Σ.Στεφάνου: Σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας το ξεπούλημα του λιμανιού Λεμεσού από την κυβέρνηση

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για τον προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων Κύπρου προχώρησε ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Όπως τόνισε ο κ. Στεφάνου, το λιμάνι Λεμεσού έγινε πιο ακριβό και λιγότερο ανταγωνιστικό μετά την ιδιωτικοποίηση του. Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έκανε μια κάκιστη συμφωνία στο ξεπούλημα του λιμανιού Λεμεσού, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αυτούσια η δήλωση του κ. Στεφάνου:

Σήμερα με αφορμή τον Προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων Κύπρου, το Υπουργείο Μεταφορών, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, έκανε μερικές πολύ σημαντικές παραδοχές.

Πρώτον, μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού το διαμετακομιστικό εμπόριο από το εν λόγω λιμάνι μειώθηκε. Κι αυτό, γιατί οι χρεώσεις του λιμανιού αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα εταιρείες που το χρησιμοποιούσαν αποχώρησαν και πήγαν σε ανταγωνιστικά λιμάνια.  Όταν η κυβέρνηση του Συναγερμού μεθόδευε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ισχυριζόταν ότι αυτό θα γίνει πιο ανταγωνιστικό και θα προσελκύσει πελατεία. Τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα αντίθετα. Το λιμάνι Λεμεσού έγινε πιο ακριβό και λιγότερο ανταγωνιστικό.

Δεύτερον, τα κόστη στο εξαγωγικό εμπόριο έχουν αυξηθεί σημαντικά, εξαιτίας των αυξημένων χρεώσεων. Κυπριακές επιχειρήσεις και βιομηχανίες επωμίζονται επιπρόσθετα έξοδα, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις ακόμη και της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ. Και εδώ οι κυβερνώντες έχουν διαψευστεί! Υπόσχονταν φθηνότερη εξυπηρέτηση και χαμηλότερες τιμές.  Η πραγματικότητα είναι ότι τα κόστη και οι χρεώσεις έχουν αυξηθεί.

Τρίτον, πολύ ψηλές είναι και οι νέες χρεώσεις που επιβάλλονται για το αγκυροβόλιο στο λιμάνι Λεμεσού, γεγονός που επίσης έχει απωθήσει πλοία και εταιρείες.

Δύο είναι τα συμπεράσματα από τη συζήτηση:

Πρώτον, η Κυβέρνηση έκανε μια κάκιστη συμφωνία στο ξεπούλημα του λιμανιού Λεμεσού, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Δεύτερον, και στην περίπτωση του λιμανιού Λεμεσού έχει αποδειχθεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι επιζήμιες για τον τόπο μας. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αντιπαλεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ να ξεπουλήσει δημόσιο πλούτο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.