Λάρνακα: Σ’ ένα χρόνο η καινούργια Πιαλέ Πασά

Άρχισε να φαίνεται η διαφορά, ενώ αρχές του 2024 αναμένεται και το Πάρκο Καλλιτεχνών Μεσόγειος

 

Σε περίπου ένα χρόνο θα είναι έτοιμη η καινούργια λεωφόρος Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους ανάπλασης των προσόψεων. Ταυτόχρονα, με την ολοκλήρωση του έργου ενδεχομένως να συμπέσει η αποπεράτωση της δεύτερης μεγάλης ανάπτυξης που υλοποιείται στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Σκάλας, που είναι το Πάρκο Καλλιτεχνών Μεσόγειος.

Μεσοβδόμαδα, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας επισκέφθηκε τα δύο εργοτάξια και με ικανοποίηση διαπίστωσε ότι όλα κυλούν ομαλά και οι εργολάβοι ανταποκρίνονται με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους. Το Πάρκο Καλλιτεχνών Μεσόγειος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο των κατασκευαστικών εργασιών, αλλά τα έργα στην Πιαλέ Πασά είναι περίπου στο 30% του συμβολαίου και ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται η διαφορά στις προσόψεις της παραλιακής λεωφόρου που οδηγεί από το Μεσαιωνικό Κάστρο στην ακτή Μακένζι. Με τα σημερινά δεδομένα και εάν δεν προκύψουν απρόοπτα κατά τη διάρκεια των εργασιών, τα δύο έργα θα παραδοθούν τους πρώτους μήνες του 2024. Μαζί, η αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων της οδού Πιαλέ Πασά και η δημιουργία του Πάρκου Καλλιτεχνών Μεσόγειος θα κοστίσουν λίγο περισσότερο από δύο εκατομμύρια ευρώ.

O εργολάβος έπιασε δουλειά στην Πιαλέ Πασά τον περασμένο Νοέμβριο και το συμβόλαιο προβλέπει ολοκλήρωση σε 15 μήνες. Μέχρι στιγμής οι εργασίες είναι εντός χρονοδιαγράμματος και ευχή όλων είναι να συνεχιστεί αυτό ώστε το έργο να παραδοθεί στην ώρα του και η αναμορφωμένη οδός να είναι στη διάθεση της πόλης για τη μεθεπόμενη τουριστική σεζόν.

Σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας, με το έργο θα προβληθεί και θα αναδειχτεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η ιστορία της περιοχής που χρήζει ιδιαίτερης μελέτης και προσοχής και έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή, μεταξύ άλλων, είναι και η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ένας επισκέπτης συνδέοντας επίσης τα εξίσου σημαντικά τουριστικά σημεία, το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και την περιοχή Μακένζι.

Oι εργασίες που γίνονται είναι κυρίως αρχιτεκτονικής φύσεως και περιλαμβάνουν αφαίρεση σαθρών σουβάδων, υλικών και επιχρισμάτων, αφαίρεση από τις τελικές επιφάνειες επενδύσεων με κεραμικά ή πέτρα, ταμπέλες, επιγραφές και αφαίρεση υλικών τα οποία δεν συνάδουν με το χαρακτήρα της περιοχής.

Επίσης, γίνεται καθαρισμός δομικών στοιχείων και απομάκρυνση σκουριάς, εντοπισμός σημείων με υγρασία, επιδιόρθωση ρωγμών και βλαβών στις τοιχοποιίες, σοβάτισμα της τελικής επιφάνειας, επιδιορθώσεις των μετώπων των μπαλκονιών και των καρκανιών. Το σχέδιο προβλέπει επίσης επιδιόρθωση ή αντικατάσταση πορτών, παραθύρων, κουφωμάτων, κουτιών της ΑΗΚ, κιγκλιδωμάτων, απόκρυψη φουγάρων, ντεπόζιτων, ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (π.χ. καλωδίων) και άλλων στοιχείων που αλλοιώνουν την εικόνα του κτιρίου.

Τέλος, οι εργασίες περιλαμβάνουν μπογιάτισμα των προσόψεων και των πλάγιων όψεων των κτιρίων με γήινα χρώματα, σύμφωνα με τους ενδεικνυόμενους χρωματισμούς.

Η επιλογή των συγκεκριμένων χρωματικών τόνων για τις προσόψεις των υποστατικών έγινε από ομάδα καλλιτεχνών βάσει ιστορικών στοιχείων της Λάρνακας που λήφθηκαν από αρχεία, πίνακες και γκραβούρες εποχής.

Σε ό,τι αφορά στο Πάρκο Καλλιτεχνών Μεσόγειος, κατασκευάζεται στο χώρο του παλιού τουρκοκυπριακού σινεμά, ακριβώς πίσω από τον δημοτικό χώρο στάθμευσης και θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την Πιαλέ Πασά, από την οποία απέχει μερικές δεκάδες μέτρα άλλωστε.

Το έργο περιλαμβάνει εξυγίανση και ευπρεπισμό τουρκοκυπριακών τεμαχίων, τα οποία έχουν εκμισθωθεί στον Δήμο Λάρνακας για τη δημιουργία ανοικτού πλατειακού χώρου με πλακόστρωση, φύτευση, φωτισμό και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού.

Παράλληλα, στον υπό διαμόρφωση χώρο οι καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν και να χωροθετούν εικαστικά έργα εξωτερικού χώρου και να γίνονται εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, κάτι που θα δέσει αρμονικά με την αναπαλαιωμένη λεωφόρο Πιαλέ Πασά.

Ο Δήμος Λάρνακας προχωρεί ταυτόχρονα με μελέτη από την εταιρεία A. F. Modinos and SA Vrahimis Architects and Engineers για την πλακόστρωση των οδών Ακ Ντενίζ, Σεϊχάν, Νταγ Μποζ και Μποζ Κουρτ, οι οποίες θα συμπεριληφθούν σε νέο κατασκευαστικό συμβόλαιο.

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.