Σ.Κουκουμά: Ανάγκη ολοκληρωμένης νομοθεσίας για τους παθόντες και ανάπηρους πολέμου

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων Αγνοουμένων και Παθόντων, προχώρησε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά.

Διαβάστε επίσης:

Γ.Λουκαΐδης: Σε Ενεργειακό Φόρουμ να εξελιχτεί το Φόρουμ Αερίου στην Αν.Μεσόγειο

Όπως τόνισε, παρά το γεγονός ότι υπάρχει νομοθεσία που καλύπτει τα δικαιώματα και τις παροχές που αφορούν τους παθόντες και ανάπηρους πολέμου, εντούτοις επηρεάζονται από μια σειρά από άλλες νομοθεσίες που αφορούν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, την φροντίδα, την παραχώρηση του τιμητικού επιδόματος και άλλα.

Αυτούσια η δήλωση της κ. Κουκουμά:

Συζητήσαμε για ακόμη μια φορά τα ζητήματα που αφορούν τους παθόντες, για να διαπιστώσουμε ότι συνεχίζει να επικρατεί στασιμότητα στην εξέταση των αιτημάτων τους προς τα διάφορα Υπουργεία. Το ζητούμενο για εμάς δεν είναι σωρευτικά πόσα έχουν αποδοθεί στους παθόντες και τους ανάπηρους πολέμου, αλλά εάν υπάρχει μια σταθερή και διαχρονική αντιμετώπισή τους, αντίστοιχη και ανάλογη της προσφοράς τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους ανάπηρους πολέμου, παρά το γεγονός ότι υπάρχει νομοθεσία που καλύπτει τα δικαιώματα και τις παροχές που τους αφορούν, εντούτοις επηρεάζονται από μια σειρά από άλλες νομοθεσίες που αφορούν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, την φροντίδα, την παραχώρηση του τιμητικού επιδόματος και άλλα. Για το λόγο αυτό, έχουμε προτρέψει το Υπουργείο Εργασίας όπως ετοιμαστεί ολοκληρωμένη νομοθεσία για τους παθόντες και ανάπηρους πολέμου, η οποία θα καταπιάνεται με κάθε πτυχή των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα που υπάρχουν.

Επιπρόσθετα, απέναντι στο αίτημα μας ως ΑΚΕΛ όπως δοθεί η δυνατότητα για πρόωρη σύνταξη στους παθόντες και ανάπηρους πολέμου χωρίς την αποκοπή του 12%, έχουμε ενημερωθεί ότι εξετάζεται από το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο ενός γενικότερου προβληματισμού για το συνταξιοδοτικό.

Ως Επιτροπή εκφράσαμε την ετοιμότητά μας για να συμβάλουμε στην επεξεργασία νομοθεσίας που θα καλύπτει το σύνολο των ζητημάτων των παθόντων και των ανάπηρων πολέμου, ώστε σε περίπτωση που θα καθυστερήσει η ετοιμασία νομοσχεδίου από το Υπουργείου Εργασίας να προχωρήσουμε από κοινού με κατάθεση πρότασης νόμου.

Νομοσχέδιο για Πιστοποιητικά Θανάτου και Ταφής  Αγνοουμένων και Πεσόντων Προσώπων

Εξετάσαμε, επίσης, νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού θανάτου στις περιπτώσεις που έχουν βρεθεί μικρά κομμάτια οστών των αγνοουμένων μας και δεν μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό θανάτου στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Για το νομοσχέδιο έχουν εκφραστεί προβληματισμοί και ενστάσεις αναφορικά με την ορθότητα έκδοσης Πιστοποιητικού Θανάτου από το ληξίαρχο στις περιπτώσεις ανεύρεσης οστών, τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την πιστοποίηση ότι το συγκεκριμένο άτομο έχει πεθάνει. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος σε δύο εβδομάδες.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.