Σάλος για το «δώρο» της κυβέρνησης στα μέλη της Ερευνητικής

Ερωτήματα από κόμματα και υποψίες για «προσπάθεια χειραγώγησης»

 

Σάλος έχει ξεσπάσει από την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της αμοιβής των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέτουν ερωτήματα για το ύψος της αύξησης, η οποία φτάνει τις 30 χιλ. ευρώ για το κάθε μέλος της Ερευνητικής, αλλά και για το γεγονός ότι η απόφαση λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είναι υπό διερεύνηση, αντί από τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος διόρισε την Ερευνητική Επιτροπή.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου έστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώντας εξηγήσεις για την απόφαση. Επεσήμανε μάλιστα ότι τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό, τα οποία διεκπεραίωσαν με επιτυχία ένα πολύ δύσκολο έργο και εργάστηκαν για περίοδο οκτώ μηνών, αμείφθηκαν με το ποσό των 10 χιλ. ευρώ, και ζήτησε εξηγήσεις «με ποια λογική θα πρέπει να δοθεί αύξηση ύψους 30 χιλ. ευρώ» στα μέλη της Επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια. Επεσήμανε επίσης ότι τρία από τα μέλη της Επιτροπής είναι παράλληλα εν ενεργεία αξιωματούχοι (Δ. Καλογήρου, Π. Ιωάννου και Κ. Κυριάκου), οι οποίοι «έτσι κι αλλιώς πληρώνονται κανονικά το μισθό τους».

«Αυτό, κατά την άποψή μου αλλά και κατά την άποψη γνωστών νομικών, συνιστά διασπάθιση δημοσίου χρήματος, πέραν φυσικά του γεγονότος ότι μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια επηρεασμού τους λόγω του μεγάλου ύψους του ποσού», υπέδειξε η Ε. Χαραλαμπίδου.

Επίσης το ΔΗΚΟ ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτο και γεννά υποψίες για προσπάθεια χειραγώγησης ο υπό διερεύνηση κατηγορούμενος να κάνει “δώρο’’ σε εκείνους που τον διερευνούν και μάλιστα παράνομα», ενώ οι Οικολόγοι υπέβαλαν το ερώτημα «πώς δύναται εκείνοι που θα ελεγχθούν από την Ερευνητική Επιτροπή (Υπουργικό Συμβούλιο) να αποφασίζουν για τη μισθοδοσία της».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.