Σ.Δράκου: Τι αναφέρει για την ψήφιση των νομοσχεδίων για την Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς

Την ψήφιση των νομοσχεδίων για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και τη διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων χαιρετίζει η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, σημειώνοντας ότι κατοχυρώνουν τη διαφάνεια.

Σε γραπτή δήλωσή της, η κ. Δράκου αναφέρει ότι την Πέμπτη «έγινε ένα σημαντικό βήμα που ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών και του πολιτικού συστήματος».

Η κ. Δράκου επισημαίνει ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την «πρώτη θεσμική θωράκιση πολιτείας και κοινωνίας έναντι φαινομένων διαφθοράς, με ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο».

Στη δήλωσή της, η Υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για προστασία των πληροφοριοδοτών που έχει ήδη ψηφιστεί ως «μια καλή αρχή που μας κάνει αισιόδοξους». Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι με αυτά τα νομοσχέδια επιτυγχάνεται η κατοχύρωση της διαφάνειας.

«Η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο με τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που απέκτησαν ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο κατά της Διαφθοράς, το οποίο συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης», αναφέρει η κ. Δράκου.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι τα νομοσχέδια αποτελούν εργαλεία για την πρόληψη, την επισήμανση και την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή έχει όλες τις απαραίτητες εξουσίες ώστε να επιτελέσει με επιτυχία το βαρυσήμαντο έργο της, δεν υπάγεται σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του κράτους και δεν δέχεται εντολές και οδηγίες από οποιοδήποτε αξιωματούχο. Έχει δικό της προϋπολογισμό και καθορίζει η ίδια τις ανάγκες της, προσθέτει.

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «δημιουργείται γνωμοδοτικό συμβούλιο από πρώην δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, τον Πρόεδρο της συνόδου των Πρυτάνεων, τον Πρόεδρο του ΠΔΣ και τον Πρόεδρο του ΣΕΛΚ. Καταρτίζει κατάλογο προτείνοντας 3 άτομα σε κάθε θέση, αφού ενημερώσει και συζητήσει με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών».

Ο κατάλογος, όπως εξηγείται στη δήλωση, κατατίθεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να διορίσει τον Επίτροπο και τα μέλη της Αρχής. Τα μέλη δεν μπορούν να παύουν εκτός μέσα από την ίδια διαδικασία που ακολουθείται για την παύση των δικαστών του Ανωτάτου δικαστηρίου.

Η κ. Δράκου τονίζει τη δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής «να εξετάζει και να αξιολογεί πληροφορίες από πολίτες για πιθανές πράξεις διαφθοράς, που πλέον προστατεύονται από το νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί στις 20/01».

Η Αρχή θα μπορεί να ζητά στοιχεία από οποιοδήποτε πρόσωπο ή υπηρεσία, να έχει πρόσβαση σε έγγραφα και να λαμβάνει μαρτυρίες, σημειώνεται. «Η άρνηση ή η ψευδής παροχή πληροφοριών προς την Αρχή θα είναι ποινικό αδίκημα και θα επισύρει ποινή φυλάκισης», αναφέρει η Υπουργός Δικαιοσύνης.

Προσθέτει ότι το τρίτο νομοσχέδιο διασφαλίζει τη διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μάλιστα, αναφέρει ότι «αξιωματούχοι και λειτουργοί του δημόσιου τομέα οφείλουν να ενημερώνουν την Αρχή, για όλες τις συναντήσεις που έχουν με πρόσωπα που επιθυμούν να εμπλακούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα οποία θα είναι εγγεγραμμένα σε μητρώο που θα τηρείται από την Αρχή, για σκοπούς διαφάνειας».

Και τα τρία νομοσχέδια που αποτελούν το νομοθετικό πλαίσιο είναι καρπός συλλογικής προσπάθειας και διαλόγου που έγινε σε κλίμα συναίνεσης και καλής θέλησης. «Η Βουλή δικαίωσε τον ρόλο της θέτοντας την ενότητα, την ευθύνη και την ανταπόκριση στην κοινωνία πιο ψηλά από τις διαφορές της», λέει η κ. Δράκου.

Στη δήλωσή της, η Υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνει ευχαριστίες στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νομικών και Θεσμών, τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συνέβαλαν στη διαμόρφωση των νομοσχεδίων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy