σοσιαλδηµοκρατικού Κόµµατος. Μαζί µε τον Καρλ Λίµπκνεχτ ίδρυσαν την Οµάδα «Σπάρτακος» για τη συνέχιση της αντιπολεµικής τους δράσης και της παρεµβολής τους στο πολιτικό γίγνεσθαι, η οποία στο µεταίχµιο του 1918-1919 µετεξελίχθηκε στο Κοµµουνιστικό Κόµµα Γερµανίας.

Στα χρόνια του Α’ Παγκοσµίου Πολέµου φυλακίστηκε για µεγάλα χρονικά διαστήµατα. Απελευθερώθηκε όταν ξέσπασε η γερµανική επανάσταση τον Νοέµβριο 1918, στην οποία έλαβε ενεργό µέρος και είχε εκδώσει την εφηµερίδα «Κόκκινη Σηµαία».

Νεαρή ακόµα εναντιώθηκε στην εθνικιστική πολιτική της Πολωνίας και θεωρούσε ότι η ανεξαρτησία της χώρας θα ήταν αποτέλεσµα των σοσιαλιστικών επαναστάσεων, συνδέοντας την εθνική ανεξαρτησία µε την κοινωνική ανατροπή του καπιταλισµού. Σε φιλοσοφικό επίπεδο διαφωνούσε µε τη λενινιστική θέση για το δικαίωµα των λαών για αυτοδιάθεση σε συνθήκες σοσιαλισµού.

Όταν κατεστάλη η εξέγερση των Σπαρτακιστών, ακολούθησε ένα αιµατηρό πογκρόµ. Στις 15 Ιανουαρίου η Λούξεµπουργκ δολοφονήθηκε µαζί µε τον Λίµπκνεχτ από παραστρατιωτικούς. Τόση ήταν η µανία και το µίσος τους για την Κόκκινη Ρόζα, που το άψυχο σώµα της ρίχθηκε σε ένα ποτάµι και ξεβράστηκε στις όχθες του µετά την παρέλευση µερικών µηνών από τη δολοφονία της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy