Σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, το συμφέρον των ΗΠΑ και το Κυπριακό…

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και ο νέος ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ, η οποία έχει ποδηγετήσει εντελώς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ο υποβαθμισμένος για την ώρα ρόλος της Ρωσίας και η αποστασιοποίηση της Κίνας δημιουργούν εντελώς νέα δεδομένα για τον τρόπο και τις μεθόδους προσέγγισης και επίλυσης περιφερειακών και άλλων προβλημάτων.

Στο νέο αυτό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον θα κινηθεί και η οποιαδήποτε νέα προσπάθεια ή κινητικότητα για λύση του Κυπριακού. Είναι γι’ αυτό που στο Κυπριακό απαιτούνται σοβαροί, υπεύθυνοι και συλλογικοί χειρισμοί, αναλύοντας τα νέα δεδομένα όχι πρόσκαιρα και μεσοπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα.

Η Αμερικανίδα Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, βρίσκεται από χθες στην Κύπρο και θα έχει σήμερα συναντήσεις και συνομιλίες τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Τα μηνύματα προς την κα Νούλαντ θα πρέπει να είναι δυνατά και ξεκάθαρα. Μέχρι τώρα δεν φροντίσαμε να στείλουμε τα ανάλογα ισχυρά μηνύματα και να πείσουμε και τους συνομιλητές μας, είτε είναι η κα Νούλαντ είτε είναι ο κ. Μπορέλ, είτε οποιοσδήποτε άλλος ότι η Κύπρος συνεχίζει να βρίσκεται μοιρασμένη και υπό τουρκική εισβολή και κατοχή για 48 ολόκληρα χρόνια, με πρόσφυγες και αγνοούμενους, με ανάπηρους πολέμους και με αιχμαλώτους και πρόσφυγες που κουβαλούν μαζί τους βαριά ψυχικά τραύματα.

Δεν είδαμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως θα πράξει σήμερα στην κυπριακή Βουλή ο ομόλογός του, κ. Ζελένσκι, να αναδεικνύει στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συμμάχους του το κυπριακό δράμα, όπως συνεχίζει να το ζει ο κυπριακός λαός. Τα εγκλήματα του μαύρου Ιούλη του 1974 ούτε ξεχνιόνται, ούτε παραγράφονται… Δυστυχώς, έχουμε έναν Πρόεδρο και μια κυβέρνηση πλήρως υποταγμένους στους νέους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή. Τέτοιες δύσκολες στιγμές που απαιτούνται τοποθετήσεις και αποφάσεις, θα πρέπει να υπερέχουν τα εθνικά μας συμφέροντα… Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η αναφορά της κας Νούλαντ για τις νέες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ: «Είναι προς το συμφέρον μας. Είμαστε βέβαιοι ότι είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, τόσο εμπορικές όσο και ενεργειακές σχέσεις». Το συμφέρον της Κύπρου ποιο είναι και ποιος το υπερασπίζεται; Σίγουρα όχι ο απερχόμενος Πρόεδρος και η κυβέρνηση ΔΗΣΥ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.