Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Αφγανιστάν είναι αντιμέτωπος με διατροφική ανασφάλεια

Εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου και της ιστορικής ξηρασίας

Εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου και της ιστορικής ξηρασίας, σχεδόν οι μισοί Αφγανοί, που ζουν σε αγροτικές περιοχές, έχουν περιέλθει σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας, καταγράφει έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.


Στην ετήσια έκθεση της υπηρεσίας εξηγείται ότι αλλεπάλληλες περίοδοι ανεπαρκών κατακρημνίσεων προκάλεσαν λειψυδρία σε πάνω από το 70% των περιφερειών του Αφγανιστάν.

Καθώς η πλειονότητα του πληθυσμού εξαρτάται από την αγροτική παραγωγή, «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να πάνε να ζητήσουν βοήθεια σε μεγάλες πόλεις», επισήμανε το OCHA.

Ενώ ο πόλεμος που συνεχίζεται στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας εκτόπισε λίγους περισσότερους από 382.000 ανθρώπους το 2018, αριθμό αρκετά χαμηλότερο (–21%) σε σύγκριση με εκείνον που καταγραφόταν το 2017 (περίπου 484.000), η ξηρασία ανάγκασε να εκτοπιστούν άλλους 251.000 πολίτες. Το σύνολο των εσωτερικά εκτοπισμένων ανήλθε έτσι σε 635.000 ανθρώπους, από 512.000 το 2017.

Ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια σε τρόφιμα αυξήθηκε κατά συνέπεια κατά 3,3 εκατομμύρια στις αρχές του 2018, στα 13,5 εκατ. τον Φεβρουάριο, επί ενός συνόλου πληθυσμού που εκτιμάται ότι ξεπερνά κατά τι τα 30 εκατομμύρια.


Σύμφωνα με την έκθεση, 6,5 εκατ. Αφγανοί μπόρεσαν να επιβιώσουν χάρη στη βοήθεια που διένειμαν ανθρωπιστικές οργανώσεις το 2018, με προϋπολογισμό που ανήλθε στα 426 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε εξαιτίας του επαναπατρισμού πολιτών της χώρας που είχαν μεταναστεύσει σε γειτονικά κράτη. Παρότι οι επαναπατρισμοί από το Πακιστάν ποτέ δεν ήταν τόσο λίγοι — περιορίστηκαν σε 46.300 το 2018 — 775.000 Αφγανοί επέστρεψαν από το Ιράν.

Παρά τις σοβαρές συνέπειες της ξηρασίας, η σύρραξη παρέμεινε ο βασικός λόγος που οι ανθρωπιστικές ανάγκες συνέχισαν να αυξάνονται καθ’ όλο το 2018, σύμφωνα με το OCHA.

Κατά στοιχεία της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, 3.804 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 7.189 τραυματίστηκαν λόγω της ένοπλης σύρραξης, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται κατά 11% σε σχέση με το 2017.


Το OCHA εκτίμησε εξάλλου ότι «οι ανθρωπιστικές ανάγκες μεγεθύνονται ταυτόχρονα από τη χρονίζουσα φτώχεια, την έλλειψη ανάπτυξης και την έλλειψη πρόσβασης σε ποιοτικές βασικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα».

Επικαλέστηκε μια έρευνα για τις συνθήκες ζωής στο Αφγανιστάν, που κατέγραψε ότι το 55% των Αφγανών ζούσε κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας την περίοδο 2016-2017 (από ένα 34% την περίοδο 2007-2008). Το επίπεδο της φτώχειας ορίζεται στο Αφγανιστάν σε κατά κεφαλήν εισόδημα 83 λεπτών του ευρώ την ημέρα.

«Εάν δεν αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα προβλήματα ανάπτυξης, το Αφγανιστάν θα παραμείνει ευάλωτο σε ανθρωπιστικές κρίσεις που προκαλούν φυσικές καταστροφές και πολιτικά προβλήματα», προειδοποίησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.