Sanna Marin η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας – Παιδί ομόφυλου ζευγαριού και μητέρα μιας κόρης

Κάποτε, η Σάνα Μαρίν δήλωνε ότι ως παιδί αισθανόταν «αόρατη». Σήμερα, το όνομά της κάνει το γύρο του πλανήτη. Η 34χρονη θα γίνει η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο.

 

Η Μαρίν αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός της Φινλανδίας την Τρίτη, μετά την εκλογή της ως νέα επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, που ηγούνται του πεντακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού. «Ποτέ δεν έχω σκεφτεί την ηλικία μου ή το φύλο μου, σκέφτομαι τους λόγους για τους οποίους μπήκα στην πολιτική και αυτά τα πράγματα για τα οποία κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος», είπε ο Μαρίν στους δημοσιογράφους.

Sanna Marin Leyko Forema 9 12 2019
Σάνα Μαρίν: Μεγάλωσε με δυο μαμάδες

Η Σάνα Μαρίν έχει δηλώσει ότι η παιδική ηλικία της επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές προτεραιότητές της. Μεγάλωσε με τη μητέρα της και τη σύντροφό της και είπε ότι αυτή η οικογένεια της έδειξε τη σημασία της ισότητας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2015, η Μαρίν είχε πει ότι σαν παιδί ένιωθε αόρατη, επειδή δεν μπορούσε να μιλήσει ανοιχτά για τη δομή της οικογένειάς της.

«Ηταν κάτι για το οποίο δεν μπορούσες να μιλήσεις. Αυτό έγινε δυνατό μόνο μετά το 2000», είπε στο περιοδικό Me Naiset. Αλλά αυτή η οικογένεια τη βοήθησε να διαμορφώσει την εικόνα της για τον κόσμο. «Για μένα, οι άνθρωποι πάντα ήταν ίσοι. Δεν είναι θέμα άποψης. Αυτό είναι το θεμέλιο για τα πάντα».

Sanna Marin Troei Pagoto 9 12 2019

Η άνοδος της Σάνα Μαρίν

Η Σάνα Μαρίν γεννήθηκε στο Ελσίνκι το 1985 και έζησε σε αρκετές πόλεις της Φινλανδίας προτού η οικογένειά της εγκατασταθεί στο Τάμπερε. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η έως τώρα υπουργός Μεταφορών της Φινλανδίας έχει αποκτήσει τη φήμη μιας σκληρής πολιτικού, που μιλά με ευθύτητα, από τα πέντε χρόνια της ως επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Τάμπερε, αναφέρει το BBC.

 

Η Σάνα Μαρίν ανέβηκε γρήγορα τα σκαλιά της εξουσίας. Μπήκε στην πολιτική στα 27 της, ως επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Τάμπερε. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στα 30 της, και από τον Ιούνιο ήταν η υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Φινλανδίας. Και τώρα, θα γίνει πρωθυπουργός της χώρας.

Η Σάνα Μαρίν μοιράζεται συχνά στιγμές της καθημερινότητάς της στο Instagram/ Φωτογραφία: Instagram, Sanna Marin

Από φτωχή οικογένεια

«Είμαι από μια φτωχή οικογένεια και δεν θα μπορούσα να επιτύχω και να προχωρήσω αν δεν υπήρχε ένα ισχυρό κράτος κοινωνικής πρόνοιας και το φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα», δήλωσε στην Helsingin Sanomat.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σάνα Μαρίν ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που πήγε στο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε.

Moro Pano Se Trapezi 9 12 2019
«Η μητρότητα δεν θα με επηρεάσει»

Στα 34 της η Σάνα Μαρίν έχει γίνει ήδη μητέρα, καθώς έχει μια κόρη 22 μηνών. Γεγονός για το οποίο πολλοί ήδη τη συγκρίνουν με την 39χρονη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν. Ομως, ξεκαθάρισε η μητρότητα δεν θα επηρεάσει την ικανότητά της να ασκεί τα πρωθυπουργικά καθήκοντα. Εξάλλου, κάποιοι φρόντισαν να βρουν πολύ γρήγορα λύση σε αυτό, μόλις έγινε γνωστό ότι θα γίνει πρωθυπουργός.

 

 

 

«Καθώς αυτή η κατάσταση ήρθε ως έκπληξη, ήταν καθησυχαστικό το γεγονός ότι ο σύζυγός μου μου έστειλε μήνυμα στο οποίο ανέφερε ότι εκείνος και η μητέρα μου έχουν ήδη βρει τον τρόπο να χειριστούν τα πρακτικά ζητήματα της ανατροφής του παιδιού», δήλωσε σχετικά η Σάνα Μαρίν.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.