Σχέδιο Κυβέρνησης: Κατάργηση πέναλτι 12%… στα 81, ενώ το προσδόκιμο ζωής είναι 80,5!

Το σχέδιο της κυβέρνησης αφορά την αποκατάσταση της μείωσης στη σύνταξη στα 81, ενώ το προσδόκιμο ζωής είναι 80,5!

 

Κενό περιεχομένου είναι το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το πέναλτι 12%, αφού με τις παραμέτρους οι οποίες έχουν τεθεί από το Υπουργείο Εργασίας η αποκατάσταση της μείωσης στη σύνταξη του δικαιούχου θα γίνεται στο 81ο έτος της ηλικίας του, ενώ το προσδόκιμο ζωής είναι στα 80,5 χρόνια για τους άνδρες και στα 84,5 χρόνια για τις γυναίκες. Δηλαδή για τους περισσότερους η κατάργηση του πέναλτι 12% θα έρθει μετά θάνατον, ενώ όσοι προλάβουν να την πάρουν προφανώς δεν θα την απολαύσουν στο βαθμό που την δικαιούνται αφού θα βρίσκονται πλέον σε αρκετά προχωρημένη ηλικία.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το πέναλτι 12% παρουσίασε χθες ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας. Διευκρίνισε επίσης ότι η πρόσφατη αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη για «στρέβλωση» αφορούσε την εξέταση της ενδεχόμενης εξομοίωσης των απολαβών στις συντάξεις αυτών που αφυπηρετούν στο 63ο έτος και αυτών που αφυπηρετούν στο 65ο έτος, όχι την κατάργηση του ισοπεδωτικού πέναλτι 12% όπως εκλήφθηκε από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Ακόμη, επανέλαβε την κάθετη αντίθεση της κυβέρνησης στην παραχώρηση του δικαιώματος σε ανεργιακό επίδομα σε όσους δεν αφυπηρετούν στο 63ο έτος, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρία συζητήθηκαν επίσης τα σημαντικά ζητήματα, τα οποία ταλανίζουν τους εργαζομένους και την ευρύτερη κοινωνία, όπως ο κατώτατος μισθός, η ακρίβεια, το ωράριο των καταστημάτων, οι καθυστερήσεις στην καταβολή επιδομάτων από το ΤΚΑ, καθώς και η νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας και της επ’ αμοιβή πρακτικής άσκησης. Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις ο Κ. Κούσιος επανέλαβε τις πάγιες πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να εξεταστούν ή/και να υιοθετηθούν προτάσεις των κομμάτων προς όφελος της κοινωνίας.

ΑΚΕΛ: Χάσμα απόψεων

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, επεσήμανε ότι επιβεβαιώθηκαν οι μεγάλες διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ στα κεφαλαιώδη ζητήματα. Επανέλαβε επίσης τη θέση του ΑΚΕΛ ότι το πέναλτι 12% είναι ισοπεδωτικό και εξέφρασε απογοήτευση για την αρνητική στάση της κυβέρνησης.

 

 

Οκτώ βδομάδες πληρωμένη γονική άδεια
Με διαδικασίες εξπρές θα προωθηθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη γονική άδεια, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την παραχώρηση άδειας διάρκειας 18 εβδομάδων σε γονείς με παιδιά μέχρι 8 ετών, από τις οποίες θα καταβάλλονται οι μισθοί 8 βδομάδων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Το νομοσχέδιο, το οποίο είναι εναρμονιστικό με σχετική οδηγία της ΕΕ, εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί επίσημα στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής αύριο Πέμπτη. Σημειώνεται επίσης ότι η προθεσμία η οποία καθορίζεται στην οδηγία της ΕΕ, έληξε από τον Αύγουστο.
Ο Α. Καυκαλιάς εξέφρασε ικανοποίηση για την έστω καθυστερημένη προώθηση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα στην Επιτροπή Εργασίας, ώστε να οδηγηθεί στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση το συντομότερο».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.