Σχολικά ιατρεία που έγιναν γραφεία, αποθήκες και αίθουσες Ειδικής Εκπαίδευσης…

Ακατάλληλα και εκτός προδιαγραφών τα περισσότερα ιατρεία στα σχολεία

Χωρίς προδιαγραφές ή σε ακατάλληλους χώρους στεγάζονται τα σχολικά ιατρεία παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κτιριολογικά πρότυπα για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν. Συγκεκριμένα από τα 458 δημόσια σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης 59 σχολεία δεν έχουν ιατρείο. 63 σχολεία έχουν ακατάλληλο ιατρείο.

61 σχολεία έχουν καταληφθεί ή μοιράζονται με άλλους. 132 σχολεία δεν τηρούν τις προδιαγραφές. 143 σχολεία έχουν κατάλληλο ιατρείο. Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν σύνολο 32 σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. 17 σχολεία έχουν ιατρείο, ενώ 15 σχολεία δεν έχουν ιατρείο. Επίσης όπως επισημαίνει ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, τα σχολικά ιατρεία αποτελούν χώρο όπου προσφέρονται σημαντικές προληπτικής φύσεως υπηρεσίες και είναι απαραίτητα για τη διεκπεραίωση των εργασιών της Σχολιατρικής Υπηρεσίας. Στο χώρο του ιατρείου φυλάγονται οι ατομικοί φάκελοι των μαθητών, οι οποίοι περιέχουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα απόλυτα εμπιστευτικά.

Ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή προληπτικών εξετάσεων, όπως ιατρική εξέταση μαθητών, λήψη αρτηριακής πίεσης, εξέταση οπτικής και ακουστικής οξύτητας, σκωλιομέτρηση, εξέταση για αχρωματοψία, χορήγηση εμβολιασμών, παροχή Πρώτων Βοηθειών και άλλες συμβουλευτικής φύσης οδηγίες, τόσο στους μαθητές όσο και στο εκπαιδευτικό και υπόλοιπο προσωπικό, όποτε χρειάζεται. Όπως επισημαίνει ο κ. Ιωάννου, σε μερικά σχολεία άλλαξε αυθαίρετα η χρήση των ιατρείων (μετατράπηκαν σε γραφεία, αποθήκες κ.ά.) ή χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, μερικά μεταστεγάστηκαν σε ακατάλληλους χώρους, ή ακόμη έχουν καταργηθεί εντελώς. Ωστόσο, όπως αναφέρει, οι ενέργειες από μέρους των επισκεπτών/τριών Υγείας είναι συνεχείς, με τη στήριξη πάντοτε της διεύθυνσης των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών για τη διατήρηση και βελτίωση των προδιαγραφών των ιατρείων. Ενέργειες επίσης γίνονται και από την υπεύθυνη σχολίατρο στις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Πάντως για το σοβαρό αυτό ζήτημα υπάρχει σχετική παραδοχή και από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, αφού όπως σημειώνεται σε σχετική εγκύκλιο που έχει σταλεί στα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει φανεί πως τα ιατρεία χρησιμοποιούνται και ως αίθουσες Ειδικής Εκπαίδευσης και «δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν άλλες διαθέσιμες αίθουσες». Αυτό που προτείνεται στις διευθύνσεις είναι όπως «όταν η Σχολιατρική Υπηρεσία ειδοποιεί ότι θα επισκεφθεί το σχολείο, τουλάχιστον για τις συγκεκριμένες ημέρες που θα διενεργούνται ιατρικές εξετάσεις των μαθητών/ ριών, να φροντίζετε εκ των προτέρων να ετοιμάζεται κατάλληλα ο χώρος, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και να παραχωρείται το ιατρείο στη Σχολιατρική Υπηρεσία εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, άλλο χώρο για τα μαθήματα της Ειδικής Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, καλείστε να μεριμνάτε ώστε η χρήση των ιατρείων, ως αιθουσών Ειδικής Εκπαίδευσης να μην αλλοιώνει το χώρο με τρόπο που να μην είναι δυνατή ή να δυσκολεύει τη διεκπεραίωση των εργασιών των Λειτουργών Υγείας». Σε σχέση με τις υπηρεσίες της Σχολιατρικής Υπηρεσίας αυτές, όπως διευκρινίζεται από πλευράς Υπουργείου Υγείας, δεν προσφέρονται στα σχολεία του ιδιωτικού τομέα και δεν υπάρχουν οι ανάλογες προδιαγραφές ιατρείων.

Η προσφορά υπηρεσιών στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης άρχισε με τη χορήγηση του εμβολίου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (HPV) τη σχολική χρονιά 2016-2017. Για τη χορήγηση των εμβολίων ζητήθηκε χώρος με διαφορετικές προδιαγραφές. Τι προνοούν τα κτιριολογικά πρότυπα Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, αναφέρει πως σύμφωνα με τα κτιριολογικά πρότυπα σχεδιασμού σχολικών κτιρίων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (2019), το ιατρείο αποτελείται από το χώρο αναμονής, το εξεταστήριο και το αποχωρητήριο με συνολικό εμβαδόν 40 τ.μ. για τα Δημοτικά Σχολεία και 50 τ.μ. για τα Γυμνάσια και Λύκεια. Ο χώρος εξέτασης των ιατρείων έχει ελάχιστο μήκος 6 μέτρων σύμφωνα με τα κτιριολογικά πρότυπα σχεδιασμού σχολικών κτιρίων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (2019).

Σύμφωνα μ’ αυτά, στο χώρο του εξεταστηρίου είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας νιπτήρας, το εξεταστικό κρεβάτι με κουρτίνα γύρω, μικρό ψυγείο για τα φάρμακα και έπιπλο με κλειδαριά όπου φυλάγονται τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών. Το ιατρείο χωροθετείται σε χώρο που δεν υπάρχει ηχητική οχληρία και έτσι ώστε να διαθέτει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση των μαθητών και των ασθενοφόρων σ’ αυτό. Σε περιπτώσεις υφιστάμενων σχολικών κτιρίων η χωροθέτηση και το εμβαδόν του ιατρείου προσαρμόζονται ανάλογα με το κτίριο στον καλύτερο δυνατό βαθμό με βελτιωτικές τροποποιήσεις.

 

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy