Ο σημαντικός ρόλος των Σχολικών Εφορειών και η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων

 

Του Χρίστου Αποστολίδη

 

Τα προβλήματα στα σχολεία πολλά. Οι λύσεις λιγότερες. Και όταν λέμε προβλήματα στα σχολεία, σαφώς και δεν εννοούμε μόνο τα ζητήματα Παιδείας, η συζήτηση των οποίων μονοπωλεί τη συζήτηση. Τα προβλήματα στα σχολεία είναι και κτιριακά, είναι και ζητήματα χλοοτάπητα, γηπέδων, θέρμανσης και κλιματιστικών. Κι αυτές οι συζητήσεις δεν υπολείπονται ενδιαφέροντος από τους αρμοδίους.

Αρκετές φορές στο παρελθόν έχουμε ασχοληθεί για τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παιδεία και αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στον τόπο μας. Πολλοί είναι οι παράγοντες που πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση για να επιλύονται τα προβλήματα. Καθημερινά όμως αυξάνονται οι ανάγκες και οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται και αυτό είναι ένα κομμάτι το οποίο πρέπει να κρατά σε εγρήγορση όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ποιος ο ρόλος των Σχολικών Εφορειών στην επίλυση αυτών των ζητημάτων; Και τι χρειάζεται για να λειτουργήσουν σωστά και αποτελεσματικά;

Η «Κυριακάτικη Χαραυγή» μίλησε με τον πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Λιβαδιών. Και μέσα από τη συνομιλία μας διεφάνη πως γίνονται πολλά, υπάρχει θέληση για ακόμα περισσότερο και αν κάτι κρατήσαμε, είναι πως αυτό που γίνεται στα Λιβάδια θα ήταν ευχής έργο να γινόταν παντού.

Γιατί τα Λιβάδια τα καταφέρνουν, άραγε; Πώς λειτουργεί η Σχολική Εφορεία Λιβαδιών; Για όλα αυτά και για άλλα μιλήσαμε με τον πρόεδρό της, Μάριο Γεωργίου, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που… τρέχουν.

Όπως μας είπε ο κ. Γεωργίου, υπάρχει συνεχής επικοινωνία και με τους Συνδέσμους Γονέων και με τις Διευθύνσεις των σχολείων, αλλά και με τον ίδιο τον Δήμο Λιβαδιών. «Υπάρχει προσφορά και σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούμε ότι γίνεται δουλειά οργανωμένα, ώστε να επιλύονται τα προβλήματα», ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο. Στα Λιβάδια υπάρχουν αρκετά σχολεία που κτίστηκαν πρόσφατα και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις κτιριακές εγκαταστάσεις δεν είναι πολλά, σημείωσε ο κ. Γεωργίου.

Αυτός είναι και ένας λόγος που αρκετός κόσμος επιλέγει τα Λιβάδια ως χώρο φοίτησης των παιδιών του. Αυτό όμως αποτελεί, από την άλλη, και ένα πρόβλημα, αφού δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

 

Νεανική παραβατικότητα

 

Ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί όλες τις Σχολικές Εφορείες είναι αυτό της νεανικής παραβατικότητας, κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες. Δαπανάται ένα πολύ μεγάλο κονδύλι για να επιδιορθώνονται οι ζημιές, επεσήμανε, σημειώνοντας πως τα χρήματα που διατίθενται για φρούρηση είναι λίγα και η εκάστοτε Σχολική Εφορεία καλείται να συμπληρώσει ένα σημαντικό ποσό για να καλύπτονται αυτές οι ανάγκες. Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι η λύση του προβλήματος δεν είναι οι περιφράξεις, αλλά ο κάθε ένας από το πόστο του θα πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά του. «Δεν πρέπει να γίνεται σε πολλές περιπτώσεις διασπάθιση του δημοσίου χρήματος», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η κάθε Σχολική Εφορεία εκλέγεται για να λαμβάνει πρωτοβουλίες και σημαντικές αποφάσεις. Υπάρχει όμως η ανάγκη για απόλυτη συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ η κάθε Σχολική Εφορεία θα πρέπει να έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την ικανότητα και την επάρκεια».

Αναφορικά με τη συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο Λειβαδιών και τον δήμαρχο, βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και αυτό είναι κάτι το οποίο επεσήμανε ο κ. Γεωργίου.

Τι έγινε και τι θα γίνει

Αναφερόμενος στη δράση της Σχολικής Εφορείας Λιβαδιών, ο κ. Γεωργίου μάς είπε ότι αρκετά έργα έγιναν μαζί με τον Δήμο και υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση από τη συνεργασία που προκύπτει. Ένα σημαντικό έργο είναι η ανέγερση παρασκηνίων στον Δημοτικό Κύκλο Α, στο χώρο του αμφιθεάτρου.

Ένα από τα σημαντικά έργα που αναμένεται να γίνουν είναι η ανέγερση νέου περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου στα σύνορα Λιβαδιών και Ορόκλινης με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Αυτή η συμφωνία προέκυψε μεταξύ του Δήμου Λιβαδιών και της Σχολικής Εφορείας της Ορόκλινης.

Στα σημαντικά έργα που θα γίνουν συγκαταλέγεται και η τοποθέτηση παρκέ στο γήπεδο του Λυκείου, ενώ σε συνεργασία με τον ΚΟΑ, το Δήμο Λιβαδιών και τη Σχολική Εφορεία θα κατασκευαστεί γήπεδο με πλαστικό χορτάρι στο Λύκειο Λιβαδιών.

Η Σχολική Εφορεία Λιβαδιών εργοδοτεί 27 άτομα με πλήρη απασχόληση, εκ των οποίων τα 20 είναι μόνιμοι υπάλληλοι και 7 άτομα με μερική απασχόληση.

Στα προβλήματα που παρουσιάζονται υπάρχει αίτημα για απόκτηση οχήματος για τις ανάγκες μεταφοράς υλικών αλλά και για τις επιδιορθώσεις.

Ο κ. Γεωργίου διαβεβαιώνει ότι υπάρχει κατανόηση για το γεγονός ότι υπάρχουν γενικότερα σοβαρά προβλήματα, ωστόσο υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός ότι στα Λιβάδια η κατάσταση βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο.