Σχεδόν 2,5 χιλιάδες διακινητές κεφαλαίων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια παγκόσμιας εκστρατείας, αναφέρει η Europol

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Συνολικά συνελήφθησαν 2.469 διακινητές κεφαλαίων σε παγκόσμια εκστρατεία καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αναφέρει Δελτίο Τύπου της Europol.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρεται στην ολοκλήρωση της εκστρατείας πάταξης της μεταφοράς παράνομου χρήματος με την ονομασία ΕΜΜΑ 8, όπου εταίρος στην εκστρατεία είναι και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF), της οποίας ο Σύνδεσμος Τραπεζών είναι μέλος.

Η συντονισμένη εκστρατεία από τις αρχές κατά το τρίμηνο Σεπτέμβριος-Νοέμβριος απέτρεψε €17,5 εκ. από το να μεταφερθούν παράνομα από διακινητές κεφαλαίων.

Η επιβολή του νόμου σε 25 χώρες, με τη στήριξη της Europol, της Eurojust, της Interpol και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (EBF, της οποίας είναι μέλος ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου) ένωσαν δυνάμεις με στόχο να πατάξουν έναν από τους πιο ισχυρούς παράγοντες ξεπλύματος χρήματος που είναι οι διακινητές κεφαλαίων και οι άνθρωποι που τους επιστρατεύουν.


Κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής φάσης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2022, εντοπίστηκαν συνολικά 8.755 διακινητές κεφαλαίων, μαζί με 222 εγκληματίες που επιστρατεύουν ανυποψίαστα άτομα, ενώ 2.469 άτομα συνελήφθησαν παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι είναι η όγδοη χρονιά που εφαρμόζεται η εκστρατεία European Money Mule Action (EMMA8) και πλέον επεκτείνεται σε παγκόσμια κλίμακα, με έρευνες ακόμη και σε μακρινούς -σε σχέση με την Ευρώπη- προορισμούς όπως η Κολομβία, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία.

Η εκστρατεία EMMA είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση του είδους της και βασίζεται στο διαμοιρασμό πληροφοριών μεταξύ του ιδιωτικού-δημόσιου τομέα οποίος αποτελεί κλειδί στην καταπολέμηση σύνθετων εγκλημάτων της εποχής.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.