Συναντήσεις/ Ορίζοντας

Νέοι Χορογράφοι στη Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου

Ο Αντώνης Γεωργίου συναντάει νέες και νέους χορογράφους που συμμετέχουν στην  21η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου η οποία διοργανώνεται στο Θέατρο Ριάλτο στις 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου.  

Ρόζα Μαρία Πάντζη: Ο χορός είναι ο σοφότερος και αυστηρότερος δάσκαλος  που έχω στη ζωή μου

Τι θα παρουσιάσεις στην Πλατφόρμα Χορού; Πως διάλεξες αυτό το «θέμα» να ασχοληθείς; Η θεματική γραμμή που θα ακολουθήσει το χορογραφικό έργο θα έχει ως άξονα την διαπραγμάτευση της ατομικής ελευθερίας που έχει επηρεαστεί από τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα των τελευταίων μηνών. Μέσα από τα διατάγματα και τους επιβαλλόμενους περιορισμούς οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αλλάξει, αλλά το πιο σημαντικό είναι η μετάλλαξη που παρουσιάζεται εις την ανθρώπινη βούληση. Διάλεξα το θέμα των διαταγμάτων παρατηρώντας ότι κατά τις περιόδους εγκλεισμού και αναμονής για την επιστροφή στην ΄κανονικότητα’, είχε δημιουργηθεί μια αίσθηση ‘Deja vu’. Δηλαδή, κατάλαβα ότι  κάθε άνθρωπος βίωνε έναν φαύλο κύκλο όχι μόνο σε υπαρξιακο, ψυχολογικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Φυσικά, στόχος μου ήταν να  δημιουργήσω μια συμβολική ρητορική όπου ο κάθε θεατής θα μπορέσει να ταυτιστεί, να ξεκλειδώσει, και να αναπολήσει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο την προσωπική του εμπειρία.

Το έργο έχει ως άξονα την διαπραγμάτευση της ατομικής ελευθερίας που έχει επηρεαστεί από τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα των τελευταίων μηνών

Είναι σημαντικός ο ρόλος της Πλατφόρμας, με την νέα μορφή της, στη στήριξη των νέων χορογράφων; Ποια περαιτέρω μέτρα θα πρότεινες για στήριξη της χορογραφίας στην Κύπρο;

Θεωρώ ότι με τον νέο θεσμό που δημιουργήθηκε μέσα στο φεστιβάλ δίνεται η  ευκαιρία να αναδειχτούν νέοι καλλιτέχνες που είναι στις αρχές της καλλιτεχνικής- επαγγελματικής τους πορείας. Επίσης, και σαν νέα χορογράφος, θεωρώ πολύ σημαντικό να παρέχεται η στήριξη από έναν χορογράφο-μέντορα. Ο μέντορας είναι πολύ σημαντικός επειδή παρέχει την κατάλληλη καθοδήγηση που αναζητά ένας νέος χορογράφος ο οποίος μέσα από την χορογραφική του προσέγγιση αποσκοπεί στην δημιουργία μιας σφαιρικής και ισορροπημένης χορογραφικής ιδέας επί της σκηνής.

Γιατί ασχολήθηκες με τον χορό, τι είναι ο χορός για σένα;


Θα ξεκινήσω με μια φράση «το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει». Είχα την ευλογία να γεννηθώ σε μια πολύ καλλιτεχνική οικογένεια, αλλά, οι γονείς μου είναι η κύρια αιτία που ασχολήθηκα με την τέχνη – ιδιαίτερα η μαμά μου η οποία ήταν μπαλαρίνα. Αν και πάντα χόρευα, αν και πάντα αυτοσχεδίαζα, αν και η καριέρα μου σαν χορεύτρια άργησε να καλλιεργηθεί τελικά ακολούθησα τον χορό με ιδιαίτερο πάθος και αφοσίωση. Για μένα ο χορός είναι καθαρά θέμα αντίληψης, είναι θέμα ταυτότητας. Αν έπρεπε με μια πρόταση να περιγράψω τι είναι ο χορός για μένα θα έλεγα είναι ο σοφότερος και αυστηρότερος δάσκαλος που έχω στη ζωή μου, αλλά και το «εργαλείο» που με κάνει πιο ταπεινό και δεκτικό άνθρωπο και καλλιτέχνη.

Ποια ήταν η μέχρι σήμερα πορεία σου στον χώρο. Ποια τα επόμενα σχέδια σου;

Μέχρι σήμερα θα μπορούσα να πω ότι έχω μια σφαιρική προσέγγιση στον χορό. Η κύρια μου ασχολία είναι η διδασκαλία του σύγχρονου χορού σε παιδιά και έφηβους, όπου προσπαθώ να μάθω τα παιδιά να εκτιμούν την τέχνη σε όλα τα φάσματα που υπάρχουν και να δέχονται και την πιο διαφορετική πτυχή που έχει να προσφέρει ο χορός. Έχω χορογραφήσει αρκετά θεατρικά έργα για τον θεατρικό θίασο ‘Θέατρο Σκάλα’, τόσο της παιδικής σκηνής αλλά και της κεντρικής. Τα επόμενα μου σχέδια, στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον είναι να ασχοληθώ με την χορογραφία φτιαγμένη για την οθόνη.

Ρόζα Μαρία Πάντζη, Silent Echo, 11’

Θέατρο Ριάλτο

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, 20:30

Platforma15103 Scaled

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.