Σαρώνει η ακρίβεια στην Κύπρο – Προσκολλημένη σε ιδεολογικές αγκυλώσεις η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, προσκολλημένη στις ιδεολογικές της αγκυλώσεις, αρνείται να πάρει μέτρα παρά τις πολλές προτάσεις του ΑΚΕΛ

Η ακρίβεια σαρώνει το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ παραμένει προσκολλημένη στις ιδεολογικές της αγκυλώσεις και αρνείται πεισματικά να πάρει μέτρα, παρά τις πολλές προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν από το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ότι τον Μάρτιο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 6,2%! Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται μάλιστα ότι στον τομέα της ενέργειας ο δείκτης έφτασε στο 28,3%, λόγω των αυξήσεων στον ηλεκτρισμό και στα πετρελαιοειδή, παρασέρνοντας ολόκληρη την αγορά.

Την ίδια ώρα, τα εισοδήματα των νοικοκυρών παραμένουν καθηλωμένα, αφού η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για στήριξη των εργαζομένων και αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων.

Οι ανατιμήσεις ανά κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών έχουν ως ακολούθως:


• Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά: Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10%, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

• Μεταφορές: Το κόστος αυξήθηκε κατά 10% λόγω των μεγάλων αυξήσεων που επιβλήθηκαν από τις εταιρείες πετρελαιοειδών, αλλά και της άρνησης της κυβέρνησης να πάρει μέτρα κατά της αισχροκέρδειας.

• Στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο: Το κόστος αυξήθηκε κατά 17,2%, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.


• Ένδυση και υπόδηση: Επιβλήθηκαν αυξήσεις 2,5%.

• Επίπλωση, οικιακός εξοπλισμός και προϊόντα καθαρισμού: Το κόστος αυξήθηκε κατά 3,2%.

• Υγεία: Είναι ο μόνος τομέας στον οποίο το κόστος παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο (+0,7%) και φαίνεται ότι αυτό οφείλεται στο ΓεΣΥ.


• Επικοινωνίες: Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,6%.

• Αναψυχή και πολιτισμός: Το κόστος αυξήθηκε κατά 2,4%

• Εκπαίδευση: Το κόστος αυξήθηκε κατά 0,6%. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι επιπτώσεις στον τομέα θα διαφανούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως θα αναθεωρηθούν οι τιμές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.


• Εστιατόρια και ξενοδοχεία: Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,8% και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, στην οποία η τουριστική βιομηχανία προσπαθεί να διεισδύσει σε νέες αγορές ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από τις ρωσόφωνες χώρες.

40% πιο χαμηλοί οι μισθοί

Η ακρίβεια έχει χτυπήσει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά στην Κύπρο οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από άλλες χώρες, αφού οι μισθοί είναι 40% πιο χαμηλά από τον μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης.


Συγκεκριμένα, στην Κύπρο το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας φτάνει μόλις στα 18,3 ευρώ και είναι 37% πιο χαμηλό από την ΕΕ (29,1 ευρώ) και 44% πιο χαμηλό από την ευρωζώνη (32,8 ευρώ).

Σημειώνεται επίσης ότι η ακρίβεια χτυπά περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, τα οποία είναι αναγκασμένα να δαπανούν μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους σε είδη πρώτης ανάγκης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.