Salto mortale οι χειρισμοί Αναστασιάδη

Προεδρική Κατοικία, Τρόοδος, Επαρχία Λεμεσού, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετέχει στις εργασίες του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης. // Presidential Residence, Troodos, Lemesos District, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, participates in the deliberations of the Extraordinary European Council via teleconference.

Του
Γιώργου Τ. Γεωργίου*

 

Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο ήταν συνέχεια του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, ανήκει ήδη στην Iστορία. Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη καταγράφει ακόμα μια αποτυχία, ένα Βατερλό της εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας.

Στο κρίσιμο αυτό ιστορικό ραντεβού της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αρχιτεκτονική της εξωτερικής μας πολιτικής, η οικοδόμηση της επιχειρηματολογίας, καθώς και η τεκμηρίωση θέσεων από την κυβέρνηση έχουν παταγωδώς αποτύχει. Πρώτη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία στην ιστορική μας διαδρομή έμεινε τόσο απελπιστικά μόνη και απομονωμένη!

Όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ πολυδιαφήμισαν τη σπαρτιατική τους πολιτική «ή τάν ή ἐπί τάς». Μίλησαν για άσκηση βέτο και αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία που θα δημιουργούσαν τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος. Παρόλο που τις τελευταίες 15 ημέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η κυβέρνηση έπασχε από διγλωσσία -άλλα έλεγε ο Υπουργός Εξωτερικών και άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίμησε να κάνει εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Ήθελε, βλέπετε, να είναι αρεστός σε πολιτικές που χαϊδεύουν τα αυτιά, που αποκοιμίζουν τον λαό. Γι’ αυτό και ανέβασε τον πήχη τόσο ψηλά, που ενώ λάμβανε μηνύματα ότι δεν έχει επιδόσεις για ένα τέτοιο άλμα, αγνοώντας παντελώς τα μεγέθη, προτίμησε το δικό του salto mortale. Ναι, το δικό του πήδημα του θανάτου, που κινδυνεύει να αποδειχθεί εφιάλτης της Κύπρου και του λαού μας. Πέρασε πολύ κάτω από τον πήχη, ταπεινωμένος και εξευτελισμένος από τους ίδιους τους φίλους και συμμάχους του, εισπράττοντας βασικά επιταγή χωρίς αντίκρισμα.

Το Κυπριακό σύρθηκε στα κανάλια των κυρίαρχων συμφερόντων της Δύσης, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμμαχοι και φίλοι του κ. Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ. Οι πολιτικές επιλογές των κυβερνώντων να προσδέσουν την Κύπρο στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν εξυπηρέτησαν την Κύπρο και τα συμφέροντά της, αλλά κινδυνεύουμε και είναι περισσότερο ορατό να απολέσουμε τις ισορροπίες μας στη διεθνή πολιτική και διπλωματία. Αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι η Κύπρος βρίσκεται εκτός κάδρου στο πλαίσιο των ευρύτερων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων, την χρησιμοποιούν για τις ευρύτερες επιδιώξεις τους στην περιοχή.

Η Τουρκία αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο των ΗΠΑ και της Ευρώπης και στην πράξη τής ανατίθεται ο ρόλος του χωροφύλακα στην περιοχή. Κύριος στόχος και επιδίωξη των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ είναι η συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία με διαιτητές τους ίδιους.

Δυστυχώς κατάρρευσε το αφήγημα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΔΗΣΥ και αντί βέτο και κυρώσεις, εισπράξαμε πλήρη ακύρωση. Μπροστά σε αυτούς τους κρίσιμους κινδύνους και τις εξελίξεις για την Κύπρο, απαιτείται ενότητα αρχών και άμεσα να αξιολογηθούν τα δεδομένα και οι πραγματικότητες όπως διαμορφώνονται. Οι κυρώσεις και τα βέτο αποδείχθηκε ότι δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Οι αποφάσεις της Τουρκίας, σε συνεργασία με τους διχοτομιστές των κατεχομένων και την ψευδοκυβέρνηση Ερσίν Τατάρ, να προχωρήσουν σε άνοιγμα των Βαρωσιών δημιουργεί νέα τετελεσμένα που βαθαίνουν την κρίση.

Πρωτίστως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, θα πρέπει να συνέλθει και να προβεί σε σωστή ανάγνωση και μελέτη των αδιεξόδων που έχουμε περιέλθει. Αναλογικά όλοι χρειάζεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και παρόλο που είναι ανώμαλη η προσγείωσή μας, οφείλουμε να προσγειωθούμε και να απαντήσουμε στις προκλήσεις.

Χρειάζεται δυναμική αντίδραση, τόλμη και αποφασιστικότητα, τεκμηρίωση θέσεων και προτάσεων που να πείθουν τη διεθνή κοινότητα ότι επιθυμούμε λύση, ότι δεν ροκανίζουμε το χρόνο προκειμένου να βολευόμαστε με «μπίζνες» και ότι έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν, ώστε με πατριωτικό ρεαλισμό να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Να απαλλαγούμε από την κατοχή, τα επεμβατικά δικαιώματα και τους κηδεμόνες. Να ενώσουμε τον τόπο μας, ώστε το σύνθημα «Μια πατρίδα, ένας λαός» να νικήσει.

* Βουλευτής, επαρχιακός γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy