Σαρλ Μισέλ: Το μνημόνιο της Τουρκίας παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επεσήμανε ότι “το πρόσφατο μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της Θάλασσα και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη”, υπενθυμίζοντας την απόφαση της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, συναντήθηκαν με τον Φαγιέζ Αλ Σαραζ, επικεφαλής του Συμβουλίου Προεδρίας της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας του κράτους της Λιβύης στις Βρυξέλλες.


Ο Πρόεδρος Μισέλ εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ για τη στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη κρίση της Λιβύης, μόνο μια πολιτική διαδικασία μπορεί να φέρει πιο κοντά την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Όπως είπε οι Λύβιοι θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του καθορισμού του δικού τους μέλλοντος. Σημείωσε δε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντείνει τις προσπάθειες για μια ειρηνική και πολιτική λύση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλήρως τη διαδικασία του Βερολίνου και όλες τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την εξεύρεση συνολικής πολιτικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη.

Από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ επανέλαβε τη σημασία της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών πριν από τα μελλοντικά βήματα, όπως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου που έλαβε χώρα χθες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.