Σχολεία γυμνά, εξοπλισμένα μόνο με κουβέρτες…

Του Απόστολου Σκουρουπάτη*

Προκαλεί, το λιγότερο, η δήλωση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για δήθεν «χορήγηση» κουβερτούλας στα παιδιά του δημοτικού για τις κρύες μέρες του χειμώνα, ως προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας εντός των σχολικών μας μονάδων. Προκαλεί, αλλά δεν ξαφνιάζει, αφού εδώ που φτάσαμε, ένα μόνο βήμα πριν τις κρύες μέρες και τη λειτουργία των θερμάνσεων, η γύμνια των σχολικών μας μονάδων απέναντι στην επιβεβαιωμένη πλέον εξάπλωση και μετάδοση του ιού, μόνο με κουβερτούλες μπορεί να σκεπαστεί…

Η τραγικότητα της όλης κατάστασης δεν είναι στην επιλογή του συγκεκριμένου μέτρου πρόληψης, αλλά έγκειται στο γεγονός ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν πάρει κανένα απολύτως μέτρο για να προστατεύσουν παιδιά και εκπαιδευτικούς και να θωρακίσουν τα σχολεία μας. Κλείσαμε από τον περασμένο Μάρτιο 8 ολόκληρους μήνες και η μόνη προστασία και προφύλαξη απέναντι στην πανδημία είναι τα «σανίδια» και οι κουβέρτες.

Η περιβόητη εξαγγελία για μονά θρανία, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των παιδιών, αποδεικνύεται σήμερα πως δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αφού μέχρι σήμερα κανένα σχολείο δεν έχει εξοπλιστεί με αυτά. Δυστυχώς, φαίνεται πως ακολουθούμε κατά βήμα τις αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα και πως μπορεί να είναι θέμα χρόνου πλέον να κλείσουν δημοτικά και νηπιαγωγεία και στην Κύπρο, παρ’ όλο που κανείς δεν εύχεται, ούτε και επιθυμεί κάτι τέτοιο. Η προβλεπόμενη αναστολή λειτουργίας των σχολείων αυτή τη φορά δεν θα οφείλεται στην πανδημία. Αλλά στο γεγονός ότι οι κυβερνώντες, αν και ήξεραν τι θα ακολουθήσει, αν και γνώριζαν με μαθηματική ακρίβεια το πότε, αλλά και το ποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίζαμε εντός των σχολικών μονάδων, πέρα από αφορολόγητες επικοινωνιακές δηλώσεις, λίγα επιπλέον αντισηπτικά και αρκετά σανίδια, δεν φρόντισαν και δεν μερίμνησαν για οτιδήποτε περισσότερο. Δυστυχώς για τους κυβερνώντες, οι εισηγήσεις των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων είναι εκεί, καταγραμμένες από τον περασμένο Ιούνιο.


Ουδέποτε δέχτηκε το ΥΠΠΑΝ να συζητήσει το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, έστω εκεί και όπου αυτό μπορούσε έκτακτα να γίνει για τη φετινή χρονιά. Ουδέποτε δέχτηκαν να συζητήσουν μια σειρά άλλων εισηγήσεών μας για επιπλέον ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας, Ειδικής Αγωγής καθώς και ώρες για τους μαθητές/ ριες με μεταναστευτική βιογραφία, ώρες Υπεύθυνου Τμήματος για Α’ και Β’ τάξη, μείωση ύλης κ.λπ. Έμειναν στις εξαγγελίες για τις δήθεν παραγγελίες 19.000 μονών θρανίων, ακόμα ψάχνουν για προσλήψεις σχολικών βοηθών στα νηπιαγωγεία, αναζητούνται οι επιπλέον καθαρίστριες στις σχολικές μονάδες, ο δήθεν τεχνολογικός εξοπλισμός των εκατομμυρίων περιορίστηκε σε ταμπλέτες των 6,5 ιντσών, καμία απολύτως κίνηση δεν έχει γίνει για ενίσχυση εκείνων των ομάδων του μαθητικού πληθυσμού που επηρεάστηκαν περισσότερο από την αναστολή φοίτησης της περασμένης σχολικής χρονιάς.

Συμπεριφορά που φανερώνει και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη δημόσια παιδεία –κρύβουν όλες τις ευθύνες τους κάτω από το χαλί και αφήνουν τους εκπαιδευτικούς να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Όλα αυτά καθορίζουν και τις κουβερτούλες ως το ύστατο μέτρο πριν από το κλείσιμο των σχολείων!!! Στο τέλος της ημέρας, αντί όλα αυτά τα εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύονται σε λανθασμένες, πρόχειρες και βεβιασμένες αποφάσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τους μαθητές ανά τάξη, μια κίνηση που θα έδινε και ασφάλεια στην τάξη, αλλά θα οδηγούσε και στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Μία και μόνο φορά να εισακούσει η κυβέρνηση τους εκπαιδευτικούς, να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, να κρατήσει ανοικτά και ζωντανά τα σχολεία μας, να στηρίξει εκπαιδευτικούς και μαθητές, να μετατρέψει την κρίση σε επένδυση. Χρειαζόμαστε όραμα, πλάνο και προγραμματισμό. Όχι κουβέρτες και σανίδια.

*Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ, μέλος Γραμματείας Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.