Σ. Κουκουμά: Παρέμβαση σε διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για πανδημία και εργασιακές σχέσεις

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την πανδημία συντείνει στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τη συμπίεση του κόστους εργασίας και την εισαγωγή νέων “ευέλικτων” μορφών εργασίας, είπε η Βουλευτής Σκεύη Κουκουμά-Κούτρα στη  Διαδικτυακή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με θέμα τις κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας Covid-19 και τις επιπτώσεις στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής η κ. Κουκουμά στη παρέμβασή της αναφορικά με τις κοινωνικές και εργασιακές επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση, επεσήμανε ότι η πανδημία έχει εκθέσει υπάρχουσες παθογένειες της αγοράς εργασίας και διαρθρωτικές ανισότητες, με τους νέους, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συμβασιούχους εργαζόμενους να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα..

Η κ. Κουκουμά ανέφερε επίσης ότι έχει σημειωθεί ταχεία στροφή προς τις ψηφιακές υπηρεσίες, με την τηλεργασία και τις εικονικές συναντήσεις να βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα και έχει επιταχυνθεί η πρόοδος προς την ψηφιακή μετάβαση, όμως την ίδια ώρα, το ωράριο των εργαζομένων έχει απορρυθμιστεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται φαινόμενα κατάργησης της πληρωμής υπερωριών και μείωσης των αδειών των εργαζομένων επεσήμανε η Κύπρια Βουλευτής,.  Πρόσθεσε δε ότι τα  λειτουργικά έξοδα των εργοδοτών έχουν μετατοπιστεί στους εργαζόμενους, ενώ λόγω των περιοριστικών μέτρων και της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, οι ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών και τις οικιακές εργασίες έχουν αυξηθεί σημαντικά, ειδικά για τις γυναίκες και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της σχετικής νομοθεσίας και των ελέγχων, ώστε οι εργοδότες να εκπληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις τους. Τόνισε ότι οι προσπάθειες για την κατάργηση της ευέλικτης απασχόλησης και την εξασφάλιση σταθερού καθημερινού χρόνου εργασίας με λιγότερες ώρες εργασίας πρέπει να εντατικοποιηθούν, αξιοποιώντας σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες.

Η κ. Κουκουμά τόνισε, τέλος, ότι το κράτος πρόνοιας πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά, προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

*Φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.