Σχεδόν 3 εκ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία – Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Στους 2.853.908 θανάτους υπολογίζει τις απώλειες της πανδημίας μέχρι τώρα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σε πολλές χώρες οι προσβολές από τον ιό αυξάνονται με συνεπακόλουθη ενίσχυση των περιορισμών, ενώ η παραγωγή εμβολίων αυξάνεται και συνεχίζονται οι εμβολιασμοί.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ πανδημία του νέου κορωνοϊού προκάλεσε τουλάχιστον 2.853.908 θανάτους από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα διαπίστωσε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, σύμφωνα με απολογισμό που συνέθεσε το AFP με αφετηρία επίσημες πηγές στις 13:00 σήμερα.

Περισσότερες από 131.213.930 θετικές διαγνώσεις έχουν επίσημα καταγραφεί αφότου ξεκίνησε η πανδημία. Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών γίνονται καλά αλλά ένα μέρος από αυτούς, που ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς, διατηρεί συμπτώματα για εβδομάδες, ακόμη και για μήνες. Οι αριθμοί βασίζονται σε απολογισμούς που δημοσιεύουν καθημερινά οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας και δεν περιλαμβάνουν αναθεωρήσεις στοιχείων που επιφέρουν εκ των υστέρων οι στατιστικές αρχές, όπως στη Ρωσία, στην Ισπανία ή στη Βρετανία.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, καταγράφηκαν 6.657 νέοι θάνατοι και 519.076 νέες θετικές διαγνώσεις σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό νέων θανάτων στους τελευταίους απολογισμούς τους είναι η Βραζιλία με 1.240 νέους θανάτους, η Ινδία (478) και η Ρωσία (343). Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) είναι η χώρα που έχει καταγράψει τους περισσότερους θανάτους και τις περισσότερες θετικές διαγνώσεις, με 555.001 θανάτους σε σύνολο 30.706.128 καταγεγραμμένων θετικών διαγνώσεων, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς

Μετά τις ΗΠΑ, οι πιο πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 331.433 θανάτους και 12.984.956 θετικές διαγνώσεις, το Μεξικό με 204.147 θανάτους (2.250.458 θετικές διαγνώσεις), η Ινδία με 165.101 θανάτους (12.589.067 θετικές διαγνώσεις) και η Βρετανία με 126.836 θανάτους (4.359.388 θετικές διαγνώσεις).

Μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί πιο πολύ από την πανδημία της Covid-19, η Τσεχική Δημοκρατία είναι εκείνη που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς αναλογικά με τον πληθυσμό της, με 253 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν η Ουγγαρία (225), το Μαυροβούνιο (207), η Βοσνία (206) και το Βέλγιο (200).

Η Ευρώπη είχε καταγράψει μέχρι σήμερα στις 13:00 ώρα Κύπρου 971.276 θανάτους σε σύνολο 44.806.515 θετικών διαγνώσεων, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 797.518 θανάτους (25.275.870 θετικές διαγνώσεις), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 578.060 θανάτους (31.708.934 θετικές διαγνώσεις), η Ασία 276.480 θανάτους (18.441.664 θετικές διαγνώσεις), η Μέση Ανατολή 115.712 θανάτους (6.667.933 θετικές διαγνώσεις), η Αφρική 113.864 θανάτους (4.274.378 θετικές διαγνώσεις) και η Ωκεανία 998 θανάτους (38.636 θετικές διαγνώσεις).

Αφότου ξεκίνησε η πανδημία, ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι τεχνικές ιχνηλάτησης έχουν βελτιωθεί, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο αριθμός των μολύνσεων που δηλώνονται. Ο αριθμός των θετικών διαγνώσεων δεν αντανακλά, ωστόσο, παρά ένα κλάσμα του συνολικού αριθμού των μολύνσεων, με ένα σημαντικό μέρος των λιγότερο σοβαρών περιπτώσεων ή των ασυμπτωματικών να μην εντοπίζεται. Ο απολογισμός αυτός πραγματοποιήθηκε με αφετηρία στοιχεία που συγκεντρώνουν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Λόγω των διορθώσεων που επιφέρουν οι αρχές ή καθυστερημένων δημοσιεύσεων των στοιχείων, οι αριθμοί αύξησης μέσα σε 24 ώρες μπορεί να μην ανταποκρίνονται ακριβώς σε εκείνους που είχαν δημοσιευθεί την προηγουμένη.

Η Τουρκία κατέγραψε 42.551 κρούσματα του κορωνοϊού το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, παραμένοντας κοντά στο επίπεδο του αρνητικού ρεκόρ που άγγιξε το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, η Τουρκία καταγράφεται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως ως η χώρα με τον πέμπτο υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων σε εβδομαδιαίο μέσο όρο.

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα επιβάλλει η Βόρεια Μακεδονία, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές και νυχτερινές ώρες και κλείσιμο των καφετεριών και καταστημάτων εστίασης, μετά την ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

Ο Δήμος του Κιέβου (Ουκρανία) επιβάλλει σήμερα νέους περιορισμούς κατά της Covid-19, διατηρώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς μόνο για τους εργαζομένους των απαραίτητων υπηρεσιών και κλείνοντας τους παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία.

Η εξάπλωση της Covid-19 εκτοξεύθηκε στο Ιράν με την εορταστική περίοδο για το Νέο Έτος του περσικού ημερολογίου και ο αριθμός νέων κρουσμάτων στη χώρα είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η πόλη της Τεχεράνης κατατάσσεται τώρα στην `κόκκινη` βαθμίδα, που είναι η υψηλότερη στην εθνική κλίμακα επιδημιολογικού κινδύνου: επιτρέπονται μόνο οι οικονομικές δραστηριότητες που θεωρούνται απαραίτητες (τρόφιμα, υγεία…). Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, καταγράφηκαν 13.890 νέα κρούσματα στα κέντρα διενέργειας τεστ της χώρας, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί.

Το Ομάν δεν θα επιτρέπει σε πολίτες και κατοίκους να εισέλθουν στο αραβικό κράτος του Κόλπου από τις 8 Απριλίου μετά την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, η οποία πιέζει το σύστημα υγείας, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Εμβόλια – Εμβολιασμοί

Η ινδική φαρμακοβιομηχανία Panacea Biotec Ltd υπέγραψε συμφωνία για την παραγωγή 100 εκ. δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού ετησίως, ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) το οποίο προωθεί το ρωσικό εμβόλιο στο εξωτερικό. Το RDIF στην ανακοίνωση του δεν διευκρινίζει πότε θα αρχίσει η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου.

Αλλαγή στρατηγικής στην διαδικασία ανοσοποίησης του πληθυσμού στη Γερμανία, με χρονική απόσταση έξι έως δώδεκα εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων, προτείνει ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης εμβολίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν έως τον Ιούλιο να έχουν εμβολιαστεί έστω με την πρώτη δόση περίπου 60 εκατομμύρια άτομα και έτσι να αποφευχθεί ενδεχομένως ένα νέο αυστηρό lockdown.

Η Σιγκαπούρη από τον επόμενο μήνα θα δέχεται επισκέπτες που θα χρησιμοποιούν στο κινητό τους μια εφαρμογή, η οποία θα τους παρέχει άδεια ταξιδιού και θα περιέχει ψηφιακά πιστοποιητικά με πληροφορίες για διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό και για το εμβόλιο κατά της COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα η ρυθμιστική αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.