Σχέδια για νέο Δημοτικό Γηροκομείο ετοιμάζει ο Δήμος Λάρνακας

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για μελέτη κατεδάφισης του Μελάθρου και ανέγερση νέου

Διαδικασίες κατεδάφισης του Δημοτικού Μελάθρου Ευγηρίας και ανέγερσης καινούργιου ενεργοποίησε ο Δήμος Λάρνακας, ο οποίος ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμού για παροχή υπηρεσιών συμβούλων μελετητών για την ετοιμασία μελέτης και την επίβλεψη έργου για την κατεδάφιση του υφιστάμενου και την κατασκευή του νέου.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν, σύμφωνα με τα έγγραφα του Διαγωνισμού, σε κλειστό φάκελο μέχρι την Πέμπτη 23/12/2021 και ώρα 11.00 π.μ. στο Κιβώτιο Προσφορών του Δήμου Λάρνακας.

Η ανέγερση καινούργιου και σύγχρονου Δημοτικού Γηροκομείου βρίσκεται στις προτεραιότητες του Δήμου Λάρνακας, που τώρα μπαίνει στο ψητό με ετοιμασία σχεδίων, με δεδομένη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να κατεδαφιστεί το υφιστάμενο κτίριο.

Η δημοτική Αρχή έχει ήδη αποταθεί με αίτημα για χρηματοδότηση του έργου από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ μέρος του κόστους θα καλυφθεί και από την πώληση των δημοτικών διαμερισμάτων στην Αθήνα, όπως επίσης έχει αποφασιστεί.

Το Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας φιλοξενεί σήμερα 14 ηλικιωμένους σε σύγκριση με εννέα πρόσωπα που ήταν το 2019 και το τελευταίο διάστημα έγιναν κάποιες διορθωτικές εργασίες. Ωστόσο το κτίριο είναι παλιό και φθαρμένο, εξ ου και ο δήμος κατέληξε στην απόφαση κατεδάφισης και ανέγερσης καινούργιου με σύγχρονες δομές.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε στη βάση μελέτης που ετοίμασε ο μηχανικός του Δήμου Λάρνακας, Ανδρέας Καρακατσάνης, με το ιστορικό, τα προβλήματα και διάφορες επιλογές οι οποίες τέθηκαν ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Αφού εξέτασε όλα τα σενάρια μεταξύ των οποίων και ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε στην επιλογή της κατεδάφισης του κτιρίου και ανέγερσης καινούργιας εγκατάστασης με όλες τις σύγχρονες υποδομές με στόχο την παροχή αξιοπρεπούς διαβίωσης σε ηλικιωμένους και ανάπηρους.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα κατεδαφιστεί το υφιστάμενο κτίριο και θα ανεγερθεί καινούργιο που θα πληροί όλα τα κριτήρια της κείμενης νομοθεσίας και θα κτιστεί με μοντέρνα τεχνολογία και υλικά.

Η μελέτη που έχει γίνει προνοεί για δυναμικότητα 40 ατόμων, από τα οποία 36 σε διπλά δωμάτια και 4 σε μονά δωμάτια για την κάλυψη των αναγκών των οποίων χρειάζεται να κτιστεί κτίριο 1.061 τετραγωνικών μέτρων. Το σχέδιο αφορά διώροφη οικοδομή με 665 τ.μ. στο ισόγειο και 396 τ.μ. στον όροφο. Στον όροφο προβλέπεται η λειτουργία του ΚΑΠΗ και τα τέσσερα μονά δωμάτια.

Επίσης, η απόφαση κατεδάφισης και ανέγερσης καινούργιων κτιριακών εγκαταστάσεων δημιουργεί δυνατότητα δόμησης άλλων περίπου 800 τετραγωνικών μέτρων. Συνεπώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο υλοποίησης δεύτερης φάσης στο μέλλον με προσθήκη ακόμα 30 δωματίων και αύξηση της χωρητικότητας στα 55 άτομα.

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.