«Είναι το λιγότερο τραγικό!. Μετά από τόσες συζητήσεις και μετά από τους σχεδόν δύο μήνες που εφαρμόζεται το Σχέδιο να μην είναι ακόμη ξεκάθαρο, το ποιες αιτήσεις δέχονται οι τράπεζες και ποιες όχι…»

Αυτό σημείωσε για το Σχέδιο Εστία ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού, Άντρος Καυκαλιάς, μετά από την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, συμπληρώνοντας:

«Εξίσου τραγικό είναι το γεγονός ότι Κυβέρνηση και Τράπεζες, όταν σήμερα ρωτήθηκαν για τα χαρακτηριστικά των αιτήσεων, που έχουν ήδη υποβληθεί και οι οποίες βρίσκονται σε ένα απογοητευτικό αριθμό ούτως ή άλλως, δεν ήταν σε θέση να μας τα περιγράψουν. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν ότι, οι τράπεζες έχουν το πάνω χέρι σ’ αυτήν την πονεμένη για τους πολίτες ιστορία. Το Σχέδιο Εστία έχει συνομολογηθεί από τις ίδιες τις τράπεζες για να εξυπηρετήσει τις ίδιες τις τράπεζες!. Και όχι ασφαλώς τους δανειολήπτες εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη. Και αναφέρομαι προφανώς σ’ αυτούς που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού…»

Για τις οφειλές τραπεζών προς το Κράτος ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε: 

«Η πρόκληση γίνεται ασήκωτη όταν γνωρίζουμε πως στις τράπεζες, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, έχουν επιβληθεί πρόστιμα και συνεχίζουν να είναι οφειλόμενα προς το Κράτος αφού δεν έχουν καταβληθεί, που ξεπερνούν τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, έχουμε ενημερωθεί και από την Πρόεδρο της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πως άλλα δέκα και πλέον εκατομμύρια αποτελούν εκκρεμότητες – οφειλές των τραπεζών προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Κυβέρνηση και τραπεζίτες, επιτέλους, ας πάψουν να εμπαίζουν τον Λαό».