Σαφέστατη η ενόχληση Αναστασιάδη

Της
Νίκης Κουλέρμου

 

Σαφέστατη η ενόχληση Αναστασιάδη

Πόσο «σαφέστερος» μπορεί να είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ στο θέμα της Αμμοχώστου και γενικότερα, όπως ζήτησε την Κυριακή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά την άτυπη συνάντηση της Γενεύης καταγράφει τα πράγματα με το όνομά τους:

Πρώτον, δηλώνει ότι «είναι σαφές ότι, ως Γενικός Γραμματέας, καθοδηγούμαι στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν καθορίσει τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών». Καταγράφει ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καταστήσει σαφές σε πολλά ψηφίσματα πάνω από πενήντα χρόνια ότι υπάρχει μόνο ένα κυρίαρχο κράτος στο νησί της Κύπρου».

Δεύτερον, ειδικά για τα Βαρώσια εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιφραγμένη περιοχή της πόλης και υπενθυμίζει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών παραμένει αμετάβλητη και περαιτέρω ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθυμίζει περαιτέρω την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου της 9ης Οκτωβρίου 2020 και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια, ιδίως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992), και τη σημασία της πλήρους τήρησης αυτών των ψηφισμάτων.

Τρίτον, υπογραμμίζει ότι «οι φυσικοί πόροι σε όλο το νησί πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τα μέρη να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση στην Κύπρο και να δημιουργήσουν βαθύτερη περιφερειακή συνεργασία».

Τέταρτον και πιο σημαντικό, ίσως, είναι το τέλος της έκθεσής του:
«Ενώ οι διεθνείς πρωταγωνιστές πρέπει να είναι έτοιμοι να διαδραματίσουν πλήρως το ρόλο τους, πρωτίστως κοιτάω την Κύπρο: * στους ηγέτες, να ενεργήσουν πραγματικά προς το καλύτερο συμφέρον του λαού τους και να εξηγήσουν με σαφήνεια στους πολίτες τους τι διακυβεύεται *και σε όλους στην Κύπρο να αναλάβουν την ευθύνη για το μέλλον τους, από τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων μέχρι τους οικονομικούς παράγοντες και την κοινωνία γενικότερα».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί στην ουσία λαό και ηγεσία και στις δύο κοινότητες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, προειδοποιώντας ίσως με ένα δραματικό τρόπο ότι το διακύβευμα είναι το δικό τους μέλλον! Το δικό μας!

Ίσως αυτό το σημείο είναι και το πιο ενοχλητικό για τον κ. Αναστασιάδη. Γιατί ο κ. Αναστασιάδης μετά το Κραν Μοντανά τα δίπλωσε, κυριολεκτικά. Αντί να αναλάβει έμπρακτες πρωτοβουλίες για κινήσεις, περιορίστηκε στη διαχείριση των εξελίξεων, περιλαμβανομένων και αυτών στα Βαρώσια. Ήταν εξάλλου εκπληκτική -κατ’ εμάς- η δήλωσή του, μετά την αποτυχία της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη στις 26-29 Απριλίου, περί πλήρους επιτυχίας της διαχείρισης των νέων δεδομένων με την πρόταση του Τατάρ για κυριαρχική ισότητα. Όπως ήταν εκπληκτική η απραξία του Προέδρου ενόσω ήταν επικεφαλής της τ/κής ηγεσίας ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες μέχρι πού τον παίρνει, μέχρι του σημείου εκείνου που βοηθούν τα εμπλεκόμενα μέρη. Στο πλαίσιο αυτό δύο φορές «κατέβηκε» στο Κραν Μοντανά για να βοηθήσει. Επί ημερών του κατατέθηκε το περίφημο πλαίσιο Γκουτέρες με τα έξι σημεία. Για πρώτη φορά γινόταν σημείο διαπραγμάτευσης η αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και η κατάργηση των εγγυήσεων για να γίνει η Κύπρος ένα «φυσιολογικό κράτος». Τότε ο κ. Γκουτέρες ήταν σαφής! Τώρα τι δεν καταλαβαίνει ο κ. Αναστασιάδης από την έκθεσή του; Ότι χάσαμε τότε μια ιστορική ευκαιρία; Ή μήπως ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη διχοτόμηση;

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.