Το κέντρο του Βούπερταλ βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή, με πέντε διαφορετικές διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις σε εξέλιξη.

Multiple extremist demonstrations in Wuppertal

Από τη μία έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση σαλαφιστών (ακραίων ισλαμιστών), από την άλλη διαδηλώνουν ακροδεξιοί, «χούλιγκαν εναντίον σαλαφιστών» (HoGeSa) και υποστηρικτές της ισλαμοφοβικής Pegida -οι τρεις τελευταίες ομάδες θεωρούνται συγκοινωνούντα δοχεία.

Τέλος, ο δήμαρχος έχει καλέσει τους πολίτες που τιμούν τη δημοκρατία να βγούν στο δρόμο και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους σε κάθε ακραία φωνή. Ο δήμαρχος Πέτερ Γιουνγκ (Χριστιανοδημοκράτης) ανέφερε πως οι πρώτες τέσσερις διαδηλώσεις δεν μπορούν να απαγορευτούν επειδή η Δημοκρατία δίνει λόγο και στους εχθρούς της.

Η ένταση με την αστυνομία, που βρισκόταν επί ποδός, δεν άργησε να ξεσπάσει, και η πρώτη συγκέντρωση που διαλύθηκε ήταν εκείνη των χούλιγκαν όταν άρχισε ο «πόλεμος» με μπουκάλια.

Το μείγμα των πέντε αυτών ομάδων στους δρόμους έχει όλες τις προδιαγραφές να γίνει φυσικά εκρηκτικό και για αυτό από το απόγευμα η αστυνομία της πόλης έχει επιβάλει έκτακτα μέτρα ασφάλειας, με ισχυρότατη παρουσία ειδικά στο κέντρο και αποκλεισμό δρόμων.

Μέχρι στιγμής, η αστυνομία έχει εμποδίσει τις «επικίνδυνες» συναντήσεις.

Μαγαζιά στο κέντρο είχαν κλείσει νωρίτερα, «θωρακίζοντας» τις βιτρίνες για το φόβο επεισοδίων. Μπροστά στην εβραϊκή συναγωγή της πόλης συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι πολίτες, διαμαρτυρόμενοι κυρίως για την συγκέντρωση των σαλαφιστών που θα γίνει σε κοντινό σημείο.

Η επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, Μπριγκίτα Ράντερμαχερ, σχολίασε χαρακτηριστικά πως η ταυτόχρονη «απόβαση» τέτοιων πέντε ομάδων στο δρόμο «είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στη Γερμανία».

Το ενδεχόμενο που η αστυνομία φοβόταν περισσότερο από όλα ήταν η συνάντηση σαλαφιστών με την ακροδεξιά και τους χούλιγκαν.

in.gr