Σχέδιο χορηγιών ύψους €1,5 εκ. για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος για φόρτιση ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος, ενέκρινε το ΥΣ

Σχέδιο χορηγιών ύψους €1,5 εκατ. για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, για φόρτιση ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσας Πηλείδου.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρει πως το Σχέδιο εντάσσεται στις προσπάθειες της Κυβέρνησης, για προώθηση της ηλεκτροκίνησης και των βιώσιμων μεταφορών γενικότερα και εμπίπτει στη Στρατηγική, για ταχεία μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Πέραν από την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος, παρέχει τη δυνατότητα στους δικαιούχους για αγορά και εγκατάσταση φορτιστή, μετατροπή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης της οικίας από μονοφασική σε τριφασική και αγορά μπαταρίας για αποθήκευση της ενέργειας που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Δικαιούχοι του σχεδίου είναι φυσικά πρόσωπα, που διαμένουν σε οικία και είναι ιδιοκτήτες ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in.

Με βάση την πρόταση της κ. Πηλείδου, το Σχέδιο που θα εφαρμοστεί από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ έχει αναδρομική ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2022 και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι 20/12/2023 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθεί από την Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου το επόμενο διάστημα.

Το ύψος της χορηγίας για εγκατάσταση ή επέκταση υφιστάμενου φωτοβολταϊκού συστήματος ανέρχεται στα €750 ανά KW, με μέγιστο ποσό χορηγίας ανά όχημα τα €1500.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, οι προαιρετικές δαπάνες χρηματοδοτούνται για αγορά, εγκατάσταση φορτιστή, €600, για μετατροπή ηλεκτρολογικής εγκατάστασης της οικίας από μονοφασική σε τριφασική €450, καθώς και αγορά/εγκατάσταση μπαταρίας, €750 ανά KW, με μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση €2000.

Το Σχέδιο Χορηγιών περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος το Αύριο» για την περίοδο 2021–2026,και χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Οι πληροφορίες του Σχεδίου, περιλαμβανομένου του Οδηγού Σχεδίου βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ resecfund.org.cy

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.