Σ.Καλοψιδιώτου: Η βία κατά των γυναικών δεν θα εξαλειφθεί αύριο αν δεν δράσουμε σήμερα

Σε δήλωση για την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, προχώρησε η Επικεφαλής Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών του ΑΚΕΛ, Στάυρη Καλοψιδιώτου.

Αναλυτικά:

«Η 25η Νοεμβρίου αποτελεί μέρα αφύπνισης της κοινωνίας για την πιο αποσιωπημένη και διαδεδομένη μορφή βίας σε όλο τον κόσμο. Παρά την υιοθέτηση της Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η άσκηση πολλαπλών μορφών βίας κατά των γυναικών σε όλες τις κοινωνίες, αποτελεί μια από τις πιο άγριες μορφές παραβίασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η περίοδος που διανύουμε, της τριπλής κρίσης – της υγειονομικής, της οικονομικής και της κλιματικής – καταδεικνύει ότι ο έμφυλος ρατσισμός παραμένει βαθιά ριζωμένος και δεν έχει πάψει να εξωτερικεύεται με βίαιες συμπεριφορές κατά των γυναικών.

Βεβαίως, τα αίτια και οι συνθήκες που επωάζουν την έμφυλη βία, με τραγικό αποκορύφωμα τις γυναικοκτονίες ο αριθμός των οποίων συγκλονίζει και στην Κύπρο, δεν αντιμετωπίζονται μέσα από περιστασιακές πρωτοβουλίες ή ρητορικές διακηρύξεις. Η ανάληψη και εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών είναι άμεσα αναγκαία, είναι υπόθεση όλων, μα πρωτίστως της πολιτείας.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται για την πλήρη και άμεση εφαρμογή όλων των προνοιών της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, απορρίπτοντας τα οικονομίστικα προσκόμματα και τις διαδικαστικές κωλυσιεργίες που για χρόνια επικαλείται η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Με νομοθετικές προτάσεις και κοινωνικές παρεμβάσεις θα συνεχίσουμε να απαιτούμε τον τερματισμό της θεσμικής ανεπάρκειας στη στήριξη των θυμάτων, που αποκαλύφθηκε μέσα από την εγκληματική αντιμετώπισή τους στην περίπτωση του κατά συρροή γυναικοκτόνου Μεταξά. Για την παροχή ουσιαστικής κρατικής αρωγής, υπέρ της συστηματικής διαπαιδαγώγησης όλων των ηλικιακών στρωμάτων κατά των έμφυλων στερεότυπων, της δημιουργίας των αναγκαίων κρατικών δομών για τη φιλοξενία και στήριξη κακοποιημένων γυναικών και προγραμμάτων στήριξης των θυμάτων αλλά και αποθεραπείας των θυτών.

Αν για άλλους δεν είναι σαφές, για το ΑΚΕΛ είναι αυτονόητο πως η έμφυλη βία, ως εγκληματική ενέργεια αλλά και ως μια επαίσχυντη έκφραση των πολλαπλών ανισοτήτων που υπόκεινται οι γυναίκες στην κοινωνία μας όπου ακόμη κυριαρχούν πατριαρχικές αντιλήψεις, δεν θα εξαλειφθεί αύριο αν δεν δράσουμε σήμερα».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.