Σχέδια χορηγιών €158 εκατ. ανακοίνωσε το Υπ. Ενέργειας – Τι προβλέπουν

 • Καθημερινή ενημέρωση

  Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Σχέδια χορηγιών ύψους €158 εκατ. θα διατεθούν εντός του 2022, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου σε διαδικτυακή ημερίδα που διεξήχθη την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.

Στην παρέμβασή της η Υπουργός τόνισε ότι το ΥΕΕΒ συνεχίζει για δεύτερη χρονιά το φιλόδοξο πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από ένα ακριβώς χρόνο για στήριξη των κυπριακών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Το 2021 προκηρύξαμε σχέδια ύψους €130 εκατ. για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Συνεχίζουμε δυναμικά και το 2022 με προκηρύξεις νέων σχεδίων με συνολικό προϋπολογισμό €158 εκατ.». Όπως εξήγησε, τα €100 εκατ. αφορούν τις επιχειρήσεις, τα €49 εκατ. την ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών και τα €9 εκατ. την ενεργειακή αναβάθμιση τοπικών αρχών.

Όπως αναφέρθηκε, στις 24 Φεβρουαρίου ανοίγουν οι αιτήσεις πρώτο το σχέδιο χορηγιών για τη δημιουργία και εκσυγχρονισμό των μονάδων μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, ύψους €25 εκατ. και ακολουθεί τον Μάρτιο το σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, ύψους €40 εκατ.

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου τα σχέδια τα οποία θα προκηρυχθούν φέτος για τις επιχειρήσεις προβλέπουν:

 • Σχέδιο στήριξης του τομέα μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, 24 Φεβρουαρίου 2022, €25 εκατ.
 • Ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, Μάρτιος 2022, €40 εκατ.
 • Ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, Μάιος 2022, €10 – €20 εκατ.
 • Ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων μεταποιητικού τομέα, Ιούλιος 2022, ύψους €7 εκατ.
 • Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Σεπτέμβριος 2022, €5 εκατ.
 • Ενίσχυση κυκλικής οικονομίας, τέλη 2022, €13,3 εκατ.

Αντίστοιχα, τα σχέδια που προωθεί το ΥΕΕΒ για την ενεργειακή αναβάθμιση οικιών και τοπικών αρχών περιλαμβάνουν:

 • Αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών από ευάλωτα νοικοκυριά. Ήδη τρέχει από Δεκέμβριο 2021, μέχρι στιγμής υποβλήθηκαν πέραν των 3.150 αιτήσεων, €5 εκατ.
 • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής, Απρίλιο – Μάιο 2022 , €7,3 εκατ. Θα περιλαμβάνει και virtual net metering.
 • Εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, Μάρτιος – Απρίλιος 2022, €450 χιλ.
 • Φωτοβολταϊκό σύστημα για φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος, Μάρτιος – Απρίλιος 2022, €1,5 εκατ.
 • Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, 2ο εξάμηνο 2022, €35 εκατ.
 • Ενεργειακή αναβάθμιση τοπικών αρχών και φορέων ευρύτερου δημοσίου, Μάρτιος 2022, €9 εκατ.

Επιπροσθέτως, στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι πρόνοιες του Σχεδίου Χορηγιών για τη δημιουργία, τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης ή και εμπορίας γεωργικών προϊόντων. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Χρίστο Φωτιάδη, στόχοι του σχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός του τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων με την ανάπτυξη νέων προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ειδικά στις αγροτικές περιοχές και η αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής του πρωτογενούς τομέα

Όπως διευκρινίστηκε, πέραν της μεταποιητικής δραστηριότητας επιλέξιμοι κλάδοι είναι και η εμπορία οπωροκηπευτικών, δηλαδή συσκευασία, τυποποίηση, διαλογή, συντήρηση, ψύξη, αποθήκευση οπωροκηπευτικών, περιλαμβανομένης της πατάτας (συσκευαστήρια φρέσκων φρούτων και λαχανικών), η τυποποίηση και συσκευασία ελαιόλαδου, αυγών και επεξεργασία, τυποποίηση και  συσκευασία κρέατος, η παστερίωση γάλακτος, τα σφαγεία, οι ανθαγορές και τα κέντρα συσκευασίας και διανομής ανθέων, ενώ εξαιρούνται η αλιεία, οι υδατοκαλλιέργειες και η οινοπαραγωγή.

Ο κ. Φωτιάδης προσέθεσε ακόμη πως το ποσοστό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 40% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης και το ανώτατο ποσό χορηγίας στις €500 χιλιάδες ανά επιχείρηση στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις επιλέξουν να υποβάλουν αίτηση  με βάση τον απαλλακτικό κανονισμό της ΕΕ, ενώ στην περίπτωση επιλογής του Κανονισμού «De Minimis» το ποσοστό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 50% με το ανώτατο ποσό χορηγίας που μπορεί να παραχωρηθεί σε κάθε δικαιούχο ανά τρία οικονομικά έτη να είναι οι €200 χιλιάδες. Διευκρινίστηκε επίσης πως για πολύ μικρές επιχειρήσεις σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές το ποσοστό ενίσχυσης  ανέρχεται στο 60% των επιλέξιμων δαπανών και για τις επιχειρήσεις σε πυρόπληκτες περιοχές στο 65%.

Ως προς τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων, σύμφωνα με το Υπουργείο θα γίνεται άμεσα με βάση την ημερομηνία υποβολής τους, με τις προτάσεις που θα επιλεγούν για ένταξή τους στο σχέδιο να είναι αυτές που θα συγκεντρώσουν τουλάχιστον 55% της συνολικής βαθμολογίας.

Τέλος, σημειώνεται πως το Σχέδιο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) της Κύπρου και θα χρηματοδοτηθεί από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το κεντρικό εργαλείο του NextGenerationEU, του προσωρινού μέσου χρηματοδότησης της ανάκαμψης και εξόδου της ΕΕ από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.