Ανοιχτός ορίζοντας/ Ορίζοντας/ Η εικόνα της αφίσας φιλοτεχνήθηκε από τον ποιητή και περφόρμερ Κωνσταντίνο Παπαχαράλαμπο. Σχεδιασμός αφίσας: Στέφανος Παύλου
11ο διεθνές φεστιβάλ ΣΑΡΔΑΜ: η λογοτεχνία αλλιώς
Μετά την περσινή επετειακή έκδοση για τα 10χρονα του φεστιβάλ στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στο Σ22 στην Αθήνα, το φετινό 11ο Σαρδάμ επιστρέφει πιο εσωστρεφές, διατηρώντας τη δυναμική και ποικιλομορφία του. Κοινή συνισταμένη ο συνδυασμός της λογοτεχνίας και του λόγου με σύγχρονα και κλασικά μέσα έκφρασης, όπως θέατρο, τεχνολογία, ήχο/μουσική, σύγχρονο χορό, spoken word, εικαστικές τέχνες, βιντεοποίηση και ούτω καθεξής.
Ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες «να γράψουν ό,τι νιώθουν ή σκέφτονται ακούγοντας τη φράση: Σαρδάμ Λογοτεχνίας» και μας απάντησαν
Σαρδάμ Λογοτεχνίας σημαίνει ο τόπος της δημιουργικής αποσύνθεσης.
Σαρδάμ λογοτεχνίας είναι το ευλογημένο εκείνο ατύχημα που καταρρίπτει το προφανές και αποκαλύπτει ένα αθέατο μέχρι τότε μονοπάτι προς έναν νέο και μαγικό κόσμο• έναν κόσμο όπου τα «λάθη» δεν αποτελούν λόγο ντροπής ή απογοήτευσης, αλλά λαμπρή ευκαιρία για τροποποίηση του τρόπου θέασης των πραγμάτων και αλλεπάλληλων αλλαγών κατεύθυνσης.
Σαρδάμ λογοτεχνίας είναι έλα ευτυχές «σφάλμα», το οποίο λειτουργεί όπως ο μύκητας της μούχλας που επιδρά σε ένα βαρετό τυρί και επιφέρει τις απαραίτητες αλλαγές σε αυτό, βοηθώντας το να αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να γίνει ροκφόρ – ακόμη κι αν είναι γνωστό ότι το ροκφόρ δεν αρέσει σε όλους.
Σαρδάμ λογοτεχνίας είναι μια πρόσκληση σε ένα παιχνίδι. Μια πρόσκληση που αρκετοί θα αφήσουν με αδιαφορία να πέσει κάτω, άλλοι θα την κάψουν μην τυχόν και πέσει σε επικίνδυνα χέρια, κάποιοι όμως θα την αγκαλιάσουν και θα της επιτρέψουν να τους οδηγήσει σε κήπους σπάνιων απολαύσεων, σε ένα περιβάλλον αναθεώρησης των κανόνων της λογοτεχνίας, αλλά, τελικά, και ολόκληρου του κόσμου.
Αχιλλέας ΙΙΙ
Ελευθερία πειραματισμού με αποδοχή του λάθους και ενθάρρυνση του ρίσκου. Η λογοτεχνία γίνεται προσιτή, και πιο δικἠ μας.
Λουκία Πιερίδου, Πήτερ Εραμιάν.
Ένα ζωντανό φεστιβάλ που διευρύνει τα όρια όσο και την ετυμολογία του «λογοτεχνικού φεστιβάλ». Μια εξωστρεφής, διεθνής και ανοικτή σε πειραματισμό δράση, που εκκινεί από την αγάπη των διοργανωτών για την λογοτεχνία και την «πρακτική της εφαρμογή». Ούτε για τους πολλούς, ούτε για τους λίγους αλλά για τον κάθε ένα ξεχωριστά.
Πάρις Ερωτοκρίτου – History’s Footnote or a Brief History of New Cyprus
– “Engaged and Curious”
Kestrel Farin Leah – History’s Footnote or a Brief History of New Cyprus
Συνδέω τη λέξη ΣΑΡΔΑΜ και τη σημασία της στα ελληνικά με κάποια χαρακτηριστικά της ποίησης. Της ποίησης που συνδέεται με την πράξη, και που παράλληλα εκφράζει και μια ποιότητα κίνησης. Της πράξης που μας μετακινεί από το ένα σημείο στο άλλο, της πράξης που γλιστρά σαν διάλειμμα ή στιγμή. Στην ουσία, εντοπίσω μια διεργασία σε όλο αυτό. Κι αυτό συναντιέται με κάποιο τρόπο και με τον ορισμό της ποίησης στα δικά μου μάτια. Θεωρώ την ποίηση, ακόμη και την ποιητική γραφή, πράξη επιτελεστική, τοποθετημένη στο Πώς και όχι στο Τι, δηλ. μια οργανική διαδικασία που χρησιμοποιεί πειραματικές τεχνικές – δοκιμή/λάθος/λάθος/λάθος – για να φτάσει σε μια μορφή. Για την ποίηση, στοιχεία όπως το ολίσθημα, η παύση, το ενδεχόμενο, η ανακρίβεια είναι μονοπάτια γεμάτα διαφωτιστικές στιγμές, ακριβώς γιατί με αυτόν τον τρόπο το κάθε πράγμα μπορεί να γίνει, την ίδια στιγμή, και κάτι άλλο. Μέσα από μια τέτοια διαλεκτική, λοιπόν, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ασαφές και, από την άλλη, τα πάντα αποκτούν μεγαλύτερη σημασία.
Cristian Forte
Σαρδάμ Λογοτεχνίας σημαίνει ο τόπος της δημιουργικής αποσύνθεσης. Είναι η περιοχή όπου ενέργεια απελευθερώνεται από τις λέξεις όταν η δομή του νοήματος καταρρέει. Απελευθερωμένη από τους περιορισμούς του νοήματος, αυτή η τάση αναζητά νέες γλωσσικές μορφές για να εκφραστεί ως άλλο νόημα.
Χρίστος Παναγιώτου
Σσσσς: έρχεται η γλώσσα. Δηλαδή το σώμα. Δηλαδή ο χώρος. Δηλαδή ο ήχος. Άκουσε τον κτύπο της: ΣΑΡΔΑΜ/
ΣΑΡΔΑΜ. Κουβαλά παρελθόν. Αναπνέει την ίδια στιγμή μαζί σου. Πλαστελίνη είναι, την κάνεις μέλλον. Μ’ όσους τρόπους μπορείς: ψηλάφισε τη γλώσσα, δες τη, μύρισέ τη, κάνε τη δικιά σου, δώσε της νόημα, όρια δεν έχει. Μα σε ποια γλώσσα γράφεις; Μήπως το σώμα μιλάει τη δική του; Μήπως κάθε σώμα μιλάει τη δική του γλώσσα; Ναι: /X
-ώ-μ-α και δροσερό νερό, το παράθυρο προς το μέλλον αυτό/
Από σήμερα γίνε η δική σου λογοτεχνία, η δική σου γλώσσα
μπες στο ρυθμό: ΣΑΡΔΑΜ/
ΣΑΡΔΑΜ.
Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος
Ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος από λέξεις. Κτίζουμε τον κόσμο με τις λέξεις μας. Το “Σαρδάμ” είναι για εμάς η ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τη γλώσσα και να δούμε τις νέες δυνατότητές της, το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί, το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την αρχή. Το “Σαρδάμ” προσεγγίζει τη γλώσσα ως μέσο αλήθειας και ελευθερίας.
Μελίσσα Ζάγκα και Άγγελος Μέσσιος
Ταχυπαλμία. Το SARDAM είναι το σούρουπο. Αυτή η κατάσταση μερικού σκότους. Αυτό το πολύτιμο διάστημα μεταξύ νύχτας και ημέρας. Το σκοτεινό μέρος του λυκόφωτος. Τη στιγμή που ηρεμούν τα πάντα. Όλα αυτά βέβαια εμπνευσμένα από τις Φιλιππίνες.
Σίσσυ Δουτσίου
Λόγω της φύσης της δουλειάς μου, μου έρχονται στο νου στιγμές που γελάσαμε με φίλους καλλιτέχνες, MCs και ράπερς κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης στο στούντιο όσο φτιάχναμε κομμάτια. Οπότε όταν σκέφτομαι ΣΑΡΔΑΜ το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η δουλειά μου ως μουσικός παραγωγός.
Δημήτρης Κουφουδάκης
Πολυχώρος Συνεργείο (Ελευθερίας 91A, Λεμεσός)
Ομαδική Βραδιά Ι / Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου
ΚΥΠΡΟΣ
Χρίστος Παναγιώτου (διαδραστική εγκατάσταση)
Λουκία Πιερίδου, σε συνεργασία με τον εικαστικό Πήτερ Εραμιάν
Μελίσσα Ζάγκα, σε συνεργασία με τον μουσικό Άγγελο Μέσσιο
ΕΛΛΑΔΑ
Σίσσυ Δουτσίου, σε συνεργασία με τον ράπερ Δημήτρη Κουφουδάκη και τον dj ηλεκτρονικής μουσικής Biomass
ΜΠΑΡΜΠΕΪΝΤΟΣ / ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Safiya Kamaria Kinshasa
+ προβολές βραβευμένων βιντεοποιημάτων, σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ Βίντεο-Ποίησης της Αθήνας– Μέρος Α
Ομαδική Βραδιά ΙΙ / Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου
ΚΥΠΡΟΣ
Χρίστος Παναγιώτου (διαδραστική εγκατάσταση / συνέχεια)
Πάρις Ερωτοκρίτου, σε συνεργασία με την περφόρμερ Kestrel Farin Leah και τον εικαστικό Δημήτρη Σωτηρίου
ΕΛΛΑΔΑ
Αχιλλέας ΙΙΙ, σε συνεργασία με τον συνθέτη και κιθαρίστα Θέμη Βασιλείου
The Bad Poetry Social Club
Μιχάλης Σιγανίδης (SARDAM Guest of Honour)
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ / ΧΙΛΗ
Cristian Forte, σε συνεργασία με τον εικαστικό Ginés Olivares (SARDAM Residency 2023)
+ προβολές βραβευμένων βιντεοποιημάτων, σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ Βίντεο-Ποίησης της Αθήνας – Μέρος Β
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023, 5:30μ.μ. – 8:30μ.μ.
Εργαστήρι δημιουργικής γραφής με τη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου (Ελλάδα) – «Επανεκκίνηση»
Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού, γλώσσα επικοινωνίας: ελληνικά
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023, 10:30π.μ. – 1:30μ.μ.
Εργαστήρι ποίησης μέσα από τον χορό και την κίνηση με την choreopoet Safiya Kamaria Kinshasa (Μπαρμπέιντος / ΗΒ) – “Embodied Poetics”
Πολυχώρος Συνεργείο, γλώσσα επικοινωνίας: αγγλικά
