Σ ’αυτό το λεωφορείο δολοφονήθηκε από την ΕΟΚΑ Β’ ο Ηλίας Πελαβάς

Πατέρα σε χαιρετώ,

Σαράντα πέντε χρόνια μετά την άνανδρη δολοφονία σου επικοινωνώ μαζί σου με φόντο το αγαπημένο σου λεωφορείο. ΑΡΓΑΚΙ-ΜΟΡΦΟΥ, γράφει η πινακίδα του, με αριθμούς εγγραφής ΤCG101. Ένα λεωφορείο που τόσο πολύ αγαπούσες και με το οποίο εξυπηρετούσες τους συγχωριανούς σου και τη μαθητιώσα νεολαία του χωριού.

Και ξαφνικά ήρθαν τα τραγικά γεγονότα εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974, το πραξικόπημα και βάρβαρη τούρκικη εισβολή. Τα χωριά έπεφταν ένα-ένα στα χέρια του Αττίλα. Έφθασαν και στην περιοχή Μόρφου στις 14.8.1974. Ο κόσμος πανικόβλητος εγκατέλειπε τα χωριά του με ό,τι μέσο είχε εκείνο τον καιρό.

Ο Ηλίας Πελαβάς περίμενε μέχρι τη δύση του ήλιου εκείνης της μέρας, για να μεταφέρει και χωριανούς που δεν είχαν μέσο μεταφοράς. Ξεκίνησαν προς την περιοχή του Τροόδους και κατέληξαν στη Λάνια. Εκεί οι Λανίτες έδωσαν προσωρινή στέγαση στους Αργακίτες.

Στις 29.9.1974, ημέρα Κυριακή, θα γινόταν συλλαλητήριο στη Λεμεσό για την επιστροφή του Εθνάρχη Μακαρίου στην Κύπρο. Ο Ηλίας Πελαβάς κλήθηκε από τους κατοίκους της Λάνιας κι από Αργακίτες να τους μεταφέρει στη Λεμεσό, για να πάρουν και αυτοί μέρος στο συλλαλητήριο. Πήγε με ευχαρίστηση ο Ηλίας Πελαβάς -στο κάτω κάτω ήταν ένας τρόπος να βγάλει ένα μεροκάματο- και στάθμευσε το λεωφορείο του έξω από τη Μητρόπολη Λεμεσού. Μόλις ο κόσμος κατέβαινε από το λεωφορείο, άνδρες της ΕΟΚΑ Β’ άρχισαν να πυροβολούν από τη Μητρόπολη. Ο Ηλίας Πελαβάς έτρεξε να πάρει το αυτοκίνητό του για να το γλιτώσει, αφού δεν είχε άλλο τρόπο να μεγαλώσει τα παιδιά του. Και όταν μπήκε να το πάρει, άνδρας της ΕΟΚΑ Β’ τον δολοφόνησε εν ψυχρώ μέσα στο λεωφορείο του. Έπεσε αιμόφυρτος στο τιμόνι του λεωφορείου του και όταν τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Λεμεσού, οι γιατροί απλά διαπίστωσαν το θάνατό του.

Ο Ηλίας Πελαβάς ήταν το τελευταίο θύμα της ΕΟΚΑ Β’ και άφησε πίσω του χήρα και έξι παιδιά ορφανά. Κι όμως δεν λιγοψυχήσαμε. Σταθήκαμε δίπλα από τη μάνα μας, πήραμε  απ’ αυτή δύναμη και της δώσαμε στήριγμα, για να αντέξει το άδικο χαμό του συζύγου της.

Έτσι το λεωφορείο του Ηλία Πελαβά γράφτηκε στην ιστορία των τραγικών γεγονότων της Κύπρου το 1974 και θα μείνει εκεί σύμβολο αντίστασης, ενάντια στο φασισμό, στην αδικία και στο πείσμα των καιρών για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Κύπρου μας.

Πατέρα,

Θεωρώ χρέος και υποχρέωση να επικοινωνήσω και πάλι μαζί σου και να σου πω πως  ραντίσαμε τον τάφο σου, καταθέσαμε τα λουλούδια της αγάπης μας, γιατί μας έδωσες με τη δική σου αγάπη σωστές αξίες.

Γεια σου πατέρα.

Ο γιος σου, Νίκος Πελαβας

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.