Σαρώνει η ακρίβεια σε αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης

Η κωλυσιεργία της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων έβαλε την αγορά στον αναπνευστήρα

Η κωλυσιεργία της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης έβαλε την αγορά στον αναπνευστήρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τον Αύγουστο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,3%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Μάλιστα στην κατηγορία της ενέργειας ο δείκτης αυξήθηκε κατά 26%, ενώ μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε όλες τις υπόλοιπες οικονομικές κατηγορίες.

Στη «Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμό και Υγραέριο» ο δείκτης αυξήθηκε κατά 15,2%, ενώ στην κατηγορία «Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά» αυξήθηκε κατά 6,4%. Επίσης στις «Μεταφορές» ο δείκτης αυξήθηκε κατά 9,2%, ενώ μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Δεν φταίνε μόνο οι τιμές στις διεθνείς αγορές

Εν τω μεταξύ, στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι η ακρίβεια στην Κύπρο δεν σχετίζεται μόνο με τις τιμές στις διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Κύπρο αυξήθηκε με υψηλότερο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (3%). Μάλιστα το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και κατά τους προηγούμενους δύο μήνες (Ιούνιο και Ιούλιο). Επίσης τον Αύγουστο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 1,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ευρωζώνης (0,4%).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.