Σχεδόν πέντε εκατομμύρια οι πρόσφυγες από Ουκρανία – Χωρίς ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τρίτη μέρα

Περισσότεροι από 4,9 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 4.934.415 Ουκρανοί έχουν πλέον εγκαταλείψει τη χώρα, περισσότεροι από 65.000 την προηγούμενη ημέρα, αναφέρει.

«Κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, οι Ρώσοι κατακτητές δεν σταμάτησαν να αποκλείουν και να βομβαρδίζουν ανθρωπιστικές διαδρομές», ανέφερε η Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα.

Η Ουκρανία για τρίτη συνεχόμενη ημέρα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη συμφωνία της Ρωσίας για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων παγιδευμένων σε πόλεις και κωμοπόλεις, δήλωσε την Τρίτη η Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk.

«Σήμερα, 19 Απριλίου, δυστυχώς, δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι», έγραψε η Vereshchuk στο Facebook.

Είπε ότι συνεχίζονται οι εντατικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, όπου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει νέα επίθεση.

Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ασφαλούς διόδου για τους αμάχους να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη νότια πόλη της Μαριούπολης απέτυχαν επανειλημμένα, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι στόχευε αμάχους.

«Σύμφωνα με τη Μαριούπολη: (οι) Ρώσοι αρνούνται να παράσχουν διάδρομο για την έξοδο αμάχων προς την κατεύθυνση του Μπερντιάνσκ», είπε η Vereshchuk.

Είπε ότι πραγματοποιούνται «δύσκολες διαπραγματεύσεις» για την προσπάθεια οργάνωσης ανθρωπιστικών διαδρόμων στη νότια περιοχή Χερσώνα και στην περιοχή Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.