Σχολείο υπόδειγμα δημιουργικής δικοινοτικής συνύπαρξης

Αξιοθαύμαστη η εκπαιδευτική και κοινωνική δράση των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων μαθητών που φοιτούν στο Γυμνάσιο Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό

Του Χρήστου Χαραλάμπους

  • Με ψήφισμά τους Ε/κ και Τ/κ μαθητές απαίτησαν την επανένωση της πατρίδας τους, απαγγέλλοντας στα ελληνικά και τουρκικά ποιήματα για την ειρήνη και υμνώντας στα ελληνικά και στα τούρκικα την κοινή πατρίδα τους που έχει μοιραστεί στα δυο…
  • Παιδιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ, ανέλαβαν να φιλοτεχνήσουν ένα αντιρατσιστικό ψηφιδωτό με το οποίο θα καλύψουν τον τοίχο στη δυτική είσοδο του σχολείου
  • Σύνθημά όλων είναι «όλοι οι μαθητές να έρχονται με χαμόγελο το πρωί και να φεύγουν με χαμόγελο το μεσημέρι».

Είναι ένα από τα δημόσια σχολεία που, κατά γενική παραδοχή, έχουν να επιδείξουν ένα αξιοθαύμαστο έργο τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και σε άλλους τομείς, παρά τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των 139 μαθητών του.

Βασική ιδιαιτερότητά του είναι το γεγονός ότι από την έναρξη της λειτουργίας του πριν από 30 περίπου χρόνια είναι το μοναδικό σχολείο στο οποίο φοιτούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαθητές όπως και αρκετά παιδιά άλλων εθνοτήτων.

Το Γυμνάσιο Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό που βρίσκεται στην πρώην τουρκοκυπριακή συνοικία και πολλοί το ξέρουν και σαν 9ο Γυμνάσιο, αποτελεί ένα ζωντανό και ελπιδοφόρο παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης στη γνώση και τη δημιουργία. Κάτι που αποδεικνύεται καθημερινά μέσα από εκπαιδευτικές και άλλες, κοινωνικού περιεχομένου δράσεις των μαθητών, με τη συνεργασία και την καθοδήγηση τόσο της Διεύθυνσης του σχολείου όσο και των δασκάλων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μαθητές, η φιλία και συνεργασία τους επιδεικνύεται τόσο στη διάρκεια των μαθημάτων τους όσο και με κοινές εκδηλώσεις, όπως αυτή που πραγματοποίησαν στις 15 Νοεμβρίου καταδικάζοντας την ανακήρυξη του ψευδοκράτους των κατεχομένων.

Με ψήφισμά τους απαίτησαν την επανένωση της πατρίδας τους, απαγγέλλοντας στα ελληνικά και τουρκικά ποιήματα για την ειρήνη και υμνώντας στα ελληνικά και στα τούρκικα την κοινή πατρίδα τους που έχει μοιραστεί στα δυο… Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Μαθητικού Συμβουλίου, ομάδες μαθητών βγήκαν στους δρόμους και κρατώντας τη σημαία της Κύπρου μοίρασαν φυλλάδια καταδίκης του ψευδοκράτους στα ελληνικά, αγγλικά, τούρκικα και ρωσικά.

«Αυτή η αρμονική συνύπαρξη στέλνει το μήνυμα ότι μπορούμε επιτέλους να προχωρήσουμε μονοιασμένοι σε μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού», όπως χαρακτηριστικά παρατηρεί ο Διευθυντής του σχολείου, Νίκος Νικολάου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η πολυμορφία του μαθητικού πληθυσμού του σχολείου μας, που προέρχεται από δέκα διαφορετικές χώρες, λειτουργεί ως δυναμική για την προώθηση δράσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τα ταλέντα των παιδιών μας».
Στόχος της Διεύθυνσης και όλου του προσωπικού του σχολείου είναι τα παιδιά να μη νιώθουν ξένα αλλά ότι είναι ένα ζωντανό κομμάτι αυτού του σχολείου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σύνθημά όλων είναι «όλοι οι μαθητές να έρχονται με χαμόγελο το πρωί και να φεύγουν με χαμόγελο το μεσημέρι».

Με λάβαρο την ειρήνη στην κοινή πατρίδα

Ενα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Γυμνασίου Αγίου Αντωνίου, μέσα στο 2016, θεωρείται η συμμετοχή του στο Συνέδριο των Ρομά που έγινε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας τον περασμένο μήνα, στο οποίο εκπροσωπήθηκε από δυο Τουρκοκύπριες μαθήτριες συνοδευόμενες από την καθηγήτρια Τουρκολογίας του σχολείου. Τα δύο κορίτσια παρουσίασαν εργασία για τη ζωή τους στη συνοικία του Αγίου Αντωνίου Λεμεσού, αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια. Παράλληλα μίλησαν για το πρόβλημα τη μοιρασμένης Κύπρου και «ταρακούνησαν» άλλους συνέδρους που δε γνώριζαν.

Αυτό το ταξίδι εκτός Κύπρου το πρόσφερε ο Διεθνής Ανθρωπιστικός και Ανεξάρτητος Οργανισμός Hope For Children και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα PEER –Participation, Experiences, Empowerment for Roma Youth. Η Διεύθυνση του σχολείου εκφράζει τις ευχαριστίες της στην υπεύθυνη του Προγράμματος, Εύα Νεοκλέους, τόσο για την επιλογή του Γυμνασίου Αγίου Αντωνίου όσο και για τη βοήθειά της στην Ιρλανδία καθώς και στον επικεφαλής της Αρχής κατά των Διακρίσεων στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, Αριστο Τσιάρτα, για τη συμβολή του στην εξασφάλιση κονδυλίου για την αγορά από το Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας αναμνηστικών δώρων, τα οποία προσφέρθηκαν στα παιδιά από άλλες χώρες που συμμετείχαν στο Συνέδριο.

Οι δράσεις όμως των μαθητών με τις οποίες αναδεικνύουν το εκπαιδευτικό επίπεδο και το πνεύμα ειρηνικής και δημιουργικής συνεργασίας που χαρακτηρίζει το σχολείο τους, δεν σταματούν εδώ. Παιδιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ, ανέλαβαν να φιλοτεχνήσουν ένα αντιρατσιστικό ψηφιδωτό με το οποίο θα καλύψουν τον τοίχο στη δυτική είσοδο του σχολείου ενώ, όπως τονίζει ο Διευθυντής, θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις και εκδηλώσεις «που θα αποδείξουν σε όλους ότι η μαθητική κοινότητα του σχολείου μας αποτελείται από άξια και ταλαντούχα παιδιά, τα οποία, πέραν από τις γνώσεις, καλλιεργούν δεξιότητες και στάσεις ζωής οι οποίες θα ολοκληρώσουν τους αυριανούς δημοκρατικούς και κριτικά ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες του νησιού μας».


Υπάρχουν όμως και ανόητοι συκοφάντες

Παρά τα τόσα θετικά που παράγει και αποδεικνύει στην καθημερινή λειτουργία και δράση του, το Γυμνάσιο Αγίου Αντωνίου δεν είναι λίγες οι φορές που έγινε στόχος άδικων συκοφαντιών και δυσφήμισης εκ μέρους κάποιων επιπόλαιων και ανεύθυνων ατόμων.

Θλίψη και απογοήτευση προκαλούν στη Διεύθυνση και το προσωπικό και μόνο ζημιά προξενούν στο σχολείο και στα παιδιά που φοιτούν σε αυτό, αναρτήσεις στο διαδίκτυο οι οποίες με υπερβολές και ψέματα παρουσιάζουν το σχολείο σαν το χειρότερο της πόλης και ότι δήθεν επικρατεί σε αυτό η ανασφάλεια.

Οπως εξηγεί ο Διευθυντής «μια πολύ μικρή ομάδα γονιών προσπαθεί να πείσει ότι το σχολείο μας είναι άντρο συμμορίας νταήδων, βιαστών, μαχαιροβγαλτών… και το πιο μικρό περιστατικό παραβατικότητας που γινόταν στο σχολείο μετατρεπόταν στο διαδίκτυο σαν το έγκλημα του αιώνα και μάλιστα κάτω από την κάλυψη της Διεύθυνσης». Κάποιοι, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να γυρίζουν τα σπίτια και να προσπαθούν με ψευτιές και συκοφαντίες να πείσουν άλλους γονείς να ζητήσουν μετεγγραφή των παιδιών τους, γιατί το σχολείο είναι, δήθεν, επικίνδυνο.

Την απάντηση όμως σε αυτές τις συκοφαντίες και τις καθόλα ανόητες και ανταγωνιστικές συμπεριφορές κάποιων μεγάλων, την δίνουν με τη δική τους ώριμη και δημιουργική καθημερινότητα τα ίδια τα παιδιά.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.