Σ.Στεφάνου για καταχρηστικές ρήτρες: Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ικανοποίησε όλα τα «θέλω» των τραπεζών

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου προχώρησε ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σχετικά με το θέμα των καταχρηστικών ρητρών από τις τράπεζες.

Αυτούσια η δήλωση του κ. Στεφάνου:

Συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου το θέμα που ενέγραψε το ΑΚΕΛ, μαζί με άλλα κόμματα, για τις καταχρηστικές ρήτρες και τις υπερχρεώσεις των τραπεζών σε βάρος των καταναλωτών. Μέσα από τη συζήτηση επαναβεβαιώθηκε η ασυδοσία και η αυθαιρεσία των τραπεζών σε βάρος των καταναλωτών.  Αυτή η αυθαιρεσία εκτράφηκε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ικανοποίησε με διάφορα νομοθετήματα όλα τα «θέλω» των τραπεζών.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Κύπρος έχει καταγγελίες από την Ε.Ε. για το ότι δεν εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που αφορούν στις καταχρηστικές ρήτρες και στην προστασία του καταναλωτή. Η δε Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή δεν έχει εξουσίες για να μπορεί να αποφασίζει για τις καταχρηστικές ρήτρες ούτε και για αποζημιώσεις και αποκατάσταση σε σχέση με καταχρηστικές ρήτρες και υπερχρεώσεις των τραπεζών.

Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί νομοθετικά η αυθαιρεσία των τραπεζών. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της στάσης αποτελεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε απελπιστικά να φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που σχετίζεται και με τις καταχρηστικές ρήτρες, το οποίο παρουσιάζει ελλείψεις και χρήζει αρκετής δουλειάς για να είναι αποτελεσματικό και να βοηθά τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν την αυθαιρεσία των τραπεζών.

Υπογραμμίζω ότι στην Επιτροπή Προστασίας του Καταναλωτή υπάρχουν καταγγελίες βάρος τραπεζών για καταχρηστικές ρήτρες και υπερχρεώσεις από το 2015, αλλά μόλις πρόσφατα εκδόθηκε απόφαση δικαστηρίου σε μια μόνο υπόθεση. Έξι χρόνια καθυστέρηση. Είναι γενικά παραδεκτό ότι δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται έγκαιρα δεν είναι δικαιοσύνη.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει την προσπάθεια για να ελέγχονται αποτελεσματικά οι τράπεζες και να τεθεί φραγμός στην ασυδοσία και την αυθαιρεσία τους, ειδικά σήμερα που χιλιάδες συμπολίτες μας ταλανίζονται από τις εκποιήσεις αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα και εντός και εκτός βουλής για να προστατεύσουμε τους πολίτες από την ασυδοσία των τράπεζων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.