Σχεδόν δύο χρόνια πανδηµίας: Ίδιες παραµένουν οι ανησυχίες, ίδιοι και οι τρόποι αντιµετώπισης

  • ∆ύο χρόνια συµπληρώνονται το 2022 από την εµφάνιση της πανδηµίας και οι ανησυχίες εξακολουθούν να είναι οι αντοχές του συστήµατος υγείας, ενώ βασικός τρόπος αντιµετώπισης παραµένουν τα περιοριστικά µέτρα
  • Η Κύπρος ανίχνευσε τα πρώτα κρούσµατα στις 9 Μαρτίου 2020 και αποχαιρετά το 2021 µε συνολικά περισσότερα από 162 χιλιάδες περιστατικά και 636 θανάτους
  • Τα εµβόλια, των οποίων η χορήγηση ξεκίνησε πέρυσι τέτοια περίοδο, δηµιούργησαν αισιοδοξία για το τέλος της πανδηµίας, ωστόσο οι µεταλλάξεις του ιού και η αρχική στασιµότητα στους εµβολιασµούς δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο
  • Ολόκληρο το 2021 σηµαδεύτηκε από περιοριστικά µέτρα, τα οποία πολλές φορές ήταν αντιφατικά ή και ανεφάρµοστα, προκαλώντας την αγανάκτηση των πολιτών. Μικρή µερίδα, παρασυρόµενη από παραπληροφόρηση, κυρίως µέσω διαδικτύου, στρέφεται κατά της ίδιας της επιστήµης και των επιτευγµάτων της, δηµιουργώντας ακόµα και έκτροπα 

Limassol1

Του


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΕιρηναίου Πίττα

Με την ευχή και την ελπίδα ότι θα είναι η χρονιά που τελειώνει η πανδηµία µπαίνει το 2022. Μια πανδηµία που από τις αρχές του 2020 περισσότεροι από 287 εκατοµµύρια άνθρωποι έχουν έκτοτε αναφερθεί ως κρούσµατα παγκοσµίως και περισσότεροι από 5,43 εκατοµµύρια έχουν πεθάνει. Η Κύπρος δε, υποδέχεται το 2022 µε πάνω από 162 χιλιάδες επιβεβαιωµένα περιστατικά και 636 θανάτους λόγω Covid-19.

Μέχρι ωστόσο να τελειώσει η πανδηµία, θυµόµαστε πώς φτάσαµε από το σοκ των πρώτων κρουσµάτων, στο φαύλο κύκλο των lockdown, στην απραξία µεταξύ των «κυµάτων», στην πίεση του συστήµατος υγείας, στην ελπίδα που έφεραν τα εµβόλια και τη στασιµότητα στους εµβολιασµούς, στο σήµερα µε διαδοχικά ρεκόρ κρουσµάτων που φτάνουν ασύλληπτα νούµερα για τα κυπριακά δεδοµένα.

 

334701
Υπουργός υγείας – συνέντευξη τύπου
γενικό νοσοκομείο λευκωσίας, κύπρος
ο υπουργός υγείας κ. Κωνσταντίνος ιωάννου παραχωρεί συνέντευξη τύπου για τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο για αναχαίτιση της πανδημίας.
//
health minister – press conference
nicosia general hospital, cyprus
the minister of health, mr constantinos ioannou, holds a press conference on the extraordinary measures that were decided by the council of ministers to address the coronavirus pandemic.

Το πρώτο σοκ και σχεδόν δύο µήνες lockdown

Η ιστορία για την Κύπρο αρχίζει το Μάρτιο του 2020. Αν και τέλη Ιανουαρίου 2020 η διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας δηλώνει ότι είναι αποµακρυσµένο το ενδεχόµενο εισαγωγής του κορονοϊού, στις 9 Μαρτίου, η Κύπρος επιβεβαίωσε τα δύο πρώτα κρούσµατα. Στις 11 του Μάρτη ο ΠΟΥ κηρύττει την Covid-19 ως πανδηµία.

Στις 13 Μαρτίου είχαµε το πρώτο διάγγελµα του Προέδρου και εφαρµογή µέτρων που στις 24 Μαρτίου καταλήγουν σε γενικό lockdown. Πριν το lockdown, ήταν το κλείσιµο οδοφραγµάτων, σχολείων και επιχειρήσεων, χορηγία €750 σε φοιτητές που δεν θα επιστρέψουν στην Κύπρο και €100 εκατ. ενίσχυση του δηµόσιου τοµέα υγείας, τα οποία, ακόµα και σήµερα δεν µάθαµε πώς ακριβώς αξιοποιήθηκαν. Στις 20 Μαρτίου είχαµε τον πρώτο νεκρό λόγω κορονοϊού.

Στη ζωή µας µπαίνει και το 8998 το οποίο καταργείται στις 21 Μαΐου, 58 ηµέρες µετά. Στις 23 Μαΐου τα κρούσµατα είναι µηδέν! Υπήρχε τότε η ψευδής εντύπωση ότι τελειώσαµε µε την πανδηµία, ώσπου στις 29 Ιουλίου ανακοινώνεται ο σοκαριστικός, για τα τότε δεδοµένα, αριθµός των 13 νέων κρουσµάτων. Ο Αύγουστος µπαίνει µε υποχρεωτική χρήση µάσκας τα δε σχολεία ανοίγουν µε καθυστέρηση και µε πρωτοφανή πρωτόκολλα προστασίας.

 

Έρευνα Για Την Επαγγελματική Εξουθένωσηκόπωση Σε Επαγγελματίες Υγείας Στην Πανδημία Του Covid 19 Σε Κύπρο Και Ελλάδα.

Ο παραλογισµός των τοπικών lockdown

Στις 2 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας προχωρά στην εφαρµογή επιπρόσθετων µέτρων στις επαρχίες Λάρνακας και Αµµοχώστου, ενώ στις 12 του ίδιου µήνα παίρνει µέτρα για Λεµεσό και Λευκωσία. Στις 22 Οκτωβρίου, το Υπουργικό, εν τη σοφία του, αποφασίζει τοπικό lockdown σε Λεµεσό και Πάφο, κάτι που στην πράξη αποδείχτηκε ανεφάρµοστο.

Στις 11 Νοεµβρίου φτάνουν τα πρώτα rapid tests, ενώ στις 30 του μήνα αποφασίστηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ µέχρι τις 5 το πρωί. Τα Χριστούγεννα, αν και αρχικά αποφασίστηκε να µην επιτραπεί η παρουσία πιστών στις εκκλησίες, εν τέλει µετά τις αντιδράσεις, επιτρέπεται η παρουσία 75 πιστών ενώ εξαιρέσεις δίνονται και στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας την παραµονή Πρωτοχρονιάς.

Η Κύπρος αποχαιρετά το 2020 µε 6 θανάτους Covid-19 και συνολικά 125, µε 160 νοσηλευόµενους Covid-19, εκ των οποίων οι 46 σε σοβαρή κατάσταση και µε 632 κρούσµατα και 22,651 συνολικά.

 

Assets Gallery 2628 349211
Εμβολιασμός κατά του covid-19
κρατική έκθεση, λευκωσία, κύπρος
πολίτες εμβολιάζονται με το εμβόλιο κατά του covid-19.
//
vaccination against covid-19
state fair, lefkosia, cyprus
citizens are vaccinated against covid-19.

Στο 2021 µε την ελπίδα των εµβολίων

Στις 21/12/2020 το εµβόλιο των Pfizer/BionTech λαµβάνει έγκριση από τις ρυθµιστικές Αρχές της Ε.Ε. και στις 27 ∆εκεµβρίου αρχίζουν ταυτόχρονα στα κράτη-µέλη οι εµβολιασµοί. Στις 6 Ιανουαρίου 2021 έλαβε έγκριση το εµβόλιο της Moderna, στις 21 της AstraZeneca και στις 11 Μαρτίου της Janssen. Τα υψηλά επίπεδα αποτελεσµατικότητας των εµβολίων δηµιούργησαν προσδοκίες ότι το 2021 θα δούµε το τέλος της πανδηµίας, ωστόσο οι µεταλλάξεις του ιού και η στασιµότητα στους εµβολιασµούς δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο. Ερωτηµατικό για τα εµβόλια παρέµενε η διάρκεια της αποτελεσµατικότητάς τους.

Παράλληλα, οι αντιφατικές ή και ανεφάρµοστες σε αρκετές περιπτώσεις αποφάσεις της κυβέρνησης φέρνουν αγανάκτηση και εκδηλώσεις διαµαρτυρίας ενώ, µερίδα πολιτών παρασυρόµενοι από παραπληροφόρηση και θεωρίες συνωµοσίας στρέφονται κατά των εµβολίων ή και της ύπαρξης του ιού, δηµιουργώντας ακόµα και έκτροπα.

Η Κύπρος µπαίνει ξανά σε lockdown στις 8 Ιανουαρίου, ενώ επανέρχεται το 8998. Η χαλάρωση αρχίζει σταδιακά στις 27 Ιανουαρίου, µεταξύ άλλων, µε άνοιγµα των δηµοτικών και της Γ’ Λυκείου. Στις 8/2 η Κύπρος εισήλθε στη δεύτερη φάση χαλαρώσεων και στις 17/2 είχαµε επανέναρξη διά ζώσης εκπαίδευσης για µαθητές Α’ και Β’ Λυκείου. Τα γυµνάσια παραµένουν κλειστά.

Στις 15 Mαρτίου η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της παραπληροφόρησης και των αντιδράσεων για το AstraZeneca αναβάλλει τους συγκεκριµένους εµβολιασµούς, παρά την αντίθετη γνώµη επιστηµόνων, για να τους επαναρχίσει τέσσερις µέρες µετά. Οι αντιφάσεις κλόνισαν την εκστρατεία εµβολιασµού.

Στις 16 Μαρτίου επαναλειτούργησαν οι χώροι εστίασης ενώ τα γυµνάσια επαναλειτουργούν στις 2 Απριλίου µετά τις διαµαρτυρίες των γονιών.

Στις 23 Απριλίου, οι νοσηλείες Covid-19 φτάνουν τις 199 και το Υπουργικό αποφάσισε lockdown έως τις 9 Μαΐου. Αποφασίστηκε δε, ότι από τις 10 Μαΐου, η παρουσία σε χώρους συνάθροισης θα γίνεται µόνο µε Safepass (εµβολιασµός, ανοσία λόγω νόσησης, τεστ 72 ωρών).

Μέχρι τις 31/5 ο εµβολιασµός µε την πρώτη δόση έφθασε στο 53% του ενήλικου πληθυσµού. Τα προβλήµατα της Πύλης Εµβολιασµού δυσχεραίνουν ακόµα περισσότερο την προσπάθεια.

Στις 4 του Ιούνη, άνοιξαν και τα οδοφράγµατα µετά από 15 σχεδόν µήνες υπολειτουργίας.

 

110864 Assets Gallery 2628 34930 Scaled1

Στασιµότητα στους εµβολιασµούς και «κίνητρα»

Τον Ιούλιο παρατηρήθηκε στασιµότητα στους εµβολιασµούς. Το Υπουργικό κρίνει πως ο κατάλληλος τρόπος για να «πείσει» και να δοθεί ώθηση στους εµβολιασµούς είναι η παραχώρηση κινήτρων. Στις 15/7 αρχίζουν τη λειτουργία τους τα κέντρα εµβολιασµού χωρίς ραντεβού (walk-in).

Στις 30 Ιουλίου το Υπουργικό εγκρίνει τον εµβολιασµό ατόµων 12 ετών και άνω ενώ, στις 31 ανακοινώνεται η πλήρης επικράτηση τής πολύ πιο µεταδοτικής µετάλλαξης «∆έλτα». Περαιτέρω, καταργούνται τα δωρεάν rapid tests σε ανεµβολίαστους.

Αρχές Αυγούστου νοσηλεύονται περίπου 300 ασθενείς κορονοϊού, εκ των οποίων περίπου 50 σε Εντατική. Στις 2 Σεπτεµβρίου αποφασίζεται η χορήγηση τρίτης δόσης σε συγκεκριµένες οµάδες πληθυσµού, 6 µήνες µετά τη δεύτερη δόση. Μέσα Σεπτεµβρίου, οι εµβολιασµοί φτάνουν στο 80% των ενηλίκων. Το ηλικιακό όριο για ενισχυτική δόση µειώνεται σταδιακά, ώσπου στις 15 Νοεµβρίου πέφτει στα 18 έτη. Mέσα Νοεµβρίου αρχίζει και ο υποχρεωτικός ηλεκτρονικός έλεγχος των Safepass, αφότου παρατηρούνται φαινόµενα επίδειξης πλαστών πιστοποιητικών.

Η σταδιακή αύξηση κρουσµάτων φέρνει νέα µέτρα από τις 29 Νοεµβρίου, µεταξύ των οποίων, η υποχρεωτική χρήση µάσκας από τα 6 έτη, αντί 12. Την ίδια στιγµή, η «Όµικρον» κάνει την εµφάνισή της σε χώρες της Νότιας Αφρικής και περιστατικά της παραλλαγής εντοπίζονται στην Κύπρο στις 11 ∆εκεµβρίου.

Στις 13 ∆εκεµβρίου στα νέα µέτρα περιλαµβάνεται η επέκταση των εµβολιασµών σε παιδιά 5 χρονών και άνω και η απαγόρευση εισόδου ανεµβολίαστων σε συγκεκριµένους χώρους συνάθροισης.

Η Κύπρος αποχαιρετά το 2021 µε διαδοχικά ρεκόρ κρουσµάτων που ξεπερνούν τις 3 χιλιάδες ηµερησίως, νέα µέτρα και ανησυχία για τις αντοχές του συστήµατος υγείας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei