ΡΤΚ: Να επιστραφεί το Βαρώσι πριν να είναι πολύ αργά

Ερσίν Τατάρ: Μη λειτουργική η ομοσπονδιακή λύση

Επιμένει στη μη λειτουργικότητα της ΔΔΟ ο Ερσίν Τατάρ και στη θέση για λύση με κυριαρχική ισότητα δύο κρατών στην Κύπρο. Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο τ/κ κανάλι «Γκεντς» ο κ. Τατάρ είπε ότι η νέα πολιτική βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη και δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από την πολιτική την οποία υποστηρίζει η Τουρκία. Στις συναντήσεις με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε αυτή η πολιτική.

Ο ίδιος ανέφερε ότι εφάρμοσε μια νέα πολιτική, αφού η 50χρονη συζήτηση για ομοσπονδιακή λύση δεν απέδωσε. Αναφερόμενος στην ισότητα των κυρίαρχων κρατών, είπε ότι «αυτή η ισότητα είναι δικαίωμα των Τ/κ. Δεν υπάρχει υποχώρηση από αυτή την πολιτική. Όταν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το Κυπριακό». Χαρακτήρισε επίσης τα ΜΟΕ ως «ένα μεγάλο παιχνίδι και μια παγίδα» προσθέτοντας ότι ένα κυρίαρχο κράτος δεν μπορεί να τα δεχτεί, αφού με την παράδοση του Ερτζάν στον ΟΗΕ και του λιμανιού της Αμμοχώστου στην ΕΕ θα παραδοθεί η «τδβκ» στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε επίσης ως εξαιρετική δουλειά τα όσα έγιναν στο Βαρώσι, λέγοντας ότι με αυτές τις κινήσεις αυξήθηκε ο τουρισμός.

Στις δηλώσεις Τατάρ αντέδρασε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, με τον «βουλευτή» Φικρί Τορός να δηλώνει σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ ότι το Βαρώσι θα πρέπει να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες του «πριν να είναι πολύ αργά», με βάση τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Άσκησε επίσης κριτική στην πολιτική των δύο κρατών αναφέροντας ότι «εάν ο κ. Τατάρ δεν αναθεωρήσει τη νέα πολιτική του, την οποία καμία χώρα στον κόσμο δεν θα αποδεχθεί, θα έχει καταφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στη βούληση του τ/κυπριακού λαού για μια ομοσπονδιακή λύση». Ο κ. Τατάρ, είπε, «θα γράψει ιστορία ως ο ηγέτης που καταδίκασε τον τουρκοκυπριακό λαό στο status quo και τον εμπόδισε να απελευθερωθεί από την απομόνωση».

 

Στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου ο Ερντογάν
Στην κατεχόμενη Κύπρο θα βρίσκεται στις 20 Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο Ταγίπ Ερντογάν. Την κάθοδο του Τούρκου Προέδρου ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής των Τ/κυπρίων, Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν, εκτός από τις συνομιλίες που θα έχει με την τ/κυπριακή ηγεσία, θα καταθέσει τον θεμέλιο λίθο του νέου κτιρίου της «βουλής» στην κατεχόμενη περιοχή του Αγίου Δομετίου. Εξάλλου σήμερα, στις 11 το πρωί, θα βρίσκεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, για διήμερη επίσκεψη. Θα έχει συνάντηση στις 11:30 με τον Ερσίν Τατάρ και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Θα έχει σειρά συναντήσεων και επαφών, ενώ στην ατζέντα της επίσκεψης βρίσκεται και η προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.