Σάββας Ηλία: Με περίσσιο θάρρος έσωσε τρεις γυναίκες, περνόντας το ένα τουρκικό µπλόκο µετά το άλλο

Ο Σάββας Ηλία, έφεδρος στρατιώτης κατά την εισβολή και αιχµάλωτος πολέµου, αφηγείται στη «Χ» πώς βοήθησε να σωθούν τρεις γυναίκες που ήταν εγκλωβισµένες στην κοινότητα. «Ενόσω βρισκόµουν στο Παλαίκυθρο, που ήταν περικυκλωµένο από τον τουρκικό στρατό, αντιλήφθηκα πως υπήρχαν τρεις γυναίκες που έπρεπε επειγόντως να µεταβούν σε νοσοκοµείο καθώς η µία ήταν έγκυος και οι άλλες δύο φέραν τραύµατα», εξήγησε. «Φοβόµουνα, γιατί γνώριζα ότι ο τουρκικός στρατός είχε στήσει παντού µπλόκα», ανέφερε.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣτο πρώτο µπλόκο που συνάντησαν µε τα λίγα τούρκικα που ήξερε εξήγησε γιατί πήγαινε προς τη Λευκωσία και σκέφτηκε να δώσει τσιγάρα στον Τούρκο αξιωµατικό, ο οποίος του έκανε σινιάλο να περάσει. Την ίδια στρατηγική εφάρµοσε σε όλα τα επόµενα µπλόκα, µέχρι να φθάσουν λίγο έξω από τη Λευκωσία και συγκεκριµένα στο στρατόπεδο της UNFICYP.

«Από την πύλη, ζήτησα τον ∆ιοικητή των ΗΕ και τον παρακάλεσα να µεταφέρουν τις γυναίκες σε νοσοκοµείο στη Λευκωσία και παρά τους αρχικούς δισταγµούς του, αποδέχθηκε. Κοντά στην πύλη βρίσκονταν και δύο στρατιώτες από την Αγ. Νάπα και το Ξυλοφάγου, οι οποίοι ήθελαν να καταφύγουν στη Λευκωσία. Παρακάλεσα τον ∆ιοικητή να τους πάρει και αυτούς στη Λευκωσία, αλλά µου αρνήθηκε. Τους έδειξε να κινηθούν προς τα δυτικά. ∆εν ξέρω εάν κατάφεραν να επιστρέψουν ζωντανοί», υπογράµµισε.

Στη συνέχεια, επέστρεψε στο Παλαίκυθρο, όπου και πιάστηκε αιχµάλωτος και µεταφέρθηκε στις φυλακές της Τουρκίας. Στις φυλακές ήταν µαζί µε τον Τ. Χριστοδούλου από όπου έστελναν γράµµατα προς τις οικογένειές τους, όπως µπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία.

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei