Σ. Νεοφυτίδης στο AstraWebTV: «Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα» (Βίντεο)

Στον AstraWebTV συζητήσαμε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΠ, Σπύρο Νεοφυτίδη, για τα όσα λέχθηκαν στη συνάντηση στο Προεδρικό και για το σκηνικό που διαμορφώνεται στο χώρο του ποδοσφαίρου ενόψει των τελικών αποφάσεων που θα πάρει η ΚΟΠ για τη συνέχιση ή όχι της φετινής αγωνιστικής περιόδου στο πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας.

Ο εκτελεστικός Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, ο οποίος ήταν παρών στη σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο για το ποδόσφαιρο μας μετέφερε το κλίμα της συνάντησης, τις θέσεις του Συνδέσμου για το Κυπριακό Ποδόσφαιρο, για το τι αναμένει από την αυριανή σύσκεψη της ΚΟΠ, καθώς επίσης και για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο πρωτόκολλο του Υπ. Υγείας με αυτό της ΚΟΠ.


Ο Σπύρος Νεοφυτίδης είπε ότι μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έδωσε το Υπουργείο Υγείας είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, ενώ το ίδιο πράγμα ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ πρόσθεσε ότι από 9 Ιουνίου θα μπορούν οι ομάδες να χρησιμοποιούν τα αποδυτήρια και τα γυμναστήρια.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι επιδημιολόγοι μας τόνισαν ότι δεν μπορούν να κάνουν εκπτώσεις στα πρωτόκολλα υγείας και αυτό είναι κάτι με το οποίο ως ΠΑ.Σ.Π. συμφωνούμε απόλυτα και βρίσκουμε πολύ λογικό. Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός δεν είναι υπεράνω της κοινωνίας. Όμως, την ίδια στιγμή, τόσο ο Πρόεδρος, όσο και οι ειδικοί σε θέματα υγείας, ήταν ξεκάθαροι: Ότι από τις 9 Ιουνίου θα είναι σε θέση οι ομάδες να χρησιμοποιούν κανονικά όλες τις εγκαταστάσεις τους, ενώ ήδη εδώ και μερικές μέρες έδωσαν το ΟΚ για προπονήσεις, όπου οι αθλητές ακολουθώντας τους κανόνες προστασίας της υγείας τους, είναι σε θέση να προπονηθούν. Με βάση όλα αυτά, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το ποδόσφαιρο μπορεί να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το αντίθετο. Αναμένω από την ΚΟΠ να πάρει τη σωστή απόφαση».

Ο ΠΑ.Σ.Π., ως το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών, έχει ήδη ενημερώσει την UEFA και την FIFPRO για όλες τις εξελίξεις και παρακολουθεί στενά το θέμα, έτοιμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μελών του.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει λόγος σοβαρός να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Οι οδηγίες της UEFA ήταν ξεκάθαρες γιατί δεν πρέπει να ξεκινήσει ένα πρωτάθλημα.  Και οι δύο οδηγίες καταρρίπτονται από τα όσα αναφέρθηκαν σήμερα στην σύσκεψη» πρόσθεσε ο κ. Νεοφυτίδης, ο οποίος εξέφρασε και τον προβληματισμό του για τη διακοπή του πρωταθλήματος λέγοντας:


«Αν δεν εγκριθεί από την UEFA η διακοπή του πρωταθλήματος υπάρχει ο κίνδυνος οι ομάδες μας να μην συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σαν Σύνδεσμος έχουμε ενημερώσει πλήρως το τι συμβαίνει στην Κύπρο την ΟΥΕΦΑ αλλά και την FIFPRO».

Για την οικονομική ζημιά που θα υποστούν τα σωματεία ο κ. Νεοφυτίδης είπε:

«Τέλος του μήνα η ΚΟΠ θα λάβει περίπου 4.3 εκ το 1.5 θα δοθεί για δαπάνες ελέω κορονοϊού. Οι τηλεοπτικές πλατφόρμες έχουν δηλώσει ότι αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα θα καταβάλλουν τα λεφτά με βάση τα συμβόλαια που έχουν με τις ομάδες έτσι δεν προκύπτει λόγος μεγάλης οικονομικής ζημιάς. Ζημία θα έχουν η Ομόνοια και η Ανόρθωση καθώς θα χάσουν από τα εισιτήρια γιατί είχαν εξαιρετική άνοδο σε σχέση με την περσινή χρονιά».

Για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν:


«Τα συμβόλαια συζητούνται μεταξύ των ποδοσφαιριστών και των ομάδων. Ενδεχομένως να προκύψει πρόβλημα καθώς αρκετά συμβόλαια θα βρεθούν ενώπιον της ΟΥΕΦΑ, για επίλυση».

Σπ. Νεοφυτίδης: Τραγική η κατάσταση στη β΄ κατηγορία

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στις μικρές κατηγορίες με την οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων και τις αλλαγές που… έρχονται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ είπε:

«Η κατάσταση στην β’ κατηγορία είναι τραγικότατη. Λήφθηκε η απόφαση να διακοπεί το πρωτάθλημα και έτσι χάθηκαν αρκετά λεφτά για τους ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα για τα οποία θα πρέπει να βρεθεί λύση. Λέμε ότι δεν έχουμε εγκαταστάσεις, ότι δεν έχουμε λεφτά στην Β’ κατηγορία αλλά θ’ αυξηθούν ταυτόχρονα οι ομάδες».


Για τις συνθήκες εργασίας των ποδοσφαιριστών και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που παρουσιάζουν οι τρεις μήνες του καλοκαιριού ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ είπε για διεξαγωγή βραδινών αγώνων, για μισάωρο διαλλείματα για νερό, καθώς επίσης και για τις πέντε αλλαγές που θα δικαιούνται οι ομάδες των ομοσπονδιών που θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα.

Για τις εξελίξεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ο κ. Νεοφύτιδης είπε: «Μέχρι τώρα έχουμε γύρω στις 32 ομοσπονδίες από τις 55 που ξεκινούν τα πρωταθλήματα τους. Επίσης 6 ομοσπονδίες δεν θα ξεκινήσουν λόγω κυβερνητικών εντολών. Ενώ υπάρχουν χώρες που δρομολογούν ήδη την επανέναρξη των πρωταθλημάτων.Η κατάσταση στη Ευρώπη ομαλοποιείται και έχει μία τάση στο να ξεκινήσουν εκ νέου».

Παναγιώτης Βασιλείου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.