Σ. Αγγελίδης: Υπάρχει νομικό πλαίσιο για τις εκτρώσεις και εφαρμόζεται

Η έκτρωση ή άμβλωση, δηλαδή η τεχνητή διακοπή της κύησης πριν το έμβρυο γίνει βιώσιμο, αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης -και όχι μόνο- τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή τη σύλληψη ιδιώτη γιατρού και γυναίκας, η οποία προχώρησε σε έκτρωση, χωρίς τη συγκατάθεση του συντρόφου της.

Ωστόσο, το θέμα των αμβλώσεων γίνεται συχνά αντικείμενο έντονης συζήτησης στην Κύπρο, λόγω των ηθικών και νομικών πτυχών του, ενώ  αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που άτομα στην Κύπρο έχουν διωχθεί από την Αστυνομία, σε σχέση με το εν λόγω αδίκημα, αφού στην Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για τις εκτρώσεις, το οποίο και ισχύει και εφαρμόζεται.

Ο δικηγόρος, Σίμος Αγγελίδης, ανέλυσε το νομικό πλαίσιο της έκτρωσης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Νομικό πλαίσιο της έκτρωσης στην Κυπριακή Δημοκρατία

Όπως εξήγησε ο κ. Αγγελίδης «υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για τις εκτρώσεις στην Κύπρο, το οποίο ισχύει, εφαρμόζεται και προκύπτει μέσα από τα άρθρα 167 και 169Α του ποινικού κώδικα, τα οποία μάλιστα αναφέρονται υπό τον τίτλο ‘Ποινικά αδικήματα εναντίον των ηθών’, για να σημειώσει ότι «εκείνο που προβλέπουν τα εν λόγω άρθρα είναι την απαγόρευση της απόπειρας της άμβλωσης, αφού ένα άτομο το οποίο προχωρά σε μια απόπειρα άμβλωσης είναι ένοχο κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι και 14 χρόνια».

«Υπάρχει, επίσης, η απόπειρα άμβλωσης από την ίδια την κυοφορούσα γυναίκα και εκεί που υπάρξει αυτή η καταγγελία και αποδειχθεί ότι είναι ένοχη κακουργήματος  υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι 7 έτη, ενώ παράλληλα υπάρχει και η προμήθεια φαρμάκων, η οποία συνήθως γίνεται από γιατρούς ή άλλων οργάνων για άμβλωση και εκεί υπάρχει η επιβολή της ποινής της φυλάκισης των τριών ετών, σε περίπτωση που κάποιος κρίνεται ένοχος σε σχέση με αυτό», είπε.

Στην Κύπρο η έκτρωση επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις

Εξάλλου, ο κ. Αγγελίδης είπε πως υπάρχει η περίπτωση να προκύψει και ο ιατρικός τερματισμός της εγκυμοσύνης για ιατρικούς λόγους.

Όπως είπε «από τη μία υπάρχει η κάθετη απαγόρευση, αφού κανείς δεν δικαιούνται να προχωρήσει σε έκτρωση ούτε καν η ίδια η γυναίκα, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου επιβάλλεται ο τερματισμός της εγκυμοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 169Α το οποίο επιτρέπει τον  ιατρικό τερματισμό της εγκυμοσύνης από ιατρό ο οποίος είναι εγγεγραμμένος με βάση τον Περί Εγγραφής Ιατρών Νόμο και γίνεται αφού υπάρξει πιστοποίηση  και από τις αστυνομικές αρχές, που βεβαιώνεται στη συνέχεια από ιατρική πιστοποίηση ότι η εγκυμοσύνη προέκυψε ως αποτέλεσμα βιασμού ή κάτω από περιστάσεις που αν δεν τερματιστεί υπάρχει σοβαρός κλονισμός στην κοινωνική θέση της εγκύου ή του οικογενειακού περιβάλλοντος».

Αναφερόμενος στη δεύτερη εξαίρεση που γίνεται στην Κύπρο, ο κ. Αγγελίδης είπε πως «όταν υπάρχει γνωμοδότηση δύο ιατρών, οι οποίοι λένε ότι αν εξακολουθούσε να συνεχίζεται η εγκυμοσύνη, τότε ή η ζωή της εγκύου θα ετίθετο σε κίνδυνο ή θα υπήρχε βλάβη πνευματική, φυσική, ψυχική του τέκνου και ότι το εν λόγο τέκνο θα γεννιόταν με φυσικές ή ψυχικές ανωμαλίες και θα ήταν σοβαρά ανάπηρο».

Το ζήτημα των αμβλώσεων στην Ευρώπη

Σημείωσε ακόμα ότι στη Ευρώπη «δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτρο» και ότι «το ζήτημα των αμβλώσεων και των εκτρώσεων είναι ένα έντονα πολωμένο, αμφισβητούμενο και διαφιλονικούμενο ζήτημα, στο οποίο δεν υπάρχει ούτε ομοιομορφία, ούτε ομογνωμία και μάλιστα το ζήτημα αυτό προκαλεί έντονα ποικίλες αντιδράσεις, αφού δημιουργεί ένα ανομοιογενές πνεύμα αποφάσεων σε κάθε κράτος, αλλά και νομοθεσίας».

Αναφέρθηκε σε πολλές ξένες νομοθεσίες για το θέμα, λέγοντας ότι στην Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία διέπετε από τον ποινικό κώδικα, ενώ σημείωσε ότι στην Πολωνία ή στην Ιρλανδία που είναι βαθύτατα θρησκευόμενες χώρες υπάρχουν πολύ πιο αυστηρά μέτρα και προϋποθέσεις για να επιτραπεί η άμβλωση.

Επίσης, σημείωσε ότι στη Μάλτα ή στο Βατικανό απαγορεύεται εξ’ ολοκλήρου η άμβλωση, για να προσθέσει πως υπάρχουν και άλλες χώρες αν το παγκόσμιο οι οποίες είναι κάθετα εναντίον, όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Νικαράγουα και η Χιλή.

Σημείωσε, μάλιστα, το γεγονός ότι πρόσφατα όταν προέκυψε ο ιός ΖΙΚΑ σε αυτές τις χώρες, από τον οποίο κινδύνεψαν και μητέρες και τέκνα, δεν επιτρεπόταν η οποιαδήποτε άμβλωση.

Χρονικός περιορισμός στις αμβλώσεις στην Κύπρο

Ο Σίμος Αγγελίδης δήλωσε ακόμα ότι στην Κύπρο -εν αντίθεση με άλλες χώρες- δεν φαίνεται να υπάρχει χρονικός περιορισμός, για το πότε επιτρέπεται υπό τις εξαιρέσεις ο τερματισμός της εγκυμοσύνης για ιατρικούς λόγους.
«Σε άλλες χώρες», είπε, «συνήθως επιτρέπεται μέχρι τη 12η ή ακόμα και μέχρι την 24η εβδομάδα και υπάρχει χρονικός περιορισμός και μετά απαγορεύεται. Στην κυπριακή νομοθεσία υπάρχει κενό αφού δεν προνοεί μέχρι ποια ηλικία του εμβρύου δύναται να υπάρχει η ανάγκη για να γίνει άμβλωση νοουμένου ότι εμπίπτει στην κατηγορία του ιατρικού τερματισμού της εγκυμοσύνης».
 
Προηγούμενες καταδίκες στην Κύπρο

Είπε ακόμα ότι «υπήρξαν στο παρελθόν στην Κύπρο περιπτώσεις, κατά τις οποίες κατηγορήθηκαν άτομα, σε σχέση με το συγκεκριμένο αδίκημα», για να συμπληρώσει ότι «υπήρξαν και υποθέσεις που άτομα διώχθηκαν, όχι με βάση μόνο αυτό το άρθρο, αλλά και το άρθρο 20 του ποινικού κώδικα, που είναι οι αυτουργοί σε συμμετοχή σε αδικήματα, αναφορικά με την απόπειρα άμβλωσης».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, είπε ότι «υπήρξαν στην Κύπρο περιπτώσεις κατά τις οποίες άτομα είχαν την ευθύνη για την πρόκληση της άμβλωσης, μεταξύ των οποίων και ένας γιατρός, τα οποία έχουν καταδικαστεί», για να σημειώσει πως «υπάρχουν τουλάχιστον πέντε υποθέσεις στο παρελθόν, για τις οποίες η αστυνομία έχει προχωρήσει σε διώξεις».
   
Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας


Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ) όπως και άλλοι φορείς κάνουν λόγο για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την έκτρωση και  στέκονται υπέρ της επιλογής, δηλαδή η έκτρωση να είναι απόφαση της ίδιας της γυναίκας που εγκυμονεί και ότι θα πρέπει όλες οι γυναίκες ανεξαιρέτως να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην έκτρωση, όταν και αν το θελήσουν, μέσα σε νομικά χρονικά περιθώρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Φεβρουάριο του 2015 εκκρεμεί κοινή πρόταση νόμου ενώπιον της Βουλής από τα κόμματα, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, για τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου στον ποινικό κώδικα, με σκοπό την τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 169Α του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου, που αφορούν τον ιατρικό τερματισμό της εγκυμοσύνης και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτός επιτρέπεται, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το ζήτημα αυτό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy