Σάρωσε και κατοικίες η πυρκαγιά στον Άγιο Αμβρόσιο

Πηγή Φωτογραφίας: paris kokkinos

Πολύωρη μάχη σε τρία ισχυρά μέτωπα έδωσαν με όλα τα μέσα οι δυνάμεις πυρόσβεσης

 

Σε κόλαση πυρός μετατράπηκε και πάλι η περιοχή των κρασοχωριών της Λεμεσού, με επίκεντρο αυτή τη φορά την κοινότητα Αγίου Αμβροσίου. Κατοικίες και άλλες ιδιωτικές περιουσίες παραδόθηκαν στις φλόγες, σημαντικές καλλιεργήσιμες και άλλες εκτάσεις μετατράπηκαν σε στάχτη, ενώ τεράστια είναι η γενικότερη περιβαλλοντική καταστροφή.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 2:00 το μεσημέρι και επεκτάθηκε με απίστευτους ρυθμούς, ευνοούμενη από τις υψηλές θερμοκρασίες, τους δυνατούς ανέμους αλλά και από τα ξηρά χόρτα που υπάρχουν σε όλη την περιοχή, η οποία καλύπτεται κυρίως από αμπέλια, χαρουπόδεντρα και άγρια βλάστηση.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, του Τμήματος Δασών όσο και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών. Οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν από την πρώτη ώρα με οχήματα και προσωπικό από τις επαρχίες Πάφου και Λάρνακας αλλά και με δυνάμεις της ΕΜΑΚ, ενώ την όλη προσπάθεια υποστήριζε και η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού με οχήματα μεταφοράς νερού και εκσκαφείς. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε και το σχέδιο Ίκαρος 2 με τη συνδρομή επτά συνολικά εναέριων μέσων, από τα οποία το ένα ανέλαβε ρόλο συντονισμού της όλης επιχείρησης.

Λόγω της συνεχούς εναλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων, η πυρκαγιά δεν άργησε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθιστώντας πολύ δύσκολο το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, αφού μαινόταν σε τρία διαφορετικά μέτωπα τόσο με κατεύθυνση την κοινότητα Αγίου Αμβροσίου όσο και τις γειτονικές κοινότητες Πάχνας και Βουνίου, απειλώντας αριθμό μεμονωμένων εξοχικών κατοικιών.

Το έργο της εκκένωσης των κατοικιών που κινδύνευαν και την ασφαλή απομάκρυνση των πανικόβλητων ενοίκων τους ανέλαβε η Αστυνομία και η Πολιτική Άμυνα. Ωστόσο δεν έγινε κατορθωτό να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα κάποια υποστατικά. Συγκεκριμένα, δύο τουλάχιστον κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο κοινοτάρχης Αγίου Αμβροσίου, Στέλιος Γρηγορίου.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο αργά τα απόγευμα, ενώ παρέμειναν σε ολονύκτια επιφυλακή δυνάμεις πυρόσβεσης. Υπό διερεύνηση παραμένουν τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.