Σ. Κουκουμά: Απροθυμία από το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει λύσεις στα προβλήματα των εκτοπισμένων

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, προχώρησε η βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά.

Αναλυτικά:

Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί Παθόντων Νόμου, η οποία έχει ετοιμαστεί εκ μέρους των μελών της Επιτροπής και θα αφορά:

Πρώτο, στην διαγραφή κάθε χρονικού περιορισμού που έχουν οι παθόντες για να υποβάλουν αίτηση για συμπερίληψη τους στο μητρώο και δεύτερο, να θεσπιστεί διαδικασία μέσω της οποίας θα αναγνωρίζεται η αναπηρία παθόντα, η οποία  έχει προκύψει σε μετέπειτα στάδιο λόγω της επιδείνωση τραύματος που προκλήθηκε  είτε κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος, είτε κατά την διάρκεια της εισβολής.

Η πρόταση θα βρίσκεται για τοποθέτηση στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής και ακολούθως θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εξετάσαμε, επίσης, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών την πορεία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης, καθώς και την ανάγκη εξασφάλισης  φερεγγυότητας στους κατόχους Πιστοποιητικών Μίσθωσης.

Δυστυχώς, σε κανένα από τα θέματα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη, αλλά ούτε καν το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται προτάσεις και ιδέες για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα των εκτοπισμένων.

Σε σχέση με την έκδοση των πιστοποιητικών μίσθωσης, δυστυχώς, καταγράφεται μια τεράστια στασιμότητα εφόσον ελάχιστα Πιστοποιητικά Μίσθωσης έχουν εκδοθεί από την τελευταία ενημέρωση που έγινε το 2018  και συνεχίζει να εκκρεμεί η έκδοση ακόμα 5.500 χιλιάδων Πιστοποιητικών Μίσθωσης.

Για το θέμα της ενίσχυσης της φερεγγυότητας των προσφύγων από πλευράς του Υπουργείου έχουν ακουστεί μόνο τα προβλήματα και καθόλου όραμα και προτάσεις.

Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστούν τα προβλήματα και επιτέλους όσοι εκτοπισμένοι κατέχουν πιστοποιητικά μίσθωσης να έχουν την αντίστοιχη στήριξη του κράτους.

Δεν γίνεται από την μια η κατοχή πιστοποιητικού μίσθωσης να αναγνωρίζει το δικαίωμα πώλησης ή ενοικίασης του ακινήτου, αλλά η αξιοποίηση του για σκοπούς υποθήκης να είναι μηδενικής αξίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.