Σάββας Χρυσοστόμου: Ένας μουσικός που μιλάει «στην ψυσιήν μας» με το κυπριακό του στίχο…

Ο Σάββας Χρυσοστόμου είναι τραγουδοποιός, performer και παραγωγός ο οποίος κατάγεται απο την Κύπρο. Γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου το 1998 στην Πάφο. .

Ξεκίνησε μαθήματα κλασσικού πιάνου όταν ήταν 6 ετών και την επόμενη χρονιά ξεκίνησε μαθήματα κλασσικής κιθάρας και θεωρίας της μουσικής. Στην τρίτη δημοτικού μαζί με άλλους φίλους ξεκίνησαν το πρώτο τους συγκρότημα με όνομα “Μπουρμπουλίθρες” στο οποίο ο Σάββας έπαιζε πλήκτρα.  Μετά από δύο χρόνια με αφορμή την αλλαγή μερικών μελών του συγκροτήματος και την μεταονομασία του σε “Χωρίς Φρένα” ο Σάββας τραγουδούσε και μερικά τραγούδια του προγράμματος αφού το ερμηνευτικό κομμάτι μιας μουσικής παράστασης ήταν κάτι που τον έλκυε πολύ μικρό.

Στα 12 του έγραψε το πρώτο του τραγούδι το οποίο παρουσίαζαν στις εμφανίσεις με το συγκρότημα “Χωρίς Φρένα”.  Στην πρώτη γυμνασίου έλαβε μέρος στον παμπάφιο διαγωνισμό γαλλοφωνίας της Aliance Francais με τραγούδι σε γαλλικούς στίχους το οποίο μελοποίησε ο ίδιος και η συμμετοχή αυτή απέσπασε το πρώτο βραβείο, όπως και την επόμενη χρονιά. Στη δευτέρα γυμνασίου εκτός από τον διαγωνισμό γαλλοφωνίας, έλαβε μέρος στους παγκύπριους μουσικούς αγώνες, στην κατηγορία “Ρεμπέτικο”, με σχήμα του σχολείου στο οποίο έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε. Το συγκεκριμένο σχήμα έλαβε το πρώτο παγκύπριο βραβείο.  Στα 15 πλέον του χρόνια, τελειώνοντας το γυμνάσιο, έπιασε το δίπλωμα του Grade 8 στην κλασσική κιθάρα απο το University of West London.

Αμέσως μετά το Γυμνάσιο, ξεκίνησε να φοιτά στο Μουσικό Λύκειο Πάφου, με κύριο όργανο την κλασσική κιθάρα, και δεύτερο όργανο το πιάνο. Ξεκίνησε μαθήματα σαξοφώνου στη δευτέρα λυκείου όταν είχε πλέον αποσπάσει το Grade 8 στο κλασσικό πιάνο απο το University of West London και το Grade 7 στο Music Theory. Ήταν μέλος της έντεχνης ορχήστρας του Μουσικού Λυκείου Πάφου, στην οποία συμμετείχε ως κιθαρίστας και σολίστ.  Μερικές συναυλίες που έλαβε μέρος με τη συγκεκριμένη ορχήστρα ήταν:  Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο,  Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τον Δημήτρη Μπάση, Αφιέρωμα στον Μανό Χατζιδάκι με τον Γιάννη Χαρούλη, Συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα, Αφιέρωμα στον Τσιτσάνη με τον Γιώργο Νταλάρα,  Συναυλία με τραγούδια της ξενιτειάς με τον Κώστα Μακεδόνα, Αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο με τον Διονύση Σαββόπουλο. Ο Σάββας ήταν επίσης μέλος της παραδοσιακής ορχήστρας του Μουσικού Λυκείου Πάφου, του Βυζαντινού Χορού και της Χορωδίας.

Στη δευτέρα λυκείου απέσπασε το δεύτερο παγκύπριο βραβείο Σύνθεσης Τραγουδιού στους παγκύπριους μουσικούς αγώνες, με ποίημα του Ευαγόρα Παλλικαρίδη το οποίο μελοποίησε και το πρώτο βραβείο κοινού στο “Lions’ Song Competition” με το τραγούδι του, “Ο Βασιλιάς της σιωπής”. Στη δευτέρα και τρίτη λυκείου, έλαβε μέρος ως σολίστ στις συναυλίες που οργάνωνε ο Πολιτιστικός Όμιλος “Επιλογή”:  Αφιέρωμα στον Μανό Χατζιδάκης “Μια βόλτα στο φεγγάρι” , Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη “‘Ένα Φεγγάρι αλλόκοτο”.  Στην τρίτη λυκείου έλαβε μέρος στην 3η Διεθνή Μουσική Ολυμπιάδα στη Λιθουανία, ώπου βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία “Song Performance” καί με χάλκινο μετάλλιο.

Επίσης, κυκλοφόρησε το πρώτο του ερασιτεχνικό άλμπουμ με τραγούδια σε στίχους και μουσική του ιδίου το οποίο παρουσίασε σε μουσική βραδιά μόνο με τραγούδια του στο Τεχνόπολις20 στην Πάφο. Από τα 16 του ξεκίνησε τις live εμφανήσεις σε μπαράκια και μουσικές σκηνές της Κύπρου, κυρίως με το συγκρότημα ¨Οικογενειακή Υπόθεση”, το οποίο ίδρυσε με τον ξάδερφο του Γιώργο Ευθυμιάδη. Αποφοίτησε από το λύκειο και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Στρατιωτική Μουσική Εθνικής Φρουράς.  Το καλοκαίρι του 2017 όταν η Πάφος ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, συμμετείχε ως σολίστ στην φαντασμαγορική παράσταση του Παφος2017 “Eternal Voyages”, παραγωγή τους “Walk the Plank”.  Αμέσως μετά τη στρατιωτική του θητεία ξεκίνησε να σπουδάζει στο Leeds Beckett University, στον κλάδο Music Performance and Production.

Κατα τη διάρκεια των σπουδών του σε συνεργασία με τα Greek&Cypriot Societies των πανεπιστημίων, έκανε μουσική περιοδεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.  Το  2018 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο “Η παλέττα των ονείρων σου”, τον οποίο παρουσίασε σε Πάφο, Λεμεσό και Λευκωσία. Επίσης έλαβε μέρος στη συναυλία ¨Κυπριακή Σερενάτα” που διοργάνωσε ο πολιτιστικός όμιλος “Επιλογή” ως σολίστ.

Το 2018, ίδρυσε το συγκρότημα “Paradosis” με αφορμή το κύριο project του στο πανεπιστήμιο, με το οποίο διασκεύαζαν κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια με ροκ ύφος. Το συγκρότημα αποτελείτο από 2 κύπριους (συμπ. Σάββας), και 4 ξένους συμφοιτητές του Σάββα Χρυσοστόμου. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Leeds Beckett Union Festival. Το συγκρότημα μετονομάστηκε σε “Sais Project” το νέο ακαδημαΐκό έτος του 2019 και στο πρόγραμμα πλέον υπήρχαν και τραγούδια του Σάββα Χρυσοστόμου σε κυπριακό στίχο. Απο το 2020 ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Θεατρικό Ινστιτούτο Πάφου στο οποίο παραδίδει σεμινάρια μουσικής.

Το 2021, ο Σάββας Χρυσοστόμου κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ με τραγούδια που έγραψε ο ίδιος, κάτω από την ομπρέλλα του “Sais Project”, με τίτλο “Εν μες στην ψυσιήν”, όπου συνδυάζει τη δυναμική και τα συναισθήματα που προκαλεί η κυπριακή διάλεκτος μαζί με τον «ηλεκτρισμό» της ροκ μουσικής.

Το άλμπουμ είναι σε στίχους και μουσική του 23χρονου Σάββα Χρυσοστόμου και τα τραγούδια που βρίσκονται εντός αυτού, φωτογραφίζουν τη ζωή ενός νέου που μεγαλώνει τον 21ο αιώνα στην Κύπρο και περιγράφουν τα ερωτικά του συναισθήματα, τις περιπέτειες αλλά και τους προβληματισμούς του για την κοινωνία, τον άνθρωπο και το αύριο.


 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.