Σάββας Μάτσας: Ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είμαι υπάλληλός του (ηχητικό)

«Ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είμαι υπάλληλος του, ότι ήμουν ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής και ότι δεν είπα τίποτε περισσότερο από αυτό που εδώ και έξι χρόνια είχε διαπιστώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», απαντά ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας στην απόφαση του Γιώργου Σαββίδη να τον αποκλείσει από την περαιτέρω έρευνα για τον θάνατο του Θανάση Νικολάου.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο κ. Μάτσας εξέφρασε φόβο και διερωτήθηκε ποια διασφάλιση υπάρχει ότι θα κάνουν μόνοι τους αυτό το οποίο πρέπει, μετά από 17 χρόνια στα οποία γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα και ότι δεν θα υπάρξει κουκούλωμα της υπόθεσης.

Υπογράμμισε επίσης ότι στην απόφαση του ΕΔΑΔ αναφέρεται ότι η ιατροδικαστική εξέταση είχε παραλείψεις τέτοιες που κατέστησαν αναποτελεσματική την έρευνα και ότι η αστυνομική έρευνα ήταν ανεπαρκής, πρόχειρη και επιπόλαιη, με αποτέλεσμα να μην καταλήξει επί 17 ολόκληρα χρόνια σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

«Όλα ήταν γνωστά και όλοι τα γνώριζαν πριν εγώ πω οτιδήποτε», τόνισε ο κ. Μάτσας επικαλούμενος και αναρτήσεις της μητέρας του Θανάση, η οποία, ανέφερε, μιλούσε έξω από τα δόντια για τον τρόπο με τον οποίο όλοι χειρίστηκαν αυτή την υπόθεση.

Ωστόσο, πρόσθεσε, την αγνοούσαν, την εξέθεταν, την ειρωνεύονταν και την απέπεμπαν με αποτέλεσμα να αγωνίζεται μόνη της για 17 χρόνια.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι επιχειρείται ακόμη ένα κουκούλωμα της υπόθεσης καθώς δεν δίνεται όλο το πόρισμα και προφανώς κάποιοι τόσο καιρό έκλειναν τα μάτια, ενώ τώρα εξαιρείται και ο ίδιος από την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης, ο κ. Μάτσας διερωτήθηκε «γιατί να μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο από τη στιγμή που εν γνώσει τους ότι υπήρχαν αδυναμίες, ελλείψεις, παραλείψεις και αναλήθειες στο φάκελο».

Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, «από τα πρώτα δέκα λεπτά της αυτοψίας, πριν ακόμη γίνει νεκροψία αποφάσισαν ότι πρόκειται για μικροπαράβαση και να αναθέσουν τη διερεύνηση της υπόθεσης σε ένα άπειρο αστυνομικό του σταθμού Λάνειας και να μη διερευνηθεί υπόθεση για πιθανή δολοφονία από το ΤΑΕ Λεμεσού».

Εδώ και 17 χρόνια, τόνισε, δεν έκαναν τίποτε ενώ γνώριζαν το περιεχόμενο της ιατροδικαστικής εξέτασης και τις αντιφάσεις στις δυο θανατικές ανακρίσεις, ήταν παρόντες και αντιτίθεντο με ένταση που έφεραν με γραπτή αγόρευση, ενώ γνώριζαν ότι είναι δυνατό να προκύψει από την εκταφή κάτι.

Ο κ. Μάτσας εξέφρασε φόβο και διερωτήθηκε ποια η διασφάλιση ότι θα κάνουν μόνοι τους αυτό το οποίο πρέπει μετά από 17 χρόνια.

Ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι κανένας δεν καταδίκασε κανένα και πάντοτε θα υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και πάντοτε θα διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη γιατί τα δικαστήρια δικάζουν με βάση το μαρτυρικό υλικό που έχουν ενώπιον τους και τίποτε παραπάνω.

Δεν έχουμε ενόρκους, εξήγησε, που δυνατό να επηρεαστούν από όσα γράφονται και λέγονται από το ΜΜΕ. «Αν πάμε βέβαια στα δικαστήρια με αυτή τη νοοτροπία που υπάρχει», πρόσθεσε.

Το ιδεώδες, είπε ο κύριος Μάτσας, θα ήταν να γίνουν συλλήψεις, να ληφθούν DNA, να διερευνηθεί από έμπειρους ανακριτές, να ληφθούν τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, αλλά τίποτα δεν έγινε.

Τόνισε ότι τεκμήρια δεν ελέγχθηκαν, δεν κόπηκαν τα νύχια του θύματος για να δουν εάν υπήρχε ξένο γενετικό υλικό, δεν ελέγχθηκε αν υπάρχει γενετικό υλικό στα γυαλιά του, στο πορτοφόλι του, στο ρολόι του, στο εσωτερικό του αυτοκινήτου του, δεν διασταυρώθηκαν οι ισχυρισμοί αυτών των πολύ λίγων εάν λένε την αλήθεια, αν συναντήθηκαν με κάποιους, αν τηλεφώνησαν κάπου, αυτή είναι διερεύνηση, διερωτήθηκε.

Εξάλλου, ερωτηθείς για το πως θα χειριστεί την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι μελετά πως θα αντιδράσει, ενώ ερωτηθείς είπε ότι δεν το γνώριζε πριν ο κος Σαββίδης το ανακοινώσει δημόσια.

Το ηχητικό με όλα όσα ανέφερε ο κ. Μάτσας: 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy