Σχέδιο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας με πεζογέφυρες

Αρχή με σύνδεση του αρχαιολογικού μουσείου με το αρχαίο λιμάνι και το ψηφιδωτό των Άθλων του Ηρακλή

Ένα εντυπωσιακό σχέδιο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας με πεζογέφυρες βρίσκεται στα σκαριά από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας. 

Ο δρόμος για τη σύνδεση των πιο σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της πόλης άνοιξε με τη μετακίνηση των γηπέδων τένις και τώρα ο σχεδιασμός έχει μπει σε εφαρμογή, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Έφορος Αρχαιοτήτων Δρ Γιώργος Γεωργίου. Σύμφωνα με το πλάνο, η πρώτη φάση του συστήματος πεζογεφυρών θα συνδέσει το πρόσφατα ανακαινισμένο αρχαιολογικό μουσείο με το χώρο του αρχαίου λιμανιού και με την οδό Αγίου Νεοφύτου όπου βρίσκεται το σπουδαίο ψηφιδωτό με τους άθλους του Ηρακλή.  Σε δεύτερη φάση, στόχος είναι να επεκταθεί το δίκτυο με τις πεζογέφυρες στην περιοχή Χρυσοπολίτισσας όπου βρίσκεται ο πυρήνας του αρχαίου Κιτίου.

Το εντυπωσιακό είναι ο τρόπος ενοποίησης, που θα είναι ένα εξεζητημένο σύστημα πεζογεφυρών, το οποίο θα διαμορφωθεί μέσα από τον αστικό ιστό, μέσα από μια πρόταση στην οποία συμμετέχει με τεχνική υποστήριξη ο Δήμος Λάρνακας.

Όπως ανέφερε ο Έφορος Αρχαιοτήτων, το πρώτο στάδιο, που αφορά στην ενοποίηση του μουσείου με το αρχαίο λιμάνι, είναι τεχνικά εύκολο, αφού το λιμάνι βρίσκεται πίσω ακριβώς από το μουσείο. Από κει και πέρα όμως, για να φτάσουν οι πεζογέφυρες μέχρι την οδό Αγίου Νεοφύτου και το ψηφιδωτό, υπάρχουν προκλήσεις, λόγω του ότι μεσολαβούν δύο δρόμοι και οικιστική περιοχή. «Τεχνικά υπάρχουν δυσκολίες, ωστόσο πιστεύουμε ότι με έναν έξυπνο σχεδιασμό μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Απ’ όπου θα περνά η πεζογέφυρα, η γη θα απαλλοτριωθεί. Κάποια τεμάχια έχουν ήδη απαλλοτριωθεί για αρχαιολογικούς σκοπούς και έχουμε ήδη κινήσει τις διαδικασίες για τα υπόλοιπα», σημείωσε ο κ. Γεωργίου. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η τεχνική πρόκληση για να συνδεθούν οι τρεις πρώτοι χώροι με το επισκέψιμο τμήμα του αρχαίου Κιτίου, αφού μεσολαβούν ακόμα περισσότεροι δρόμοι και σπίτια. «Η τεχνική δυσκολία και η αρχιτεκτονική πρόκληση αυτού του προγράμματος που λέμε ενοποίηση, είναι το σύστημα πεζογεφυρών που θα σε παίρνει απευθείας στους αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς να έχεις να περπατήσεις ανάμεσα σε δρόμους. Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τις γειτονιές και να δυσκολέψει η καθημερινή ζωή των πολιτών. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε η λύση των πεζογεφυρών», σημείωσε ο Έφορος Αρχαιοτήτων, εξηγώντας ότι στον πυρήνα του ο σχεδιασμός στοχεύει στο να δώσει στον επισκέπτη την εμπειρία της ύπαρξης της σύγχρονης πόλης πάνω από την αρχαία. «Εάν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το έργο που οραματιζόμαστε, ο επισκέπτης θα μπορεί να περπατά στις πεζογέφυρες, δεξιά του και αριστερά του θα βλέπει τη σύγχρονη πόλη και κάτω θα βλέπει την αρχαία πόλη. Άρα θα βιώνει με έναν ολοκληρωμένο τρόπο αυτό που λέμε πως η σύγχρονη πόλη είναι κτισμένη πάνω στην αρχαία», πρόσθεσε ο Έφορος Αρχαιοτήτων περιγράφοντας έναν άκρως εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Στα διαδικαστικά, στόχος είναι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων που χρειάζονται για να μπορέσουν να κατασκευαστούν οι πεζογέφυρες, να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα.

Το όλο πλάνο έχει ονομαστεί Αρχαιολογικό Πάρκο από τον Δήμο Λάρνακας, ο οποίος επιθυμεί με αυτόν τον τρόπο ν’ αναδείξει σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια έναν αρχαιολογικό πλούτο ανεκτίμητης αξίας. Ταυτόχρονα όμως, η ολοκλήρωση της ενοποίησης ανοίγει τεράστιες δυνατότητες και για την τουριστική βιομηχανία.

«Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε την πόλη της Λάρνακας να αξιοποιήσει τον αρχαιολογικό της πλούτο. Ως Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν διαχωρίζουμε τους τουρίστες από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμάς χρέος μας είναι όλη τη γνώση που αποκτήσαμε από τις ανασκαφές και την αρχαιολογική έρευνα, να βρούμε τρόπους να τη μοιραστούμε με το κοινό», σχολίασε ο Έφορος Αρχαιοτήτων.

Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων έγινε ουσιαστικά εφικτή μετά την απόφαση για παραμονή του ψηφιδωτού με τους Άθλους του Ηρακλή στο σημείο στο οποίο βρέθηκε, με τα ευρήματα να δείχνουν ότι η περιοχή αποτελούσε ένα κεντρικής σημασίας σημείο στην πόλη του Κιτίου των ρωμαϊκών χρόνων.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy