Σ.Μισέλ: Η Τουρκία να επιλέξει αν θα σταματήσει επιθετική ρητορική και μονομερείς δράσεις κατά της ΕΕ

Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει αν θα σταματήσει τις μονομερείς δράσεις και την επιθετική ρητορική έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην ολομέλεια και αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, σημείωσε ότι “φιλοδοξία μακροπρόθεσμη, δύσκολη, που απαιτεί εμμονή, επίμονη και καθημερινή προσπάθεια και ενότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η φιλοδοξία να εκφράζουμε για ισχυρότερη θέση στο διεθνές προσκήνιο. Και αυτό είναι το πνεύμα της συζήτησης που έγινε στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου ώστε να καθορίσουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή τη συζήτηση είχαμε και την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόφαση που ελήφθη να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και να υπάρξει όμως δυνατότητα θετικής ατζέντας για την Τουρκία. Και η Τουρκία να διαλέξει αν θα σταματήσει τις μονομερείς δράσεις και την εχθρική ρητορική έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό είναι το πνεύμα της συζήτησης που διεξήχθη μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με τις ισχυρότερες σχέσεις με ΗΠΑ, μεγάλο και σημαντικό σύμμαχο για ΕΕ. Και είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε νωρίς για να έχουμε μια προσφορά εταιρικής σχέσης με αυτή τη μεγάλη χώρα”.

Επιπλέον, αναφερόμενη στην αντιμετώπιση του COVID19 κατά την ίδια συνεδρίαση της ολομέλειας, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι “επιτέλους σε μια εβδομάδα θα εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες εμβολιασμού”, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Επιπλέον επεσήμανε ότι οι 27 να ξεκινήσουν μαζί, την ίδια μέρα τον εμβολιασμό σημειώνοντας ότι “όπως με ενότητα έχουμε περάσει αυτή τη διάρκεια της πανδημίας, ας αρχίσουμε μαζί ενωμένοι την εκρίζωση ιού”.

Η Πρόεδρος αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με το ΗΒ σημείωσε ότι “όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορώ να σας πω αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι, αλλά μπορώ να σας πω ότι υπάρχει μια πορεία προς μια συμφωνία τώρα. Μπορεί να είναι πολύ στενά τα περιθώρια αλλά υπάρχουν”. Η Πρόεδρος επεσήμανε το ζήτημα της προβλεψιμότητας της αλιείας ως το πλέον δύσκολο ζήτημα, χωρίς η ΕΕ να αμφισβητεί την κυριαρχία του ΗΒ στα ύδατα του και εξηγώντας ότι οι συζητήσεις για τον ανταγωνισμό τις κρατικές ενισχύσεις και τη διακυβέρνησης της συμφωνίας προχωράνε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy