Σάλος από τις δηλώσεις εκπροσώπου της Αρχιεπισκοπής για τα διατηρητέα – Γιωρκάτζης: «Δεν χαϊδέψαμε τον Αρχιεπίσκοπο»

Ακόμα περισσότερη αγανάκτηση και εκνευρισμό προκάλεσαν τα όσα είπε χθες ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής και σύμβουλος του Αρχιεπίσκοπου, Χριστόδουλος Κτωρίδης, ο οποίος απέδωσε την κατεδάφιση των διατηρητέων κτιρίων σε «αστοχία» και «λάθος» υποστηρίζοντας ότι μετά από βροχές κατέρρευσε ένα τμήμα της μιας οικοδομής, ακολούθως πήγε η μπουλντόζα για να καθαρίσει το δρόμο και κατά λάθος κατεδάφισε και τα τέσσερα κτίρια. Σημειώνεται ότι ο κ. Κτωρίδης διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας γνωρίζοντας ακριβώς τις νομοθεσίες και τις διαδικασίες.

Διαβάστε επίσης: Αρχιεπισκοπή: Του έφυγε το τιμόνι και θέρισε 4 διατηρητέα κτίρια

Από χθες χρήστες των social media εκφράζουν το θυμό τους για τον απαράδεκτο τρόπο μεμ τον οποίο η Αρχιεπισκοπή επιχειρεί να δικαιολογήσει την κατεδάφιση των διατηρητέων, ενώ την ενόχήση τους δεν έκρυψαν ούτε οι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, που εξέτασε χθες τη συγκεκριμένη υπόθεση, την ισονομία, αλλά και γενικότερα το ζήτημα των διατηρητέων.

Ο  δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ερωτήθηκε ενώπιον της Επιτροπής να απαντήσει γιατί ο δήμος χειρίστηκε διαφορετικά την Αρχιεπισκοπή από ό,τι έναν απλό πολίτη και γιατί δεν κινήθηκε νομικά αναστέλλοντας τις εργασίες ανέγερσης του παρακείμενου ιερού ναού αφήνοντας επίσης την υπόθεση στα μαλακά. Επίσης ερωτήθηκε να απαντήσει γιατί στη συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν περιλαμβάνονται χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Γιωρκάτζης αρνήθηκε ότι «χάιδεψαν» τον Αρχιεπίσκοπο, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε περισσότερο αυστηροί από οποιονδήποτε άλλον και στόχο είχαμε και τον πετύχαμε».

Σημείωσε ότι ο λόγος που δεν κινήθηκαν νομικά είναι γιατί οι ποινές είναι μικρότερες και για να εκδικαστεί η υπόθεση θα χρειαστούν 5-7 χρόνια. Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα, είπε ότι σε ένα μήνα θα κατατεθούν τα σχέδια, αλλά δεν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα για αποκατάσταση, με τον κ. Κτωρίδη να λέει ότι η Αρχιεπισκοπή θέλει και θα τα αποκαταστήσει.

Μαύρου: Πως μπορεί ο Δήμος Λευκωσίας να εμπιστεύεται έναν κατά συρροή παραβάτη;

Η νομοθεσία για τα διατηρητέα κτίρια είναι καλή και μπορεί να γίνει καλύτερη με πιο αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες αλλά πρέπει να υπάρχει βούληση για εφαρμογή της νομοθεσίας ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, αναφορικά με τα διατηρητέα κτίρια που κατεδαφίστηκαν μετά από οδηγίες του Αρχιεπισκόπου. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι στην οδό Ισοκράτους δεν εφαρμόστηκαν οι πρόνοιες της νομοθεσίας, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων που κατεδαφίστηκαν και δεν αναστάλθηκαν οι εργασίες για τον καθεδρικό ναό.

Όπως είπε ανεξάρτητα από τις αλλαγές που πρέπει να γίνει στο νομοθετικό πλαίσιο αλλά χρειάζεται βούληση κάτι που όπως είπε δεν υπάρχει. Επίσης διερωτήθηκε πως μπορεί ο δήμος Λευκωσίας που ήταν η αρμόδια αρχή να έχει εμπιστοσύνη σε έναν κατά συρροή παραβάτη όπως είναι ο Αρχιεπίσκοπος. Ανέφερε ακόμα ότι στέλνεται το μήνυμα στην κοινωνία ότι παρόλο που κάποιοι προβαίνουν σε παράνομες πράξεις, αν είσαι ο Αρχιεπίσκοπος ή γνωστό πρόσωπο τότε την γλιτώνεις όπως στη περίπτωση με τις κατεδαφίσεις διατηρητέων κτιρίων στην οδό Ισοκράτους. Η κ. Μαύρου υπέδειξε ότι χρειάζεται αυστηρότερος έλεγχος και λογοδοσία.

Ούτε μια απολογία

Μια απολογία εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής περίμενε ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ στην επιτροπή εσωτερικών της Βουλής για τις σκόπιμες και παράνομες κατεδαφίσεις διατηρητέων κτηρίων στην οδό Ισοκράτους. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή είπε ότι η αρχιτεκτονική κληρονομιά είναι κοινωνική αγαθό σημειώνοντας ότι πρέπει να επιδεικνύεται η ανάλογη ευαισθησία ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο ιδιοκτήτης. Τόνισε ακόμα ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη για την όποια επιθυμία ή ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε και στην πολυσέλιδη δέσμη μέτρων που κατέθεσαν. Τόνισε ότι χρειάζεται παιδεία και υπέδειξε ότι το κράτος πρέπει να είναι ο καθρέφτης της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και να επιβάλλονται με τέτοιο τρόπο οι νομοθεσίες ώστε να είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η πολιτιστική κληρονομιά. Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Κωνσταντή σημείωσε ότι πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να τερματιστεί η χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, να αξιοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και να υπάρχει ηλεκτρονική ταυτότητα του κάθε διατηρητέου κτιρίου. Επίσης είπε ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν νέες οικογένειες για να αξιοποιηθούν διατηρητέα κτίρια.

Δεκάδες άλλα κτίρια ετοιμόρροπα 

Είναι δικαιολογίες τα περί αστοχίας για την κατεδάφιση διατηρητέων κτιρίων στην παλιά Λευκωσία ανέφερε η αντιπρόεδρος του ICOMOS του διεθνούς συμβουλίου μνημείων και χωρών Αντωνία Θεοδοσίου. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι αν αφεθεί η αρχιτεκτονική κληρονομιά να φτάσει στο σημείο της ετοιμορροπίας, αυτό σημαίνει αποτυχία της πολιτείας και της κοινωνίας. Τόνισε ότι ευτυχώς με τις κατεδαφίσεις κτιρίων στην οδό Ισοκράτους ξεσηκώθηκε η κοινωνία αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να είναι υποδειγματική η διαχείριση του τι θα γίνει μετά. Σημείωσε μάλιστα ότι θα μπορούσε ο Δήμος Λευκωσίας αφού υπήρχαν σχέδια και άδειες για να αποκατασταθούν τα διατηρητέα, να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάστασή τους. Είπε ακόμα ότι υπάρχουν δεκάδες εγκαταλελειμμένες οικίες που είναι υποψήφιες να καταρρεύσουν. Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες οικοδομές που αφήνονται στο έλεος τους ή πάνε και τις ρίχνουν.

Σημείωσε ακόμα ότι εντός των τειχών της πόλης Λευκωσίας υπάρχουν 850 διατηρητέες οικοδομές, εκ των οποίων οι περίπου 250 χρίζουν αναβάθμισης. Διερωτήθηκε μάλιστα αν περιμένουμε να πέσουν και μετά να κλαίμε επί ερειπίων; Επίσης η κ. Θεοδοσίου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι όταν δεν γίνεται αποτελεσματική στήριξη διατηρητέων κτιρίων λόγω έλλειψης κονδυλίων, τότε θα εμφανιστούν τα προβλήματα σε 10-15 χρόνια. Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι το κληροδότημα είναι της κοινωνίας και πρέπει να υποχρεωθεί η Αρχιεπισκοπή να κάνει μελέτες αποκατάστασης για όλες τις διατηρητέες οικοδομές που είναι υπό τον έλεγχό της, προκειμένου να μην υπάρχουν στο μέλλον άλλα «ατυχήματα». Επίσης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το 2013 προέβη σε αποκατάσταση ιδιωτικής οικοδομής στην οδό Αθηνών που είχε καταρρεύσει κατά το 50%. Όπως είπε ενδιαφέρθηκε να αγοράσει τη μια οικοδομή, λέγοντας ότι οι εκπρόσωποι με τους οποίους συζητούσε, της είπαν την επόμενη μέρα ότι η Αρχιεπισκοπή θέλει να πάρει και τις υπόλοιπες οικοδομές της περιοχής για να τις κατεδαφίσει προκειμένου να γίνει κυκλικός κόμβος. Πρόσθεσε ότι το γεγονός αυτό το είχε αναφέρει στο Δήμο Λευκωσίας και ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα.

 

ΑΚΕΛ: Η αυθαιρεσία του Αρχιεπισκόπου οφείλεται στη συνειδητή συνδιαλλαγή της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ μαζί του σε όλα τα ζητήματα

Ο Αρχιεπίσκοπος όχι μόνο κατεδάφισε παράνομα τέσσερα ιστορικά κτήρια στην παλιά Λευκωσία, αλλά προκαλεί και την κυπριακή κοινωνία με τον ισχυρισμό ότι κατά λάθος καταστράφηκαν τα κτήρια, αναφέρει με δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνπυ.

«Η αυθαιρεσία και η προκλητικότητα αυτή δεν έπεσε από τον ουρανό. Το 2010, ο ΔΗΣΥ μαζί με ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ έδωσαν άδεια στον Αρχιεπίσκοπο να υψώσει ένα καθεδρικό ναό-μαμούθ, παρά τις ενστάσεις των περιοίκων και των επιστημονικών φορέων.

Το 2021 τα ίδια κόμματα απέρριψαν την πρόταση του ΑΚΕΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας για να αντιμετωπιστεί ο Αρχιεπίσκοπος με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπιζόταν κάθε πολίτης. Δεν δέχθηκαν να τεθεί στον Αρχιεπίσκοπο ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των κτηρίων που κατέστρεψε. Υπενθυμίζουμε ότι η Αρχιεπισκοπή πριν δύο χρόνια κατεδάφισε άλλο διατηρητέο κτήριο, στην οδό Ασκληπιού, και δεν το έχει αποκαταστήσει ακόμα.

Συνεπώς, τα τεχνάσματα του ΔΗΣΥ περί νομοθετικών πρωτοβουλιών για το ζήτημα συνιστούν υποκρισία αφού η κυβέρνησή του επιμένει να μην εφαρμόζει τους νόμους. Το πρόβλημα βρίσκεται στη συνειδητή συνδιαλλαγή της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ με τον Αρχιεπίσκοπο σε όλα τα ζητήματα: από το Κυπριακό και τα κοινωνικά ζητήματα μέχρι τα επιχειρηματικά του πρότζεκτ. Στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις, δηλώνει ο ΔΗΣΥ, αλλά στις στιγμές των δύσκολων αποφάσεων βρίσκεται απέναντι από την κοινωνία».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy