Το τεράστιο ζήτημα της ρύπανσης της Μεσογείου από πλαστικά και η αντιμετώπισή του μέσω της στροφής στην κυκλική οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της 3ης συνάντησης δημοσιογράφων από πρακτορεία της Μεσογείου που ασχολούνται με περιβαλλοντικά ζητήματα. Την συνάντηση με τίτλο “Shifting Towards Ecological Transition in the Mediterranean”, συνδιοργάνωσε η Συμμαχία Μεσογειακών πρακτορείων ( AMAN), το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efeverde και το Κέντρο Μεσογειακής Συνεργασίας της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) και φιλοξενήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης για την Μεσόγειο (UfM) στη Βαρκελώνη στις 13-14 Νοεμβρίου.

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια των συναντήσεων σε Μάλαγα και Μαρακές και έφερε κοντά γύρω στους 50 δημοσιογράφους από 20 χώρες της Μεσογείου οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα τελευταία στοιχεία και εξελίξεις που αφορούν την κατάσταση με την μόλυνση της Μεσογείου λόγω των πλαστικών και να ανταλλάξουν απόψεις και εισηγήσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με τους ειδικούς επιστήμονες, αξιωματούχους, εκπροσώπους ΜΚΟ και άλλων οργανισμών που ασχολούνται με το ζήτημα.

Οι παρουσιάσεις και συζητήσεις που ακολούθησαν ανέδειξαν τη σοβαρότητα του ζητήματος της πλαστικής ρύπανσης και των τεραστίων προκλήσεων στην αντιμετώπισή της, καθώς το 95% όλων των αποβλήτων στη Μεσόγειο είναι πλαστικά, αλλά και της διαφορετικότητας και κάποιες φορές τεράστιας ανομοιογένειας στην προώθηση και προβολή των ζητημάτων αυτών από τα ΜΜΕ των χωρών της περιοχής λόγω κυρίως των διαφορών σε υποδομές, σε πολιτική βούληση και νοοτροπία των λαών. Τέθηκε επίσης το θέμα της ζήτησης σε ενέργεια η οποία συνεχώς αυξάνεται και οι προκλήσεις για τις ανανεώσιμες και πράσινες πηγές ενέργειας σε μια κυκλική οικονομία.

Έγινε επίσης παρουσίαση της στρατηγικής της ΕΕ για τα πλαστικά μιας χρήσης. Λέχθηκε πως το 2015 η ζήτηση σε πλαστικά στην ΕΕ ήταν 49 εκατομμύρια τόνοι και το 59% ήταν πλαστικά συσκευασίας. Επίσης αναφέρθηκε ότι το 50% των πλαστικών αποβλήτων στις θάλασσες είναι πλαστικά μιας χρήσης όπως καλαμάκια, πλαστικά πιάτα και μαχαιροπίρουνα, πλαστικά καπάκια και σακούλες. Η ΕΕ στοχεύει να απαγορεύσει ολοκληρωτικά σε μελλοντικό στάδιο κάποια πλαστικά είδη μιας χρήσης για τα οποία υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για τους καταναλωτές.

Ο ΓΓ της UfM Νασέρ Καμέλ μίλησε στους δημοσιογράφους κατά τη λήξη της συνάντησης και τόνισε πως η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος από τα πλαστικά και από άλλους είδους ρύπανση αποτελούν υπαρξιακά ζητήματα για τις χώρες της περιοχής. Σημείωσε πως η αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά πρέπει να είναι κοινή και να συνδυαστεί με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στα σύντομα σχόλια του ο κ. Καμέλ επεσήμανε πως αυτά τα καίρια ζητήματα δεν αφορούν κάτι μακρινό στο μέλλον αλλά το σήμερα, και η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Απαιτείται, πρόσθεσε, η κινητοποίηση τόσο των τοπικών όσο και των εθνικών αρχών, καθώς επίσης και της ΕΕ για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προκλήσεων, που αφορούν τόσο τα ζητήματα περιβάλλοντος όσο και αυτά της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης. Όπως σημείωσε ο κ. Καμέλ, η γαλάζια οικονομία, η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες για την Ένωση για τη Μεσόγειο, που διαθέτει το 45% του προϋπολογισμού της στα συγκεκριμένα πεδία.

Η Ένωση για τη Μεσόγειο έχει περισσότερους από 30.000 εταίρους και το πλαίσιο των δράσεών της βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω στα 55 προγράμματα, συνολικού ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τόσο ο ΓΓ της Συμμαχίας των Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων (AMAN), Διευθυντής του ΚΥΠΕ, Γιώργος Πενηνταέξ, όσο και ο Διευθυντής του EFE Verde, Αρτούρο Λαρένα, μίλησαν για τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς κινδύνους της περιοχής και την τεράστια επίδρασή τους στις τοπικές κοινωνίες όλων των χωρών της Μεσογείου.

Αναφέρθηκαν ακόμη στο ρόλο των δημοσιογράφων και πως αυτοί παρέχουν έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όσον αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα, μέσω κυρίως της εμβάθυνσης των συνεργασιών μεταξύ των ΜΜΕ της περιοχής.

Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο αναπληρωτής ΓΓ για το Κλίμα και την Ενέργεια της Ένωσης για την Μεσόγειο, Χόρχε Μπορέγκο ο οποίος τόνισε πως η Μεσόγειος αποτελεί μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του κόσμου όσον αφορά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Μίλησε για την ανάγκη διαμόρφωση κοινής πολιτικής αντιμετώπισης των προκλήσεων από τις χώρες της περιοχής λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που βρίσκεται στο επίκεντρο των αρμοδιοτήτων της Ένωσης.

Ο Διευθυντής Μεσογειακής Συνεργασίας του IUCN, Αντόνιο Τρόγια τόνισε στη δική του παρέμβαση πως πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, πολίτες και διαμορφωτές πολιτικής ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να μετατρέπουμε τη Μεσόγειο σε μια τεράστια μολυσμένη θάλασσα.

Κατά την τρίτη ετήσια συνάντησή τους οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στην έκθεση του Switchmed Connect , της πρωτοβουλίας που φέρνει κοντά εταίρους από νεοφυείς και πράσινες επιχειρήσεις, οικονομικούς συμβούλους και εκπροσώπους διαφόρων οργανώσεων με πεδίο δραστηριότητας την οικολογία στη Μεσόγειο. Φέτος η έκθεση είχε τίτλο «Η κυκλική οικονομία στην περιοχή της Μεσογείου».