Σ.Κυριακίδου: Στόχος για προσιτά, διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλους φάρμακα στην ΕΕ

Η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, αναμένεται  να παρουσιάσει την νομοθετική πρότασή της για τα φάρμακα, μια  στρατηγική  που αφορά την παραγωγή, την διαθεσιμότητα αλλά και την προσβασιμότητα σε αυτά.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου ανέπτυξε τους στόχους της επιτροπής σε συνάντηση που είχε με Κύπριους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες σήμερα το

Οπως είπε η κ.Κυριακίδου, ειναι μια μια μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που έρχεται μετά από 20 χρόνια, η μεταρρύθμιση στηρίζεται στο τρίπτυχο:

Προσιτά φάρμακα: Τα βασικά και καινοτόμα φάρμακα πρέπει να μην είναι απαγορευτικά από οικονομικής πλευράς αλλά  και προσιτά για τους πολίτες και τα συστήματα υγείας.

Παραγωγή φαρμάκων: Στήριξη στην φαρμακοβιομηχανία της ΕΕ, ώστε να μπορεί να καινοτομεί, να παράγει φάρμακα στην ΕΕ και να παραμένει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαθεσιμότητα των φαρμάκων: κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από το πού ζει στην ΕΕ, πρέπει να έχει πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζεται.

Στόχος μας, όπως πρόθεσε η κ.Κυριακίδου,  είναι ο Ευρωπαίος Πολίτης να βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας Φαρμακευτικής Στρατηγικής.

Η μεταρρύθμιση και η καινοτομία που επιδιώκουμε να προωθήσουμε πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να ωφελεί τους πολίτες μας.

Επιδιώξη, όπως είπε, είναι να καταστούν τα φάρμακα φιλικά προς το περιβάλλον ενώ παράλληλα να αντιμετωππιστεί η μικροβιακή αντοχή, την μικροβιακή αντοχή, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη νέων, ασφαλών και αποτελεσματικών αντιμικροβιακών φαρμάκων και διασφαλίζοντας τη συνετή χρήση τους α μειώσουμε το ρυθμιστικό βάρος των κανόνων ενώ παράλληλα να δοθεί η  δυνατότητα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να εγκρίνει ταχύτερα τα φάρμακα.

Ως προς το πρόβλημα των ελλείψεων των φαρμάκων, η κ.Κυριακίδου, υπγράμμισε οτι  έχει αναληφθεί  συντονισμένη ,δράση σε επίπεδο ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της ενισχυμένης εντολής του – για την παρακολούθηση και διαχείριση των ελλείψεων βασικών φαρμάκων που αντιμετωπίσαμε τους τελευταίους μήνες.

Οι Υπουργοί Υγείας των κρατών μελών, είπε, εργάζονται από κοινού για να διασφαλιστεί ότι τα ουσιώδη φάρμακα είναι διαθέσιμα στα συστήματα υγείας και στους πολίτες της ΕΕ ανά πάσα στιγμή.

Η αναθεωρημένη φαρμακευτική νομοθεσία,  θα αντιμετωπίσει ακριβώς το μακροπρόθεσμο ζήτημα της βελτίωσης της ασφάλειας και ταχύτητας του εφοδιασμού και θα συμβάλει στον μετριασμό των ελλείψεων στο μέλλον.

Ερευνητικά έργα για αντιμετώπιση των πολιτων με Long Covid συμπτώματα

17 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν επηρεαστεί από το Long COVID μόνο κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας – και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται σε όλα τα κράτημ μέλη, όπως ένημερωσε η κ.Κυριακίδου.

Οπως μας αναφέρθηκε, ένας στους οχτώ Ευρωπαίους πολίτες παρουσιάζουν συμπτώματα Long Covid.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας COVID-19 έχουν επιφέρει μεγάλες συνέπειες για τους Ευρωπαίους πολίτες, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τις οικονομίες μας.

Η ΕΕ, έχει ήδη επενδύσει πέραν των 42 εκατομμυρίων ευρώ σε έξι ερευνητικά έργα τα οποία εστιάζουν στη μακρά COVID και άλλα 66 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη εξειδικευμένων μελετών αναφορικά με τον COVID στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζοντας Ευρώπη.

 

Βρισκόμαστε 10ο κύμα της Πανδημία Κορωνοϊου και σε εγρήγορση 

H επιδημιολογική εικόνα σε επίπεδο ΕΕ/ΕΟΧ κατά τους τελευταίους 12 μήνες από την αρχική μεγάλη κορύφωση της Omicron χαρακτηρίζεται από περιοδικά κύματα μόλυνσης περίπου κάθε 2-3 μήνες.

Έχει σημειωθεί μια γενική πτωτική τάση στο ύψος των νοσηλειών, σε εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στους θανάτους, κατά την περίοδο αυτή.

Οι εθνικοί εμπειρογνώμονες στη διάρκεια της τελευταίας τηλεδιάσκεψης που είχαμε πρόσφατα  επιβεβαίωσαν ότι για αρκετό καιρό η κατάσταση του COVID-19 ήταν σταθερή.

Το ποσοστό σοβαρής νόσου καθώς και το ποσοστό νοσηλείας παραμένουν χαμηλά. Αυτό αντικατοπτρίζει την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο και τη μόλυνση.

Η κ.Κυριακιδου, ανέφερε οτι αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στο 10ο κύμα της πανδημίας του Κορωνοϊου, με την μετάλλαξη ΧΒΒ 1,5 να κυκλοφορεί περισσότερο στην κοινότητα. Οι μεταλλάξεις ειναι συνεχείς, και παρακολουθούνται απο το ECDC.

Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, πραγματοποιήθηκε μια εκτενή συζήτηση σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσεων ώστε να ευθυγραμμιστεί καλύτερα η προμήθεια εμβολίων με τις ανάγκες των κρατών μελών.

Η προσέγγισή μας, όπως είπε η Επίτροπος, υπήρξε συνεπής στις πιο δύσκολες ημέρες της πανδημίας: αλληλεγγύη, συντονισμός, ενιαία δράση.

 Δημιουργία του πρώτου δικτύου της ΕΕ που συνδέει τα εθνικά ολοκληρωμένα κέντρα καρκίνου

Ο καρκίνος, που ευθύνεται για το 26% των συνολικών θανάτων, είναι η 2η αιτία θνησιμότητας στην ΕΕ μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα, ολοκληρωμένα και καλά χρηματοδοτούμενα σχέδια για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε η Επίτροπος Κυριακίδου.

Αυτό το σχέδιο έχει ως στόχο να προωθηθεί συλλογικά η αλλαγή και την άνευ προηγουμένου συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ μέσα από  νέες επικαιροποιημένες συστάσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου.

Αυτό το δίκτυο θα συνδέει τα εθνικά ολοκληρωμένα κέντρα καρκίνου έως την αντιμετώπιση της αδικίας στην πρόσβαση των ατόμων με εμπειρία καρκίνου σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες  όπως το δικαίωμα στη λήθη.

 

Στόχος ειναι η  παροχή υψηλής ποιότητας αντικαρκινικής περίθαλψης, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ΕΕ διαφέρουν. Η διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο μεταξύ των χωρών είναι σχεδόν διπλάσια, ενώ οι σχετικές αποκλίσεις μεταξύ των φύλων είναι μεγάλες, αυτό οφείλεται στο οτι ορισμένες χώρες έχουν επαρκή εξοπλισμό, αλλά αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό  προσωπικό, ενώ άλλες χώρες παρότι έχουν μεγάλο αριθμό ειδικευμένων ιατρών,  δεν διαθέτουν, το απαραίτητο εξοπλισμό.

Τα πρώτα προφίλ χωρών για τον καρκίνο που περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Ανισοτήτων όσον αφορά τον καρκίνο και αφορούν κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Ο εντοπισμός των προκλήσεων και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες όσον αφορά τον καρκίνο.

Ψυχική Υγεία στην  Ευρωπαϊκή Ένωση ειναι μια “σιωπηλή πανδημία”

Η ψυχική υγεία, αποτελεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μια εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία, δήλωσε η Επίτροπος Κυριακίδου, είναι μια “σιωπηλή πανδημία” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι πολίτες μας  ανακάμπτουν από μια πρωτοφανή πανδημία  ενώ η βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία, δημιουργεί τεράστιο άγχος στους πολίτες.

Η έρευνα του περασμένου Δεκεμβρίου με τίτλο  “Η υγεία με μια ματιά” αποκάλυψε, μεταξύ άλλων,  ότι η κατάθλιψη μεταξύ των νέων είχε υπερδιπλασιαστεί.

Η κ.Κυριακίδου, πρόσθεσε οτι τον Ιούνιο θα παρουσιάσει τηνσυνολική  προσέγγιση για την ψυχική υγεία, για να  στηριχθεί και να συμπληρωθεί η δράση σε επίπεδο κρατών μελών και περιφερειών ενώ θα δοθεί μεγάλη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των νέων και των ηλικιωμένων.

Η Επιτροπή έχει υλοποιήσει πολλές πρωτοβουλίες και έχει προσφέρει διάφορες ευκαιρίες χρηματοδότησης τα τελευταία 25 χρόνια.

Τα τελευταία τρία χρόνια, το πρόγραμμα EU4Health έχει παράσχει πάνω από 30 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας.

 

Animal Welfare –  Νομοθετικές προτάσεις για την ευημερία των ζώων

Η Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει, το 3o τρίμηνο του 2023, 4 νομοθετικές προτάσεις που αφορούν,  την καλή διαβίωση των εκτρεφόμενων ζώων, την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά, τη θανάτωση των ζώων,  την σήμανση της καλής μεταχείρισης των ζώων σε επίπεδο ΕΕ.

Οι νέες προτάσεις θα διευρύνουν, μετά από περίπου 40 χρόνια από την πρώτη νομοθεσία  της ΕΕ για την ευημερία των ζώων,  το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας ώστε να συμπεριλάβουν νέους ειδικούς κανόνες και για πρόσθετα είδη, όπως των γάτων και των σκύλων – που εκτρέφονται για οικονομικούς σκοπούς.

Πρωτοβουλίες Ευρωπαίων πολιτών, όπως η πρωτοβουλία “Τερματίστε την εποχή των κλουβιών”,  αποτελούν ξεκάθαρα μηνύματα από  τους πολίτες,

Η μελλοντική νομοθεσία για τις μεταφορές θα εξετάζει τον συνολικό χρόνο ταξιδιού, τις ακραίες θερμοκρασίες, το περιθώριο χώρου και την πρόσβαση στο νερό, που είναι οι τέσσερις πιο επικίνδυνοι παράγοντες για την καλή διαβίωση των ζώων κατά την μεταφορά.

Το έργο μας καθοδηγείται από τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων- EFSA και από μια εν εξελίξει εκτίμηση επιπτώσεων (impact assessment)  που εξετάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προβλεπόμενων αλλαγών.

 

Νομοθετικά δεσμευμένος στόχος μέχρι το 2030 να υπάρξει σημαντική μείωση στην σπατάλη τροφίμων

Ο στόχος της Επιτρόπου ειναι να δημοσιευτεί η πρόταση με στόχο την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της 1ης πανευρωπαϊκής παρακολούθησης των επιπέδων της σπατάλης τροφίμων, που δημοσιεύθηκε από τη Eurostat τον περασμένο Οκτώβριο.

Ορισμένες από τις επιλογές που εξευάζονται περιλαμβάνουν το κατά πόσον οι στόχοι θα πρέπει να ισχύουν για ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων ή μόνο για συγκεκριμένα στάδια (π.χ. λιανικό εμπόριο και κατανάλωση)- το επίπεδο των στόχων- και τον τρόπο με τον οποίο θα καθοριστούν οι στόχοι για τα κράτη μέλη.

Η πρόκληση είναι να προταθεί η επιλογή μιας πρότασης που να είναι ταυτόχρονα φιλόδοξη και ρεαλιστική, ως νομικά δεσμευτικός στόχος για το 2030.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η εργασία για  αναθεώρηση των κανόνων σήμανσης των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφικής σήμανσης, της ένδειξης προέλευσης, της αναθεώρησης των κανόνων για τη σήμανση της ημερομηνίας, όπως για παράδειγμα “ανάλωση μέχρι” και “ανάλωση πριν” , αλλά και και της επισήμανσης των αλκοολούχων ποτών.

Επί του παρόντος προετοιμάζεται εκτίμηση επιπτώσεων, η οποία περιλαμβάνει μια ευρεία διαδικασία συλλογής στοιχείων και δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των καταναλωτών.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy