Σχολές του ΤΕΠΑΚ αποκτούν στέγη στο κέντρο της Λεμεσού

Σε δύο χρόνια θα καλυφθούν οι ανάγκες της Καλών Τεχνών και Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης

Δύο νέα κτίρια τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες δύο σημαντικών σχολών του, θα έχει στη διάθεσή του το ΤΕΠΑΚ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.  Πρόκειται για έργα τα οποία σχεδιάστηκαν από ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου. Τα κτίρια βρίσκονται στο κέντρο της Λεμεσού και αφορούν το Τμήμα Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και τη Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης.

Σε ό,τι αφορά το κτίριο του Τμήματος Καλών Τεχνών, που βρίσκεται στην οδό Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και αποτελείται από τρεις ορόφους και υπόγειο, θα στεγαστούν τέσσερα εργαστήρια ζωγραφικής, εργαστήρια νέων μέσων, αίθουσες διαλέξεων και εκθεσιακός χώρος.

Ο τρόπος με τον οποίο είναι σχεδιασμένο το ισόγειο θα επιτρέπει την αναδιαμόρφωση του χώρου ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιάζονται, ενώ, όπως επισημαίνεται, αποτελεί το πιο «δημόσιο» τμήμα του κτιρίου, αφού ενώνει με στοά την Πλατεία Πανεπιστημίου με την αυλή και το υφιστάμενο κτίριο. Στο υπόγειο θα υπάρχουν έξι συνολικά εργαστήρια νέων μέσων, ενώ στον πρώτο και δεύτερο όροφο θα λειτουργούν τα εργαστήρια ζωγραφικής.

Κατασκευή με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής

Να σημειωθεί ότι το κτίριο το οποίο ξεχωρίζει ως ένα έργο ιδιαίτερου χαρακτήρα, σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, με ελάχιστες ανάγκες σε μηχανική θέρμανση και ψύξη, αλλά και τεχνητό φωτισμό, με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, η οποία θα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από φωτοβολταϊκά.

Οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν πριν από λίγες μέρες με βάση συμβόλαιο που υπογράφηκε με την κατασκευάστρια εταιρεία, τον περασμένο Οκτώβριο, με χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης τον Νοέμβριο του 2024 και με κόστος 4,2 εκ. ευρώ συν ΦΠΑ.

Αναδιαρρύθμιση του διατηρητέου κτιρίου «Τσακκιστού»

Για την κάλυψη των αναγκών της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης θα γίνει ανακαίνιση και αναδιαρρύθμιση του διώροφου διατηρητέου κτιρίου «Τσακκιστού» που βρίσκεται στη γωνία των οδών Μαραθώνος και Αργυρού Δρουσιώτη και θα ανεγερθεί νέο διώροφο κτίριο με υπόγειους χώρους επί της οδού Μαραθώνος.

Το ανακαινισμένο διατηρητέο κτίριο θα περιλαμβάνει κυρίως γραφεία και θα στεγάσει το προσωπικό της Σχολής, ενώ το νέο κτίριο θα περιλαμβάνει στους υπόγειους χώρους αίθουσα συνεδριάσεων και εκπαίδευσης και χώρους στάθμευσης. Στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο θα υπάρχουν επίσης γραφεία για το προσωπικό.

Τα έργα τα οποία ξεκίνησαν πριν από τέσσερις μήνες θα ολοκληρωθούν, με βάση το συμβόλαιο, τον Ιούλιο του 2024. Το δε κόστος ανέρχεται στα 4 εκ. ευρώ συν ΦΠΑ.

Χρήστος Χαραλάμπους

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.